Σαφέστατα, σε μια μεταρρύθμιση υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία. Θα πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις στα πλαίσια της διαβούλευσης οι οποίες να ελαχιστοποιούν τα αρνητικά σημεία και να μεγιστοποιούν τα θετικά.
κριτήριο των προτάσεων πρέπει να αποτελέσει το καλό του προαστίου μας και όχι κομματικά κριτήρια ή προσωπικοί σχεδιασμοί.
Το ΠΑΣΟΚ Λυκόβρυσης δεσμεύεται να αποτελέσει παράγοντα που θα συνεισφέρει με θετικό τρόπο στο διάλογο και λήψη αποφάσεων που αποσκοπούν στη βέλτιστη για την τοπική κοινωνία εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτη.
Άρα η θέση μας είναι κατ’ αρχήν θετική απέναντι στην προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση αρκεί να μην αναιρεθούν στην πράξη όλα τα θετικά τα οποία ήδη προβλέπονται στο σχέδιο νόμου και πρόκειται να ισχύσουν με την ψήφιση του.
Η πολιτική γενναιότητα της μεταρρύθμισης δίνει μια άλλη διάσταση / μια άλλη δυναμική στον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου του κρατικού μηχανισμού, έχοντας στο επίκεντρο του τον πολίτη, την κοινωνία των πολιτών, τη νέα Ελλάδα. Η απαραίτητη μείωση των επιπέδων της υπάρχουσας διοίκησης σε συνδυασμό με την αποκέντρωση των διοικητικών αρμοδιοτήτων πιστεύουμε ότι θα αλλάξει το πάσχον διοικητικό τοπίο του τόπου. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο στόχο, να ξεπεράσουμε μικρότητες τοπικιστικού χαρακτήρα.
Αρκεί βεβαίως να μην παρεισφρήσουν κριτήρια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, κριτήρια τα οποία δυστυχώς παρεισέφρησαν στη μεταρρύθμιση του 1997, με γνωστά και ιδιαίτερα ορατά τα αποτελέσματα της ιδιαίτερα σημαντικής προσπάθειας που κατεβλήθη με τον Καποδίστρια.
Η νέα αρχιτεκτονική όμως, αφορά τις επόμενες γενιές.
Οφείλουμε όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, έτσι ώστε ενώνοντας τις δυνάμεις μας να φέρουμε σε πέρας αυτό τον εθνικό στόχο, με τον πλέον αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.
Επιπλέον δύο επισημάνσεις – προτάσεις που αφορούν τη διαβούλευση και κάθε πολιτική δύναμη.
Εν όψη της συνένωσης (χωροταξικό εάν ισχύει) προτείναμε με επιστολή μας στο Δ.Σ. του Δήμου Λυκόβρυσης τα εξής:
Με το οικονομικό πλεόνασμα που έχει προκύψει από την φορολόγηση των δημοτών για την αγορά του οικοπέδου Ο.Τ. 9 (άνω των 2.000.000 ευρώ περίπου) να εξαλειφθεί (εξοφληθεί το δάνειο αυτό, ώστε να μην πάει ο Δήμος σε συνένωση με προίκα τον φόβο αυτόν που έρχεται να προσθέσει άλλο ένα οικονομικό βάρος μέσα σε αυτή την πραγματική δυσχερή οικονομική περίοδο για τους συμπολίτες μας και για τον ελληνικό λαό γενικότερα.
Καθώς επίσης προτείνουμε μέχρι το διάστημα της συνένωσης – εκλογών να αγορασθούν και άλλοι ελεύθεροι χώροι του Δήμου μας με σύναψη νέων δανείων από τον Δήμο, εάν είναι εφικτό (όχι νέα φορολόγηση των συμπολιτών μας).
Κλείνοντας προτείνουμε στη λογική της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών, το κράτος να δώσει το έναυσμα και να προχωρήσει σε αλλαγή της διαδικασίας εκλογής αιρετών αντιπροσώπων στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αντί της σύγκρουσης δημοτικών παρατάξεων και διεκδίκησης της ψήφου των πολιτών με σημείο αναφοράς τον επικεφαλής της, να μεταβούμε στην εποχή των ενιαίων ψηφοδελτίων και ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων με σημείο αναφοράς τον κάθε ενεργό πολίτη που θέλει να συνεισφέρει στα τοπικά δρώμενα.
Όσοι από τους ενεργούς πολίτες πλειοψηφήσουν στην εκλογική διαδικασία, θα συγκροτούν το τοπικό συμβούλιο της περιοχής και θα εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία τον επικεφαλής (δήμαρχο) και τους θεματικούς του συμβούλους (αντιδημάρχους κλπ.) αντίστοιχα, επειδή ζούμε την εποχή των συνεχών αλλαγών και ανακατατάξεων, καλό θα ήταν να σκεφτούμε την αναγκαιότητα περιορισμού της θητείας των αιρετών εκπροσώπων των κοινωνιών και δη των επικεφαλής των, το πολύ σε δύο τετραετίες. Χρειάζεται πάντα ανανέωση. Χρειάζεται πάντοτε να δίνουμε ευκαιρίες ανάδειξης νέων ηγετών μέσα από την ίδια την κοινωνία για την ίδια την κοινωνία! Μήπως πρέπει να τολμήσουμε; Πρέπει να προχωρήσουμε, γιατί το οφείλουμε στις νέες γενιές!»




































































































