Καρχαρίας στο Μαρούσι
«Τι θέλει ένας καρχαρίας στο Μαρούσι;», ρωτάει ο άνετος και χαλαρός παρουσιαστής της τηλεόρασης ένα απόγευμα στις 6.00 μ.μ. και συνεχίζει κάνοντας χιούμορ: «Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι, που λένε. Πώς βρέθηκε εκεί;». «Δεν ξέρω», απαντά η κοπέλα που ήθελε να κάνει ρεπορτάζ με το «δεν ξέρω» και έχει στείλει μια φωτογραφία, κατεβασμένη μάλλον από τα social media. Και εμείς μένουμε με την απορία.
Ελλιπές το ρεπορτάζ
«Δήλωση από τον δήμαρχο έχεις;», συνεχίζει απτόητος ο χαλαρός παρουσιαστής με το ξυρισμένο κεφάλι. «Όχι», απαντά η αφελής ρεπόρτερ. «Και καλά. Έχεις θέμα από το Μαρούσι και δεν μου έχεις δήλωση από τον κ. Πατούλη;», αναρωτιέται ο χαλαρός παρουσιαστής και κλείνει τη σύνδεση, οπότε εμείς οι τηλεθεατές που διψάμε για ενημέρωση, μείναμε μόνο με τη φωτογραφία των ανθρώπων που ποζάρισαν με τον καρχαρία μπροστά στο ψαράδικο.
Κάτι τρέχει στα γύφτικα
Και μιας και μιλάμε για ελλιπή ρεπορτάζ, θυμήθηκα ότι την ώρα που το κράτος πάσχει από δισεκατομμύρια και προσπαθεί να τα βγάλει από τους συνταξιούχους των 600 ευρώ, είχαμε τα κανάλια να ασχολούνται με δυο υπουργούς (ή βουλευτές, δεν έχει σημασία) της Δεύτερη Φορά Αριστεράς, οι οποίοι είχαν ξεχάσει να δηλώσουν στο «πόθεν έσχες» τους από ένα εκατομμύριο ευρώ ο καθένας. Μα είναι θέμα για ρεπορτάζ αυτό; Ντροπή! Και μάλιστα εις βάρος ανθρώπων της εργατιάς και της Ριζοσπατικής Αριστεράς;
Θα μας κάνουν έκπληξη
Και επειδή η μια σκέψη φέρνει την άλλη, θυμήθηκα την παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων στις εννέα το βράδυ, να φιλοξενεί τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και να τον ρωτάει πάνω από τρεις φορές «εσείς από ποιο όριο και πάνω θεωρείτε πλούσιους τους φορολογούμενους;» και να παίρνει χαμογελαστές θεωρητικές απαντήσεις επί παντός επιστητού (μέχρι και λόγια του Αγίου Βασιλείου, επικαλέσθηκε), αλλά ένα ωραίο και σαφές νουμεράκι, ώστε να καταλάβουμε και εμείς με ποιους είμαστε, δεν το είπε τελικά.
Εκεί θα τους σέβονται
Είπε όμως: «Υποσχόμαστε φορολογική δικαιοσύνη. Τα φορολογικά βάρη δεν είναι σωστά κατανεμημένα. Ως μεγάλη φορολογική περιουσία δεν θεωρούμε το δυάρι αξίας 50.000 ευρώ, αλλά το σπίτι του φορολογούμενου που βρίσκεται στο Λονδίνο και κοστίζει 3.000.000 ευρώ και δεν πληρώνει τίποτε στο ελληνικό δημόσιο, είναι στόχος φορολόγησης», και τότε κατάλαβα ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στο σωστό δρόμο: Από τη στιγμή που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην Ελλάδα στέλνονται στον εισαγγελέα από τους παραβάτες, δεν θα κινδυνεύουν ελέγχοντας εφοπλιστές στην Αγγλία.
Αγγελος Πολύδωρος