Η συνέχεια και το τέλος του τραίνου
Το τραίνο επαναλειτούργησε το 1922 από τον «ευεργέτη» του Διονύσου Σκωτσέζο Θωμά Μπώμαν (Αμπερτίν 1886 – Διόνυσος 1966) με την αγορά των λατομείων από τη «Μάρμορ», της οποίας ήταν στέλεχος από το 1913. Ο Θ. Μπώμαν το 1925 εγκατέλειψε τα παλιά λατομεία της Πεντέλης, λόγω εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους και μετέφερε τις δραστηριότητές του στο απέναντι Σταματοβούνι (Ικάριων Όρος), κοντά στην περιοχή της Ραπεντώσας. Για το σκοπό αυτό προέκτεινε προς τα εκεί τις υφιστάμενες γραμμές. Όμως, η μεταφορά μαρμάρων από τα νέα λατομεία στο σιδηροδρομικό σταθμό, λόγω της μεγάλης ρεματιάς που υπήρχε μεταξύ τους, αποδείχθηκε δυσχερής και αντιοικονομική.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των πρώτων φορτηγών αυτοκινήτων, οδήγησε σε μαρασμό τη χρήση του τραίνου. Τα μάρμαρα πλέον μεταφέρονται με ειδικά αυτοκίνητα (2 νταλίκες τύπου Leyland). Το τραίνο ως εναλλακτικός τρόπος μεταφοράς υπολειτουργούσε. Το 1930 δημοσιεύεται μετάβαση από την Κηφισιά στην Εκάλη με τραίνο ομάδας κυνηγών. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Θ. Μπώμαν αργότερα εκποίησε σιδηροτροχιές της περιοχής του Διονύσου για την αγορά περισσότερων φορτηγών. Στις αρχές του 1931 επισημαίνεται κατοίκηση οικογενείας σε βαγόνια του σταθμού. Τελικά, το τραίνο έπαψε να λειτουργεί το 1931. Οι υπόλοιπες σιδηροτροχιές του παρέμειναν στην θέση τους μέχρι το 1950, οπότε αποψιλώθηκαν μετά το 1950 με «κανιβαλισμό».
Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά περιστατικά
● Στις 4/9/1902 η «Μάρμορ» αιτείται στο υπουργείο Εσωτερικών επιθεώρηση της γραμμής, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στο εξωτερικό πελώρια κομμάτια μαρμάρου για την κατασκευή 30 ανδριάντων.
● Στις 8/5/1903 οι Σιδηρόδρομοι Αθηνών προειδοποιούν το ίδιο υπουργείο για την αναξιοπιστία της γραμμής, διότι αποτελείται από σιδηροτροχιές σε ελεύθερη χρήση.
● Στις 8/8/1905 η «Μάρμορ», σε συνεργασία με γαλλική εταιρία προτείνει την επέκταση του σιδηροδρόμου από το Στροφύλι στην Πάρνηθα, για την τουριστική της αξιοποίηση με καζίνο, ξενοδοχεία και σανατόριο, χωρίς βέβαια αποτέλεσμα.
● Στις 12/2/1913, στο ύψος της Νέας Ερυθραίας (5.600 μέτρα από τον Διόνυσο), λόγω επιχωματώσεων των γραμμών, εκτροχιάζονται και τα 7 βαγόνια του τραίνου έμφορτα, ενώ η ατμομηχανή παραμένει στην θέση της… αμετακίνητη.
● Στις 11/3/1914 η αμαξοστοιχία πλησίον του Στροφυλίου συγκρούεται με σούστα και τραυματίζεται ο μηχανοδηγός.
● Στις 13/5/1914 σύγκρουση στο ίδιο σημείο με αυτοκίνητο με 6 επιβάτες, χωρίς ευτυχώς θύματα.
Οι ενέργειες επαναλειτουργίας του
Το 1927 η «Εταιρία Εκάλης» ζητά τη μετατροπή του ατμοκίνητου τραίνου σε ηλεκτρικό.
● Στις 20/3/1954 ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Παπάγος ανακοινώνει ότι η ηλεκτρική γραμμή του τραίνου θα επεκταθεί μέχρι την Εκάλη.
● Το 1960 παρόμοια πρόταση των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (ΕΗΣ), δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή.
● Το 2008 ανακοινώνεται από τον αρμόδιο υπουργό η κατασκευή Μετρό στον άξονα: Σταθμός ΚΑΤ – Σταθμός Κηφισιάς – Νέα Ερυθραία- 20ό χλμ. Εθνικής Οδού (Α’ φάση, μήκος 6.500 μέτρα, κόστους 470 εκατ. ευρώ, με τέλος εργασιών το 2014 και σε Β’ Φάση 20ό χιλ. Εθνικής Οδού – Άνοιξη – Σταθμός Αγίου Στεφάνου, μήκους 4.600 μέτρα, κόστους 250 εκατ. ευρώ και πέρας εργασιών το 1917. Ενδιάμεσοι σταθμοί θα ήταν στην οδό Τατοΐου, Πλατεία Μικρασιατών, Οδός Ισμήνης (Καστρί – Εκάλη), Κηφισός, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος. Λόγω της γνωστής οικονομικής κρίσης, το έργο ματαιώθηκε.
● Στις 13/3/2012 ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, σε συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό, έθεσε θέμα επέκτασης της αναθεωρημένης Α’ Φάσης της γραμμής Μετρό Κηφισιά – Καστρί, μέχρι την περιοχή των οδών Ισμήνης και Αγ. Σαράντα, μήκους 3,5 χλμ., με δυο ενδιάμεσους σταθμούς. Η πρόταση αυτή ήδη περιλαμβάνεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών – Αττικής 2021.
ΠΗΓΕΣ
● Πεπραγμένα της Εταιρίας Σιδηροδρόμων Αθηνών 1900 – 1911, Κανονισμός λειτουργίας της Εταιρίας 1904.
● ΟΣΕ: Oι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα.
● ΗΛΠΑΠ – ΕΗΣ: . Ο Σιδηρόδρομος Αθηνών-Κηφισιάς.
● Εφημερίδες: Η Νέα Ερυθραία Κάθε Εβδομάδα – Άστυ – Εστία – Σκρίπ – Ελευθερία.
● Aφηγήσεις παλαιών Ερυθραιωτών.
———-
* Ο Νίκος Καραφωτίου γεννήθηκε στη Νέα Ερυθραία. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και κατόπιν φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Τελείωσε τη Ναυτική Σχολή Πολέμου και την Ανωτάτη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Αποστρατεύτηκε το 2001 με το βαθμό Οικονομικό Υποναυάρχου. Μετά την αποστρατεία του από το Ναυτικό, ασχολείται ενεργά με τα κοινά της πόλης. Διετέλεσε αντιδήμαρχος στον Δήμο Νέας Ερυθραίας την περίοδο 2007 – 2010. Παράλληλα αρθρογραφεί, ζωντανεύοντας ξεχασμένες ανθρώπινες ιστορίες της πόλης.