Αλληλογραφία
Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, ότι τελευταία από αυτή τη στήλη, προσπαθώ να βγάλω γέλιο σατιρίζοντας το κυβερνητικό έργο (το οποίο είναι ανύπαρκτο, ειρήσθω εν παρόδω, και άρα δεν χρειάζεται ούτε σάτιρα). Έχω λάβει αρκετά μηνύματα, άλλα ευγενικά και άλλα λιγότερο ευγενικά, που όλα υποστηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (που όταν το γράφω θυμάμαι τον Δρακουμέλ από τα Στρουμφάκια) και μάλιστα σε πρώτη φάση μού δημιουργήθηκε η απορία «πού βρέθηκαν τόσοι Συριζαίοι στο Μαρούσι και στα βόρεια προάστια;» Anyway…
Με πόνο καρδιάς
Ας ξεκινήσω με μια απάντηση γενική για όλο το αναγνωστικό μου κοινό: Μη νομίζετε ότι μου αρέσει αυτό που κάνω. Όταν αναφέρομαι στις γκάφες των κυβερνητικών οργάνων, σε οποιοδήποτε βάθρο της ιεραρχίας και αν βρίσκονται, να ξέρετε ότι κατά βάση δεν συμφωνώ με αυτά που γράφω (και υπογράφω). Και θα με ρωτήσετε, γιατί το κάνω αυτό; Το κάνω με μεγάλο πόνο και για το καλό τους, ώστε να μην επαναλαμβάνουν τα λάθη τους. Δεν το θέλω κατά βάθος. Πιστεύω να με καταλαβαίνουν και οι ίδιοι, που με πόνο καρδιάς (το είπε ο υπουργός ο ίδιος, που υπέγραψε ενώ διαφωνούσε) ιδιωτικοποίησαν τα 14 αεροδρόμια, τα οποία ήθελε να ξεπουλήσει πριν από αυτούς η Νέα Δημοκρατία.
Σιγά τα ωά
Άλλο παράδειγμα: Βγήκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού 2016 και μίλησε για το επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου των offshore εταιριών και είπε ότι «από τις 10.000 offshore που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι 6.000 περίπου είναι ελεγκτικά αξιοποιήσιμες και από αυτές τις 6.000 έχουν ήδη ελεγχθεί οι 384 και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ. Αντιθέτως, την περίοδο 2014 – 2015 ελέγχθηκαν μόλις 321 offshore και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους μόνο 94 εκατομμυρίων ευρώ». Ε, λοιπόν, όποιος άκουσε την ομιλία έμεινε με την εντύπωση ότι φέτος ελέγχθηκαν 384 εταιρίες, ενώ στην ουσία φέτος ελέγχθηκαν 63, που μαζί με τις 321 της προηγούμενης περιόδου (2014) έγιναν 384. Να μη το διευκρινίσω, με πόνο καρδιάς;
Την ήθελε ή δεν την ήθελε;
Άσε το άλλο. Το Σεπτέμβριο δήλωνε για την προσέλευση των προσφύγων: «Θέλουμε την περιφρούρηση από τη FRONTEX, επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί το Λιμενικό» και τον Οκτώβριο αρνήθηκε τη συμμετοχή της FRONTEX στα σύνορα γιατί «θα κόψει στα δύο το μεταναστευτικό διάδρομο μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Βόρειας Ευρώπης». Να μην το επισημάνω κι αυτό με πόνο καρδιάς; Δεν το γράφω για να γελάσουμε. Κανείς δεν πρέπει να παίζει με τέτοια ευαίσθητα θέματα.
Θεέ μου τι σου κάναμε;
«Τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι περνάει». Την είπε την αραβική παροιμία εκεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και χειροκρότησαν. Δεν τον ρώτησαν όμως που την είχε μάθει και πότε; Ειδικός συνεργάτης της στήλης, μου αποκάλυψε ότι αυτή την παροιμία, του την είχαν σφυρίξει στο αυτί «εκεί έξω», όταν τους φώναζε και τους απειλούσε ότι θα αλλάξει μέχρι την Ευρώπη ολόκληρη. Τότε του είπαν: Φωνάζετε εσείς οι Έλληνες στο Σύνταγμα, αλλά το καραβάνι περνάει. Και τους πέρασε. Σιγά μην άνοιγε βιβλίο να μάθει αραβικές παροιμίες. Εδώ δεν ήξερε ότι το θεατρικό «Θεέ μου τι σου κάναμε;», δεν το έγραψε ο φίλος του ο Λαζόπουλος (είναι ταινία του 2014) και τον συνέχαιρε για την έμπνευση. Άσε που ο τίτλος ταιριάζει πιο πολύ σ’ εμάς τελευταία. Με πόνο καρδιάς το γράφω κι αυτό. Πιστέψτε με.
Αγγελος Πολύδωρος