Πρόσκληση ενδιαφέροντος για μίσθωση εποπτευόμενων διαμερισμάτων που αφορούν την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων άνω των 16 ετών απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Η γεωγραφική κατανομή των συνολικά 30 κατοικιών, οι οποίες έχουν προβλεφθεί για την Περιφέρεια Αττικής, «ακουμπά» 11 δήμους του Βορείου Τομέα: Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Βριλησσίων.
Το πρόγραμμα, που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι και έληγε τον Σεπτέμβριο, πήρε νέα παράταση υποβολής πρότασης από ιδιοκτήτες ακινήτων έως τις 16 Δεκεμβρίου 2019. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα θα μισθωθούν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για πέντε μήνες, με παράθυρο παράτασης έως και έναν χρόνο, ενώ η λειτουργία της κάθε κατοικίας θα ανατεθεί σε δομές οι οποίες θα λειτουργούν υπό το γενικό συντονισμό της UNICEF. Οι εν λόγω φορείς θα αναλάβουν – μέσω διεπιστημονικής ομάδας, η οποία απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και φροντιστές – την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες για τη σταδιακή αυτονόμηση των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του διαμερίσματος, όπως την πληρωμή του ενοικίου, την πληρωμή των παγίων εξόδων (λογαριασμοί ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχετεύσεως, σύνδεσης στο Διαδίκτυο), τις κοινόχρηστες δαπάνες που βαρύνουν το διαμέρισμα (δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης κεντρικής ή και αυτόνομης θέρμανσης, λειτουργίας ανελκυστήρα κλπ.), τα πάγια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του διαμερίσματος, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών, φθορών και βλαβών που προκαλούνται στο διαμέρισμα, στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του με υπαιτιότητα των διαμενόντων.
Το κάθε διαμέρισμα πρέπει να έχει εμβαδόν το ελάχιστο 70 m2 χώρων κύριας χρήσης και θα πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές και λειτουργικές προδιαγραφές. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό της ημιαυτόνομης διαβίωσης, πρέπει να διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τους παρακάτω χώρους: α) ανεξάρτητη είσοδο, β) κατ’ελάχιστον 2 υπνοδωμάτια με χώρο ικανό να φιλοξενούνται συνολικά 4 ασυνόδευτοι ανήλικοι, γ) κατάλληλο χώρο κουζίνας, δ) καθιστικό, τραπεζαρία ικανά για 4 άτομα, ε) σαλόνι, στ) ανεξάρτητο χώρο υγιεινής , ζ) χώρο για πλυντήριο, η) χώρο για γραφεία ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται στο διαμέρισμα. Το μοντέλο αυτό αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στους ξενώνες φιλοξενίας και στον δρόμο, ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα η πιλοτική της εφαρμογή ξεκίνησε το 2018.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε αναλυτικές λεπτομέρειες.
Δείτε: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα.