Οι πρόσφατες εκκλήσεις από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για συνεργασία με τους δημάρχους, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, οι οποίες αποτέλεσαν και το πρωτοσέλιδο προηγούμενου φύλλου της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, ήταν η αφορμή για ένα ακόμη επεισόδιο στις τεταμένες πολιτικές σχέσεις του δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρο.
Γράφει ο Γιώργος Κανελλόπουλος
Μια προσωπική κόντρα που πηγάζει από το πρόσφατο παρελθόν και εκεί θα πρέπει να καταχωρηθεί πλέον, εφόσον αφουγκράζονται τους πολίτες, ιδίως, όταν πρόκειται για τα ευαίσθητα θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας ολόκληρων περιοχών. Το οφείλουν, άλλωστε, και οι δυο πλευρές, στα δεκάδες θύματα που έχει θρηνήσει η Αττική, ακριβώς λόγω της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των λοιπών φορέων που εμπλέκονται (Περιφέρεια, Δήμοι) να ανταποκριθούν στον στοιχειώδη σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου.
Τέρμα πια τα λόγια, η μετάθεση των ευθυνών με το να πετάει η μια πλευρά «το μπαλάκι» στην άλλη και ο «χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων, που χρησιμεύει μόνο για ανακύκλωση. Οι πολίτες θέλουν πράξεις και έργα, καθώς ουκ ολίγες φορές έχουν κινδυνεύσει και έχουν χαθεί περιουσίες, ακόμη και ανθρώπινες ζωές, σε αυτόν το «βωμό» της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης που ευδοκιμεί γενικότερα στη χώρα μας.
Το πρώτο βήμα συνεργασίας για το αντιπλημμυρικό της περιοχής του Πολυδρόσου από την πλευρά του Αμαρουσίου έγινε με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης των 1,92 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Έπεται για το 2016, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας, «να μπει στο αυλάκι» και το αντιπλημμυρικό έργο για την πλευρά του Πολυδρόσου στο Χαλάνδρι. Και φυσικά, εκκρεμούν αρκετά ζητήματα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Αμαρουσίου, που για να επιλυθούν, χρειάζεται να επικρατήσει κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής, ως φορέας χρηματοδότησης των έργων αυτών κι εφόσον όλες οι πλευρές διατείνονται ότι υπάρχουν στα ταμεία της χρήματα γι’ αυτά τα έργα κεφαλαιώδους σημασίας.
Δεν είναι η ώρα για μικροπολιτικές «πολυτέλειες», τώρα που η ελληνική οικονομία στενάζει και οι πόροι για τη χρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας γίνονται όλο και πιο δυσεύρετοι. Η υλοποίηση του δικτύου ομβρίων υδάτων σε Άγιο Θωμά και Πολύδροσο, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν για τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ρέμα Σαπφούς, επιτείνουν αυτήν την ανάγκη και την προοπτική μιας γόνιμης συνεργασίας, μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας. Πολύ περισσότερο δε, όταν και ο ίδιος ο Δήμος Αμαρουσίου διαπιστώνει ότι το επόμενο καθοριστικό βήμα θα είναι προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, όπου θα ολοκληρωθεί η μελέτη διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς. Τότε θα απαιτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής να χρηματοδοτήσει με 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ την αντιπλημμυρική θωράκιση στο σύνολο της έκτασης που διατρέχει το ρέμα.
Τις όποιες μεγαλοστομίες για το ποιος διαθέτει το «μαγικό ραβδί» που θα μας βγάλει από την κρίση, αλλά και την αδυναμία συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, τις έχει πληρώσει ακριβά αυτή η χώρα. Και μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και να διακηρύττει ότι θέλει να κάνει τη διαφορά, ακολουθεί τελικά την πεπατημένη, ως μια μικρογραφία του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Κι εφόσον δήμαρχοι και περιφερειάρχες διατείνονται ότι υπηρετούν ένα θεσμό που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας, ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό.
Απαιτείται υπευθυνότητα και συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο και να βγουν όλοι νικητές. Περιφέρεια, Δήμοι και, κυρίως, οι πολίτες.