Ήταν άλλοτε η «Σταχτοπούτα» της περιοχής, ως ενδιάμεσος προορισμός στη διαδρομή Κηφισιά-Εκάλη. Σήμερα οι νεαροί θαμώνες της, που συρρέουν απ’ όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χαρακτηρίζουν τη Νέα Ερυθραία ως «Μύκονο των Βορείων Προαστίων», λόγω της ανάπτυξης πληθώρας μπαρ και καφέ, κυρίως στο Εμπορικό Κέντρο και στο τρίγωνο που περικλείεται από τη Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου και τις οδούς Χαριλάου Τρικούπη και Στροφυλίου.
Όσοι επενδύουν σε αυτού του είδους την ανάπτυξη, μεταξύ τους και ο Δήμος Κηφισιάς δια στόματος του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, ο οποίος έχει κάνει επανειλημμένως λόγο για «άνοιγμα της αγοράς», υποστηρίζουν πως σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό που εξασφαλίζονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Μαζί και το γεγονός ότι η νεολαία προσελκύεται και συγκρατείται στην περιοχή, αντί να τρέχει δεξιά και αριστερά. Υπάρχουν, όμως, και οι παρενέργειες που συνοδεύουν αυτήν την «έκρηξη» των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε πολλές περιπτώσεις, έρχονται να αντικαταστήσουν πρότερες και ηπιότερες χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, τα οποία βάζουν «λουκέτο», ελέω οικονομικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όχληση των κατοίκων που γειτνιάζουν, αλλά και για την καταστρατήγηση της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Αμφισβητούμενες αλλαγές χρήσεων γης, πέργκολες με πλαστικά και σελοφάν, που καταλαμβάνουν πρασιές και κοινόχρηστους χώρους, ακόμη και μόνιμες κατασκευές που νομιμοποιούνται με τον τελευταίο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, επέκταση τραπεζοκαθισμάτων και κατάληψη πεζοδρομίων, όπως και θέματα ασφάλειας σε ένα Εμπορικό Κέντρο, όπου συνωστίζονται και λειτουργούν με καθεστώς προέγκρισης και δίχως οριστική άδεια λειτουργίας, αρκετά από αυτά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που ακολουθούν αυτού του είδους την ανάπτυξη. Μαζί και τα περιστατικά, ευτυχώς μεμονωμένα, του αστυνομικού δελτίου.
Η αντιδήμαρχος Άννα Κορογιαννάκη, υπεύθυνη για τη λειτουργία του Γραφείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του Δήμου Κηφισιάς, ήταν αποκαλυπτική κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 6 Μαρτίου. «Έχει ξεχειλώσει η κατάσταση με τα καταστήματα που δουλεύουν μόνο με προέγκριση και αυτή η ιστορία θα τελειώσει. Θα πρέπει να μαζέψουμε ως Δήμος αυτό το θέμα, όχι με το ‘‘ρόπαλο’’, αλλά με ανθρώπινο τρόπο. Όποιος θα έρχεται πλέον για να λάβει προέγκριση, θα υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα λειτουργήσει το κατάστημά του πριν να λάβει την οριστική άδεια. Πρόθεση του Δήμου δεν είναι να κλείσει καταστήματα, αλλά να μπει τάξη, κυρίως, για τα νέα αιτήματα, ενώ για όσους λειτουργούν σήμερα μόνο με προέγκριση θα δοθεί ένα ευνόητο διάστημα προσαρμογής, ώστε να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την οριστική άδεια λειτουργίας τους».
Μόνο με προέγκριση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, σήμερα εκκρεμούν και έχουν λάβει μόνο προέγκριση 42 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Νέα Ερυθραία και άλλα 34 στην Κηφισιά.
Η κ. Κορογιαννάκη, η οποία έχει ξεκινήσει έναν «αγώνα δρόμου» με αυτοψίες για το καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας αυτών των καταστημάτων, εκτιμά ότι μόνο το 1/3 αυτών λειτουργούν πραγματικά με αυτό το καθεστώς προέγκρισης. Κάποιοι επιχειρηματίες είναι σύννομοι και δεν έχουν ανοίξει ακόμη, ενώ κάποιοι άλλοι έκλεισαν με το «καλημέρα» ή δεν θα ανοίξουν ποτέ. Ο Δήμος, ωστόσο, έχει αρκετά διαφυγόντα έσοδα μέσα στο έτος από αυτό το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας, καθώς ο μόνος τρόπος για την είσπραξή τους είναι η «τσιμπίδα» της εφορίας, όταν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες προσέρχονται στην αρμόδια ΔΟΥ για την τακτοποίηση φορολογικών θεμάτων τους.
Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν καταγγελίες για καταστήματα που λειτουργούν χωρίς καν και αυτήν την προέγκριση.
Μάλιστα, όπως έχει καταγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχουν και οι «επιτήδειοι» επαγγελματίες, οι οποίοι με τις κατάλληλες αλλαγές στην αίτησή τους και με την αλλαγή επωνυμίας, λειτουργούν και πάλι με νέα προέγκριση.
Πού ξεκινάει και πού σταματάει αυτού του είδους η «ανάπτυξη» και η όχληση των κατοίκων και τι γίνεται με την κανονιστική απόφαση που ισχύει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα για τον προσδιορισμό των ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος;
Ο κ. Χρήστος Κωνσταντέλλος ήταν από τους πρώτους επιχειρηματίες του χώρου, που δραστηριοποιήθηκαν στο Εμπορικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας, επί της Στροφυλίου, ήδη, από το 2010.
Ο ίδιος λέει στην «Α»: «Στη Νέα Ερυθραία δεν υπήρχε ένα αξιόλογο κέντρο που να προσελκύει τον κόσμο. Η μεγάλη ‘‘έκρηξη’’ έγινε το χειμώνα του 2011, ενώ μέχρι το καλοκαίρι άρχισε να γεμίζει ο κόσμος την πλατεία. Ακόμη και το δικό μας μαγαζί, που δεν ήταν στημένο για μπαρ, τα βράδια άρχισε να προσελκύει κόσμο. Με λίγα λόγια, έγινε χαμός και όχι μόνο από κόσμο των Βορείων Προαστίων. Και όπως πάντα, ο κόσμος φέρνει κόσμο. Άλλωστε, τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα μέσα στο Εμπορικό Κέντρο ήταν ήδη κλειστά και ξενοίκιαστα, ενώ άλλα που έκαναν προσπάθεια, δεν δούλευαν. Σιγά σιγά έγιναν υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού επιτρεπόταν και η χρήση. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η ανάπτυξη φέρνει θέσεις εργασίας, καθώς εδώ απασχολούνται περίπου 200 άτομα»