Από τη στήλη: Έπεα πτερόεντα
Μια ξαδέρφη μου πριν πολλά χρόνια, επικεφαλής ομάδας γειτόνων της, επισκέφτηκαν το δήμαρχο για να διαμαρτυρηθούν, επειδή ο πεζόδρομος που είχε κατασκευαστεί μπροστά στα σπίτια τους δημιουργούσε προβλήματα, λόγω υψομετρικής διαφοράς με τα οικόπεδά τους.
Απαθής ο δήμαρχος, ρώτησε: «Ψηφίζετε εδώ;». Έκπληκτοι οι διαμαρτυρόμενοι σε μεγάλο ποσοστό είπαν «όχι», οπότε ο δήμαρχος τούς κατακεραύνωσε: «Τότε να πάτε να διαμαρτυρηθείτε στα χωριά σας, γιατί εγώ πριν την πεζοδρόμηση είχα αναρτήσει σχέδιο και έκανα διαβούλευση, αλλά δεν σας θυμάμαι».
Γιατί θυμήθηκα αυτή την ιστορία;
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου προχθές, είχαν συγκεντρωθεί έμποροι που διαμαρτύρονταν για το έργο του Υπόγειου Γκαράζ στο Σταθμό Μαρούσι, που τους ταλαιπωρεί και μερικοί τόλμησαν να φωνάξουν «Μας ρωτήσατε εμάς γι’ αυτό το έργο;» για να εισπράξουν την απάντηση: «Εδώ και ενάμιση χρόνο είχαμε διαβουλεύσεις για το έργο και συμφώνησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού σας Συλλόγου».
Μόλις άκουσαν αυτό, οι έμποροι διαμαρτυρήθηκαν εντονότερα, λέγοντας ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ ή ότι ο πρόεδρος δεν τους εκπροσωπεί, ή ότι δεν ασχολούνται με τον Εμπορικό Σύλλογο.
Κατάλαβες καλή μου αναγνώστρια, γιατί θυμήθηκα την ιστορία με τη ξαδέρφη μου; Διότι όταν απέχεις από τα κοινά (και τις εκλογές τους, όπως γράφω χρόνια τώρα), αφήνεις να κάνουν κουμάντο άνθρωποι που ασχολούνται. Είτε σου αρέσουν, είτε όχι.
Έτσι γίνεται και με κυβερνήσεις που εκλέγονται με 43,84% αποχή ή δημάρχους που εκλέγονται με 34% αποχή. Και αν ήξερα και την αποχή των αρχαιρεσιών του Εμπορικού Συλλόγου, θα την έγραφα και αυτή.
Σε δημοκρατική χώρα ζούμε και την αποχή μας από εκλογές και αρχαιρεσίες, τη βρίσκουμε μπροστά μας.
Θα με ρωτήσετε τώρα: Και αν σε ένα τοπικό δημοψήφισμα το 61% των κατοίκων έλεγε ΟΧΙ στο έργο του Υπόγειου Γκαράζ;
Ε τώρα, τι να σας απαντήσω;
Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος