Μία νέα υπηρεσία τίθεται από τα ΚΕΠ, στην υπηρεσία των πολιτών. Όπως έγινε γνωστό, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, κάθε πολίτης θα έχει τη δική του «θυρίδα» ΚΕΠ, μέσα από την οποία θα μπορεί να λαμβάνει το πιστοποιητικό που έχει ζητήσει.
Στην ουσία, η θυρίδα αυτή θα αποτελεί ένα «ψηφιακό γραμματοκιβώτιο», μέσα από το οποίο θα διεξάγεται η επικοινωνία του πολίτη με το ΚΕΠ.
Αρχικά, οι θυρίδες θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα αιτήματα:
1. Αντίγραφο Ληξιαρχικής πράξης γέννησης,
2. Αντίγραφο Ληξιαρχικής πράξης γάμου,
3. Αντίγραφο Ληξιαρχικής πράξης θανάτου,
4. Αντίγραφου Ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις θα αφορούν ληξιαρχικά γεγονότα πριν από το 2013, που δεν διατίθενται ηλεκτρονικά ή γεγονότα μετά το 2013, για τα οποία οι πολίτες δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα αντίστοιχα αποσπάσματα. Παράλληλα πρόκειται να προστεθεί και το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών ενώ υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και για περισσότερα πιστοποιητικά.
Η διαδικασία
Η διαδικασία απόκτησης ενός πιστοποιητικού είναι απλή και θα γίνεται μέσα από το gov.gr. Ο πολίτης που θα αιτείται κάποιο πιστοποιητικό θα έχει την δυνατότητα να πατήσει στην επιλογή «Θυρίδες», όπου εκεί θα βρίσκει το πιστοποιητικό που έχει ζητήσει και χρειάζεται. Η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη, καθώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΚΕΠ διαθέτουν την εφαρμογή «Κωδικοί Δημόσιας Διοίκησης» μέσω της οποίας θα μπαίνουν, χρησιμοποιώντας τον νέο τρόπο αυθεντικοποίησης που υλοποίησε η ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).
Πρόκειται για τον νέο μηχανισμό χορήγησης κωδικών στους δημοσίους υπαλλήλους για την πρόσβασή τους σε εκείνες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου για τις οποίες διαθέτουν εξουσιοδότηση, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Με τον νέο αυτό μηχανισμό πραγματοποιείται ασφαλής πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες από κάθε υπάλληλο με τρόπο εύκολο και λειτουργικό, ενώ ενισχύεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και η ασφάλεια των συστημάτων.
Διαβάστε: Σε δέκα τηλεδιασκέψεις το φετινό ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ