Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επί πενταετία λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας κατά μήκος της γραμμής του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Η περιοχή της Κηφισιάς δεν αποτελεί εξαίρεση και, ως εκ τούτου, το άμεσο ξήλωμα όσων κεραιών βρίσκονται εγκατεστημένες και εν λειτουργία στους σταθμούς του ΗΣΑΠ σε ΚΑΤ και Κηφισιά ζητά, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο σύλλογος «Κηφισιά SOS», δια στόματος της προέδρου Ελένης Στρατηγοπούλου.
Οι κεραίες παραμένουν στις θέσεις τους από το 2004, όταν και είχαν τοποθετηθεί εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων (μετά τα έργα ανακαίνισης των σταθμών που είχαν προηγηθεί), προκειμένου να υπάρχει δυνατό σήμα για τα κινητά τηλέφωνα μέσα στους συρμούς.
Παρ’ όλα αυτά, η λειτουργία τους εντός των αποβαθρών προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων στους σταθμούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους. Από τον περασμένο Ιούλιο, μάλιστα, η διοίκηση του ΗΣΑΠ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να μην ανανεώσει τις συμβάσεις με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
«Θα τις ξηλώσουμε μόνοι μας»
Οι εργαζόμενοι έφτασαν, μάλιστα, να απειλούν, μέσω δηλώσεών τους στον Τύπο, να απομακρύνουν οι ίδιοι τον εξοπλισμό από τις εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας ότι «οι αναμεταδότες είναι παράνομοι» και ότι «το δίκτυο των ΗΣΑΠ έχει μετατραπεί σε πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο λειτουργούν επιπλέον και 16 υποσταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» (μια από αυτές βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τις αποβάθρες του σταθμού του ΚΑΤ).
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση των σταθμών ΚΑΤ και Κηφισιάς, με τον πανταχού παρόντα σύλλογο «Κηφισιά SOS» να έχει φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το καλοκαίρι, ενημερώνοντας τα μέλη του για τις εξελίξεις πάνω στο θέμα. Μέχρι σήμερα, όπως μας δηλώνει η κ. Στρατηγοπούλου, «ουδεμία κίνηση δεν έχει γίνει από την πλευρά της δημοτικής αρχής, παρά τις προειδοποιήσεις μας».
Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής γύρω από τους δύο σταθμούς φτάνουν σωρηδόν στον σύλλογο και η πρόεδρoς του προσθέτει: «Όταν η ίδια η διοίκηση του ΗΣΑΠ και οι εργαζόμενοι αντιδρούν τόσο έντονα, μπορείτε να καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και τι κινδύνους εγκυμονούν οι κεραίες αυτές, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στους σταθμούς, αλλά και για τις εκατοντάδες των επιβατών που μετακινούνται, καθώς και για τους περίοικους».
«Δεν υπάρχει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων»
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από σχετικό αίτημα του «Κηφισιά SOS», το Γραφείο Κεραιών της Διεύθυνσης ΥΠΕΧΩ της Περιφέρειας Αττικής ενημερώνει ότι «η υπηρεσία δεν έχει προβεί στην Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για κατασκευή σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας στην γραμμή της ΗΣΑΠ Α.Ε» (φωτό).
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι, και πάλι μετά από αίτημα του «Κηφισιά SOS», η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) τονίζει ότι από μια εκ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που είχε συνάψει σύμβαση με τον ΗΣΑΠ, έχουν κατατεθεί μελέτες ραδιοεκπομπών για τις κεραίες που βρίσκονται εγκατεστημένες στους εξής σταθμούς: Άνω Πατήσια, Ομόνοια, Ν. Φάληρο, Θησείο, Περισσός, Νερατζιώτισσα, Μοσχάτο, Αττική, Πευκάκια, Καλλιθέα, Μοναστηράκι, Πετράλωνα και Ν. Ιωνία.
Όπως φαίνεται από την παραπάνω λίστα της ΕΕΑΕ, για τις κεραίες στο ΚΑΤ και στην Κηφισιά δεν κατατέθηκαν από την εταιρεία ούτε καν οι σχετικές μελέτες ραδιοεκπομπών, με το σχετικό έγγραφο να έχει ημερομηνία 15 Ιουλίου 2009, τον ίδιο μήνα, δηλαδή, κατά τον οποίο η «ΗΣΑΠ Α.Ε.» και οι εργαζόμενοί της προχώρησαν σε ενέργειες για το ξήλωμα των πινακίδων.
Οι σταθμοί στους οποίους έχει κατατεθεί μελέτη ραδιοεκπομπών, σύμφωνα με την απάντηση της ΕΕΑΕ στον σχετικό αίτημα του «Κηφισιά SOS», είναι οι εξής: Άνω Πατήσια, Ομόνοια, Φαλήρο, Θησείο, Περισσός, Νερατσιώτισσα, Μοσχάτο, Αττική, Πευκάκια, Καλλιθέα, Μοναστηράκι, Πετράλωνα και Νέα Ιωνία.