❍ ❍ ❍
Μετά τον Μπερίσα και τις απαιτήσεις του για άνοιγμα των συνόρων υπέρ των Αλβανών, σήκωσε κεφάλι και ο Γκρουέφσκι και απαιτεί να ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδος για να μπαινοβγαίνουν οι «Μακεδόνες» που κατοικούν εκτός Μακεδονίας! Εκεί κατάντησε την Ελλάδα η συναινετική πολιτική της καρπαζιάς, φίλοι αναγνώστες! Θυμήθηκα την παράδοση του ΥΠΕΞ στον Παπανδρέου από την Μπακογιάννη. Δεν κατάλαβα τη δέσμευσή της πως το κόμμα (ο Θεός να το κάμει) της Ν.Δ. δεν θα λαϊκίσει στα εθνικά θέματα. Δηλαδή θα συνεχίσει να λέει, «μπράβο» στους τουρκαλάδες, αλλά μην το παρακάνετε, γιατί τσούζει; Ή θα ξαναδεχθεί το σβήσιμο με μπλάνκο του εθνόσημου «Μακεδονία» απ’ το αεροπλάνο των Σκοπιανών αν προσγειωθούν αυτή τη φορά στα Σπάτα, επισημοποιώντας την ύπαρξη του κρατιδίου ως «Μακεδονία»;
❍ ❍ ❍
Τα Βαλκάνια βράζουν κι οι Αμερικανοί, συνεπικουρούμενοι απ’ τους Ευρωπαίους, πανηγυρίζουν για τη συμφωνία Σκοπίων-Πρίστινας για την οριοθέτηση των συνόρων τους. Στις 14/10 αξιολογήθηκε θετικά το κράτος των Σκοπίων απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μαζί με τη συμφωνία των συνόρων που προαναφέραμε, οι Αμερικανοί και οι φιλιππινέζες τους θεωρούν ευτυχή αυτήν την συμφωνία για το μέλλον της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. Απ’ την άλλη, η Ρωσία έγινε έξω φρενών όπως και η Σερβία, πέραν της Βουλγαρίας η οποία τους ξεφωνίζει συνεχώς.
Και μόνον η επίσημη Ελλάδα δεν έλαβε θέση πάνω σ’ αυτήν την αλλαγή των συνόρων, που έγινε τόσο άκαιρα, δεδομένου ότι η συνθήκη του Βουκουρεστίου που καθόρισε στις 10 Αυγούστου του 1913 τα σύνορα των βαλκανικών κρατών λήγει το 2012. Εδώ λέμε ο Θεός να βάλει το χέρι του. Διότι ο Γκρουέφσκι δεν βλέπει πως οι Αλβανοί των Σκοπίων θα τα μαζέψουν μαζί με τις περιοχές που μένουν και θα ενωθούν με τους Αλβανούς του Κοσσόβου και της Αλβανίας. Με αυτή την επιλογή, αυτός ο αμετροεπής Γκρουέφσκι συγκρούεται με όλους τους υπόλοιπους γείτονες του κρατιδίου του, πλην της Ελλάδος.
❍ ❍ ❍
Διάβασα στο ΒΗΜΑ αλλά και στο ΕΘΝΟΣ, τις θέσεις της τότε ηγεσίας της Αγγλίας υπό την Θάτσερ και την αντίστοιχη της Ρωσίας υπό τον Γκορμπατσόφ. Για άλλη μια φορά θαύμασα την εφαρμογή του Μακιαβελισμού στο πολιτικό γίγνεσθαι των κρατών και ιδίως των πολυανθρώπων κρατών. Διάβασα πως η Θάτσερ παρακαλούσε τον Γκρορμπατσόφ να μη διαλύσει το ανατολικό μπλοκ, πράγμα που είχε ήδη υπονομεύσει η Αμερική, με τις σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών των δύο μεγάλων δυνάμεων. Μη ξεχνάμε πως ο πατέρας Μπους ήταν κάποια εποχή αρχηγός της C.I.A. και ο Γκορμαπτσόφ αρχηγός της Κ.G.Β.
Στην περίεργη συγκυρία να προεδρεύουν οι αρχηγοί των Μυστικών Υπηρεσιών των δύο αντιπάλων δυνάμεων, έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Ο Γκορμπατσόφ δήλωσε πως αν δεν το έκανε, θα είχαμε τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Μάλλον όμως -κατά την άποψη της Θάτσερ- τα πράγματα δεν θα είχαν αυτήν την κατάληξη, γι’ αυτό και με μεγάλη επιμονή προσπαθούσε να τον πείσει για το αντίθετο. Πάντως η πτώση του ανατολικού μπλοκ υπήρξε μοιραία για τις ελευθερίες των εθνών. Διότι δημιουργήθηκαν κάστες κρατών και οικονομικών κολοσσών που καταδυναστεύουν τους λαούς της Ευρώπης. Κι όποιοι θέλουν να μείνουν αυτόνομοι και ελεύθεροι, τους στήνουν κι έναν πόλεμο και καθαρίζουν.
τΚλείνω μ’ αυτό που άκουσα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ που χαρακτηρίζει το ποιόν του αθάνατου Έλληνα όπως και τότε στο 1940, που μεγαλουργήσαμε. «Εμείς θα υπάρχουμε, σκασίλα για ότι έγινε, σκασίλα για ότι πάθαμε…»