ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Αρχικά, το 1936, οι οδοί της χαρακτηρίζονται με αριθμούς, σύμφωνα με το αμερικάνικο σύστημα που εφαρμόστηκε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, αποκλειστικά σε προσφυγικούς συνοικισμούς. Οι οδοί με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο είχαν ζυγούς αριθμούς, ενώ εκείνοι με κατεύθυνση από Ανατολάς προς Δυσμάς μονούς.
Η ονοματοθεσία τους πραγματοποιήθηκε του Αύγουστο του 1957 και αφορούσε στις 54 οδούς που διέθετε τότε η Κοινότητα. Ακολούθως, με την ένταξη του Καστρίου το 1960 στη Νέα Ερυθραία, υιοθετήθηκαν οι ονομασίες που είχαν ήδη δοθεί από τον Δήμο Κηφισιάς. Τον Ιούλιο του 1987 ονοματίστηκαν και οι οδοί της περιοχής Μορτερού, με αποτέλεσμα να φτάσουν σήμερα τις 245, με την ακόλουθη αναλυτική σημασία τους:
* Γεωγραφικές: 95 (περιφέρειες-τοποθεσίες-πόλεις 70, νήσοι:22, όρη-ποταμοί 3)
* Έλληνες Νεότερης Ιστορίας 58 (συγγραφείς-καλλιτέχνες 23, πολιτικοί 10, ερυθραιώτες 9, στρατιωτικοί 8, αντιστασιακοί 8)
* Αρχαίοι-Βυζαντινοί: 32
* Ήρωες του 1821: 22
* Ελληνικής Μυθολογίας: 17
* Χλωρίδας: 13
* Θρησκευτικές: 7
* Επετείων: 4
* Διάφορες: 7
Συμπερασματικά έστω τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
* Από τα 95 γεωγραφικά ονόματα, τα 45 είναι μικρασιατικής προελεύσεως και έτσι αποδεικνύουν την καταγωγή των Ερυθραιωτών.
* Οι αναφερόμενοι 9 Ερυθραιώτες είναι Μικρασιάτες πρώτοι οικιστές της πόλης. Από αυτούς ο Γ. Βουβούτσης είναι θύμα του πολέμου του 1940 και οι Σ. Πασαδάκης, Ε. Καρασταμάτης και Γ. Αλεξάκης θύματα της Γερμανικής Κατοχής.
* Δεν ονοματίζονται οδοί με τους κατά καιρούς κοινοτάρχες και δημάρχους. Η μικρότερη οδός σε έκταση είναι η Αριστοτέλους με μήκος 25 μέτρα και πλάτος 1,5 μέτρο.
* Η οδός Φρύνης και η ομώνυμη πλατεία στο Καστρί αναφέρεται στην ονομαστή εταίρα της αρχαιότητος, της οποίας όμως το πραγματικό της όνομα ήταν Φαιναρέτη.
* Η ύπαρξη 8 ονομάτων αντιστασιακών, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία βασιλικών ονομασιών, αλλά και η αλλαγή των ονομασιών των οδών Κ. Καραμανλή σε Αθανασίου Διάκου, Βασιλέως Παύλου σε Βάρναλη, Βίτσι σε Γ. Παπανδρέου, Γ. Ράλλη σε Γραβιάς, Κ. Καραπιπέρη (υπουργός ΕΡΕ) σε Ηρώων Πολυτεχνείου, Κηφισίας σε Ελ. Βενιζέλου, αλλά και η πλατεία Ι. Μεταξά σε Ν. Πλαστήρα, αποκαλύπτουν σαφώς τα «πιστεύω» των εκάστοτε κοινοτικών και δημοτικών αρχών της Νέα Ερυθραίας. Διασώζεται μόνο η οδός Αλ. Παπάγου.
* Υπάρχουν οδοί που περιέχουν δύο επώνυμα: οδός Καραολή και Δημητρίου (ήρωες του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα) και οδός Ε. Καρασταμάτη και Γ. Αλεξάκη. Αντιθέτως, υπάρχουν δυο διαφορετικοί οδοί με ίδια ονόματα, η Μάρκου Μπότσαρη (Μορτερό-Πολιτεία) και η Ερυθραίας (παράλληλη της Εθνικής οδού-από γέφυρα Τατοΐου προς Βαρυμπόμπη).
* Υφίσταται οδός Πηνελόπης Δέλτα και του εγγονού της Ζάννα.
Και ένα ευτράπελο: κατά την πρώτη ονοματοθεσία των οδών, το 1957, η οδός Κλαζομενών, κατόπιν διαμαρτυριών προς το Κοινοτικό Συμβούλιο, για ευνόητους λόγους μετονομάστηκε σε Μικράς Ασίας, αλλά το 1987 επανήλθε η ονομασία σε οδό του Μορτερού.
ΕΚΑΛΗ
Οι ονομασίες των οδών αρχίζουν το 1929, κατόπιν το 1960-1965 (περιοχή δημοσιογραφικών) και 1975-1980 (Άνω Εκάλη). Οι 143 ονομασίες των οδών της αναλυτικά κατά κατηγορίες:
* Ελληνικής Μυθολογίας: 55
* Χλωρίδος-Πανίδος: 42 (δέντρα 12, φυτά 9, άνθη 16, πτηνά-έντομα 5)
* Γεωγραφικές: 14 (περιοχές-πόλεις 11, νήσοι 3)
* Νεώτεροι Έλληνες: 14 (εντόπιοι 13, στρατιωτικοί 1)
* Αρχαίοι Έλληνες: 12
* Θρησκευτικές: 2
* Διάφορες: 4
Συμπερασματικά έστω τα ακόλουθα:
* Και εδώ, όπως και στην Κηφισιά, ο μεγάλος αριθμός ονομάτων από τη χλωρίδα και την πανίδα αποδεικνύει την παραδοσιακά εξαιρετική περιβαλλοντολογική κατάσταση της πόλης.
*Από τα 13 ονόματα των εντοπίων, τα 10 ανήκουν σε γνωστούς «ιστορικούς» εκδότες εφημερίδων, οι οποίοι ίδρυσαν το 1954 οικοδομικό συνεταιρισμό στην Κάτω Εκάλη.
* Εντυπωσιακή είναι η απουσία εθνικών ηρώων και πολιτικών προσώπων. Μοναδική και εδώ εξαίρεση ο Αλέξανδρος Παπάγος, μόνιμος κάτοικος της Εκάλης. Επισημαίνεται ότι εκεί ζούσαν σε ιδιόκτητες κατοικίες, οι πρώην πρωθυπουργοί Εμμανουήλ Τσουδερός και Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο οποίος και πέθανε στην Εκάλη το 1936. Σήμερα, οι οδοί όπου έμεναν οι ως άνω πολιτικοί έχουν τις ονομασίες Κασταλίας και Πάρνηθος αντίστοιχα. Μετά την επιμέρους εξέταση του θέματος προκύπτει ο ακόλουθος συγκεντρωτικός πίνακας:
Από τις 913 συνολικά ονομασίες των παραπάνω οδών, οι 130 ανήκουν στο θηλυκό γένος με κατανομή ανά Δήμο: Κηφισιά 60, Εκάλη 40, Νέα Ερυθραία 30 και κατά κατηγορία δε, μυθολογικές ονομασίες 98, Νεότερης Ιστορίας 24 και Άγιες 8.