Αγώνας δρόμου από τη νέα κυβέρνηση για την άμεση εφαρμογή του «Καποδίστρια 2». Κατ’ αρχήν θετικές ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ. Ερωτηματικό τα οφειλόμενα & οι πόροι των ΟΤΑ. Σενάρια για εξάμηνη μετάθεση των δημοτικών εκλογών, λόγω των συνενώσεων.
Ο «Καποδίστριας 2», ο νέος κύκλος συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επείγει, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους. Κι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (και επί σειρά ετών δημάρχου Πάρου, άρα εκ των πραγμάτων βαθύ γνώστη της κατάστασης που επικρατεί στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ), Γιάννη Ραγκούση, είναι η άμεση εφαρμογή του στις δημοτικές εκλογές του 2010.
Η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί έχοντας ως μέγα αντίπαλο τον χρόνο. Ακόμη, όμως κι αν η δημόσια διαβούλευση και η νομοθετική κύρωση από τη Βουλή του νέου χάρτη τής Α΄/θμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κατάργησης των Νομαρχιών, με την ταυτόχρονη θέσπιση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της επαναφοράς του 50% + 1 για την εκλογή αιρετών, έχουν ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο του 2010, είναι αμφίβολο αν μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις για την άμεση εφαρμογή.
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που έχουν φουντώσει τα σενάρια για παράταση της θητείας των τωρινών δημοτικών αρχών για ένα εξάμηνο, με στόχο οι δημοτικές εκλογές να διεξαχθούν -με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη- το αργότερο τον Απρίλιο του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες που «διαρρέουν» από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, φαίνεται πως συνταγματικά υφίσταται η δυνατότητα, λόγω «εκτάκτων συνθηκών», να δοθεί αυτή η παράταση, αλλά δεν πρόκειται επισήμως να υπάρξει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, πριν «δέσουν» πλήρως και τεκμηριωμένα αυτή τη δυνατότητα οι νομικοί και συνταγματολόγοι, στους οποίους έχει τεθεί το ερώτημα.
Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι οι 1.022 δήμοι και κοινότητες που αποτυπώνονται στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας να περιοριστούν σε 300 – 320. Σε ό,τι αφορά, δε, το τεχνικό μέρος των συνενώσεων, οι μελέτες, οι οποίες αποτυπώνουν τρία σενάρια συνενώσεων ανά νομό (με μόνη εξαίρεση τον Νομό Αττικής), έχουν ολοκληρωθεί από το Ινστιτούτο
Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και μπορούν ν’ αποτελέσουν μία πρώτη επαρκή βάση διαβούλευσης για τη συντριπτική πλειονότητα των ΟΤΑ της χώρας.
Ερωτηματικό παραμένει ακόμη το μείζον ζήτημα της αιρετής Περιφέρειας, η οποία σαφώς θα διαφοροποιείται από τις υφιστάμενες γεωγραφικές, που αναμένεται να «σπάσουν» διοικητικά, ενώ οι Νομαρχίες θα «επιβιώσουν» μόνο ως διοικητικές μονάδες. Ως ένα βαθμό, ο αριθμός των Περιφερειών που θα προκύψει από το «σπάσιμο» της αχανούς Β’ Περιφέρειας Αθήνας, θα επηρεάσει και τις ενοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στους Α’/θμιους ΟΤΑ της Β’ Αθηνών, ενώ καθοριστική θα είναι και η επίδραση της «προσαρμογής» κατά τα γερμανικά πρότυπα του νέου εκλογικού νόμου, που και αυτός αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2010.