ΕΠΕΑΠΤΕΡΟΕΝΤΑ
Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος
Το όνειρό μου ήταν πάντα να έχω ένα αυτοκινούμενο. Ξέρετε. Εκείνα τα μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητα που είναι μισό τροχόσπιτο και μισό… «γιωταχί». Το αυτοκινούμενο μου άρεσε, επειδή το αγόραζες σχετικά πιο φτηνά και το κυκλοφορούσες με άδεια κανονικού ΙΧ αυτοκινήτου, πλήρωνες τα διόδια των ΙΧ και μπορούσες να τα παρκάρεις για λίγο μέσα στην πόλη σε χώρους στάθμευσης και να πας να δεις τα τουριστικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα.
Δεν μου άρεσε το τροχόσπιτο, γιατί ήθελες ειδική άδεια και προδιαγραφές ως ρυμουλκούμενου και δεν μπορούσες να το σταθμεύσεις μέσα στην πόλη σε χώρους στάθμευσης για λίγες ώρες, όπως τα άλλα αυτοκίνητα και όχι για μέρες βγάζοντας πολυθρόνες, τραπεζάκια και τέντες.
Αυτή τη «φιλοσοφία ζωής» την έφερε στην επιφάνεια μια «κυβερνητική ρύθμιση» που σκέφτηκε να βγάλει έσοδα (οριζόντια) από τη χρήση των αυτοκινούμενων αλλοδαπών και Ελλήνων. Έτσι εκτός από την αλλαγή των τιμών στα διόδια, καθιέρωσε πρόστιμα από την πέραν των 24 ωρών στάση ή στάθμευση σε αρχαιολογικούς χώρους (σωστό), και σε ελεύθερες παραλίες, βουνά και λαγκάδια.
Για να είμαι ειλικρινής, ενώ αγαπούσα τα αυτοκινούμενα σε σχέση με τα τροχόσπιτα, δεν μου άρεσε που τα πάρκαραν μπροστά σε αρχαιολογικούς χώρους, ή μπροστά από παραθαλάσσια ή ορεινά ταβερνάκια και καφετέριες με ωραία θέα, κόβοντας τη δική μου.
Θα προτιμούσα όμως, το κράτος (η οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων, όπως ορίζεται), πρώτα να έχει δημιουργήσει κάποιους χώρους, ώστε να παρκάρουν τα νοικοκυριά τους οι ιδιοκτήτες αυτών των κινούμενων σπιτιών και να μπορούν να κινηθούν όπως οι υπόλοιποι τουρίστες με τα πόδια και ύστερα να προέβαινε σε καθιέρωση προστίμων, ή τελών παραμονής, σε ανοιχτούς, ελεύθερους χώρους στάθμευσης.
Αλλά αυτό που ζητάω, απαιτεί κάποια χαρτογράφηση των χώρων σε όλη την Ελλάδα (αρχαιολογικών, βουνών, λαγκαδιών, παραλιών κ.λπ.), κάποια μελέτη και ύστερα την καθιέρωση απαγορεύσεων και προστίμων. Ζητάω πολλά -όπως πάντα- και η νοοτροπία των δημόσιων λειτουργών υστερεί.
Θυμήθηκα τη διοίκηση Πατούλη, που ανακατασκεύασε κάποτε την πλατεία Ηρώων, δημιουργώντας μια μεγάλη σκακιέρα με ωραία τεράστια πιόνια. Για να παίζει ποιος; Είχα γράψει τότε: Προηγήθηκε μελέτη του χώρου; Είχε δει κάποιος εάν υπήρχαν άνθρωποι που να έπαιζαν σκάκι στα παγκάκια ή στο παρακείμενο καφενείο; Όχι. Αποτέλεσμα: Τα πιόνια εξαφανίστηκαν μετά από λίγες μέρες. Όπως θα εξαφανιστούν και τα αυτοκινούμενα ξένων από τη χώρα μας. Ξέρετε τι ανέσεις προσφέρουν στους αυτοκινούμενους οι άλλες χώρες;