Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου έχασε την ευκαιρία να ξεκινήσει έναν πραγματικά ανοικτό και ειλικρινή διάλογο για το πού βρίσκεται και πού πάει οικονομικά αυτός ο Δήμος. Η ευκαιρία για έναν τέτοιο διάλογο, που έδωσε η συζήτηση στο Σώμα για τον ισολογισμό του 2007, θυσιάσθηκε στον… βωμό της μικροπολιτικής και της άνευ λόγου και ουσίας για τον μέσο δημότη αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης και μειοψηφίας.
Του Θάνου Σταθόπουλου
Για τον ίδιο τον ισολογισμό, η στήλη θα περιορισθεί στην υποβολή κάποιων πολύ συνοπτικών ερωτημάτων – αποριών, αφού πρώτα λάβει «φωναχτά» υπόψη της μια σημαντική παραδοχή. Ότι, δηλαδή, ουδείς ισολογισμός δεν αποκαλύπτει την πλήρη αλήθεια αυτού που -υποτίθεται- καταγράφει. Η «πλασματικότητα» ορισμένων στοιχείων και η «δημιουργική λογιστική» αλλοιώνουν το τελικό αποτέλεσμα και σε ορισμένες -ακραίες περιπτώσεις- εμφανίζουν το «μαύρο-άσπρο».
Νομίζω ότι όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και επιδερμικά με το θέμα, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα για να πεισθούν για την παραπάνω αλήθεια. Για τους άλλους, απλώς παραπέμπουμε στις εν μία νυκτί καταρρεύσεις παγκόσμιων επιχειρηματικών -υποτίθεται- κολοσσών, αλλά και στο «μαγείρεμα» των στοιχείων για την ελληνική οικονομία, που έχει αρχίσει να «πειράζει το στομάχι» των Ευρωπαίων εταίρων μας…
Αφού ξεκαθαρίσαμε το παραπάνω, διαβάζοντας τον ισολογισμό του 2007 δεν μπορούμε παρά ν’ αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν να τα βγάλει πέρα ένας οργανισμός, όταν τα έσοδά του ανέρχονται στα 51.866.555,66 ευρώ και ΜΟΝΟ το κόστος της κύριας δραστηριότητάς του (χωρίς να υπολογίσουμε δάνεια κ.λπ.) φθάνει στα 54.931.933,35 ευρώ; (Για να να μη σας βάζουμε σε κόπο, το υπόλοιπο είναι -3.065.377,69 ευρώ). Το ερώτημα αποκτά ακόμη πιο… αγχωτική διάσταση, από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι μη κερδοσκοπικός, όπως σωστά ανέφερε ο ορκωτός λογιστής, κατά τη σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ., συνεπώς δεν μπορεί να βασίζεται στην αποκόμιση «τρελλών» μελλοντικών αποδόσεων από διάφορες μη λειτουργικές δραστηριότητες.
Δεύτερη παρατήρηση-ερώτημα είναι πώς γίνεται σ’ έναν Δήμο, που αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, οι δαπάνες για επικοινωνία να «εκτοξεύονται» από τα 565.625,49 ευρώ σε 1.119.165,61 ευρώ; Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι κάποιες από τις δαπάνες αυτές αφορούν σε προηγούμενη χρήση και πάλι το υπόλοιπο είναι υψηλό για το πρώτο έτος θητείας μιας δημοτικής αρχής, η οποία μάλιστα παραλαμβάνει -κατά τα λεγόμενά της- έναν διόλου οικονομικά ανθηρό Δήμο.
Μένουμε σε αυτά τα δύο στοιχεία, για να περάσουμε στο πολιτικό σκέλος του ισολογισμού. Και στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διατυπώσουμε την απορία μας σχετικά με την επιλογή της δημοτικής αρχής να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τους ισολογισμούς της προηγούμενης διοίκησης, τακτική που μάλιστα ακολούθησε ο δήμαρχος και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα. Τι οδήγησε τη δημοτική αρχή σε τούτη την ενέργεια;
Δυο πιθανές εξηγήσεις δίνουμε, οι οποίες ωστόσο δεν δείχνουν ν’ αντέχουν στην εξέτασή τους.