Ζητήματα εφαρμογής και ανταπόκρισης των Δήμων και των πολιτών στη λήψη μέτρων πυροπροστασίας κατά τη τρέχουσα περίοδο τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου, με τον πρόεδρό της και δημοτικό σύμβουλο Πεντέλης Βλάσση Σιώμο να προτείνει τη διοργάνωση θεματικού συνεδρίου για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση.
Σχεδιασμός ανά Δήμο
Την εξειδίκευση και ανάλυση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας ανά Δήμο, κίνδυνο και κατηγορία για την εφαρμογή επιχειρησιακών δράσεων ανέλυσε ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας ανά Δήμο περιγράφουν τις ενέργειες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές ή άλλες απειλές, σε επίπεδο δήμου λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες του. εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας και διασφαλίζουν την ετοιμότητα και την αποτελεσματική αντίδραση των τοπικών αρχών και των πολιτών.
«Ανάγκη εκπαίδευσης στελεχών και υπαλλήλων»
«Σε επίπεδο ΚΕΔΕ θα πρέπει να ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει τις Περιφέρειες και τους Δήμους να εκπονήσουν σχέδια Πολιτικής Προστασίας με την σημαντική βοήθεια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων» επισήμανε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος. Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη εκπαίδευσης των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπαλλήλων των Δήμων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως και πιστοποιημένο προσωπικό χειριστών των μέσων αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βλάσσης Σιώμος ενημέρωσε τα μέλη πως έχει δρομολογηθεί από την ΚΕΔΕ η εκπαίδευση αιρετών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντίστοιχη υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ διαμορφώνει ένα σταθερό δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας με τις επιτροπές των ΠΕΔ, με στόχο:
- Την ανάδειξη τοπικών ιδιαιτεροτήτων και ειδικών ζητημάτων ανά περιοχή, ώστε οι πολιτικές και οι παρεμβάσεις να είναι προσαρμοσμένες και αποτελεσματικές.
- Τη συγκέντρωση και αξιοποίηση προτάσεων και καλών πρακτικών από όλους τους δήμους της χώρας, οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν εθνικές θέσεις της αυτοδιοίκησης.
- Την κοινή επεξεργασία ζητημάτων εφαρμογής της νομοθεσίας, όπως ο νέος Κλιματικός Νόμος και οι υποχρεώσεις των ΟΤΑ για κατάρτιση Σχεδίων Αστικής Ανθεκτικότητας.
Για τους καθαρισμούς οικοπέδων
Σε σχέση με τα δηλωθέντα οικόπεδα που καθαρίστηκαν οι δηλώσεις, ανήλθαν σε 701.823, με την προθεσμία να έχει ολοκληρωθεί τη Κυριακή 15 Ιουνίου 2025
Παράλληλα, οι Δήμοι που έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα αγγίζουν το 100% καθώς από τους 334 έχουν συνδεθεί μέχρι σήμερα οι 329, την ίδια ώρα που πέρσι το ποσοστό ανερχόταν στο 55% (185 Δήμοι).
Στη συνέχεια σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις αναμένοντα συστηματικοί έλεγχοι τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από τους Δήμους, με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων όπου διαπιστώνεται αμέλεια, ενώ σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης προβλέπονται και ποινικές συνέπειες. Μάλιστα, σύμφωνα με ΚΥΑ που έχει δημοσιευθεί, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων επί καταγγελιών πολιτών, που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα.
Παράλληλα η διαδικασία διενέργειας ελέγχων από τους Δήμους προβλέπει ότι κάθε Δήμος πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5% επί του συνολικού αριθμού των δηλώσεων εντός των διοικητικών τους ορίων.
«Συμπερασματικά επισημαίνουμε το κίνδυνο να ατονίσει η εφαρμογή του μέτρου αν δεν καταστεί ρεαλιστική και συγκεκριμένη», ανέφερε ο Βλ. Σιώμος και πρόσθεσε: «Χωρίς να καθοριστεί το υποκείμενο των υπόχρεων καθαρισμού δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση του αποτελέσματος και η ευθύνες θα μεταφέρονται από τη πολιτεία στους Δήμους και στους ιδιοκτήτες χωρίς τελικά να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε έξω από τη προβληματική εφαρμογή και την οικονομική παράμετρο καθώς σε περιοχές με χαμηλή αξία γης και σε ανεκμετάλλευτα οικόπεδα οι ιδιοκτήτες πέραν από την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ καλούνται πλέον να πληρώνουν κάθε χρόνο το κόστος καθαρισμού και τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων.
Τέλος την ίδια στιγμή που η Πολιτική Προστασία επιχαίρει για τον αριθμό των δηλώσεων, παρότι υποβλήθηκαν λιγότερες εφέτος, τίθεται το ερώτημα ποιος είναι ο αριθμός των οικοπέδων που εμπίπτουν στην υποχρέωση καθαρισμού βάσει του νόμου και σε τι ποσοστό καθαρίστηκαν».
Αντιπλημμυρικά έργα
Ως προς τα προληπτικά έργα των Δήμων που συμβάλλουν στην μείωση του
κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, αναφέρθηκαν οι αρμοδιότητες, οι κύριες δράσεις και τα μέτρα που δρομολογούνται από τους ΟΤΑ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας αντίστοιχα, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, τα προληπτικά έργα των Δήμων που συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, αναφέρθηκαν συνοπτικά, ως έργα που δρομολογούνται με εντολή Δημάρχων και προσδιορίζονται θεματικά στις παρακάτω ενότητες:
- Τον έλεγχο και τη συντήρηση του δικτύου όμβριων υδάτων των οδών αρμοδιότητας Δήμου
- Τον έλεγχο και τη συντήρηση του αντιπλημμυρικών έργων, αρμοδιότητας λειτουργίας και συντήρησης του Δήμου.
- Τον έλεγχο και τη συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων αρμοδιότητας Δήμου
- Τον προγραμματισμό και εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας
Προπαρασκευαστικές δράσεις
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα προπαρασκευαστικά μέτρα και δράσεις πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτουν οι Δήμοι για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων δρομολογούνται με εντολή δημάρχων και προσδιορίζονται θεματικά στις παρακάτω ενότητες:
- Ορισμός υπευθύνων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
- Συντήρηση εξοπλισμού και μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
- Σύνταξη – επικαιροποίηση Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων του Δήμου.
- Προπαρασκευαστική σύγκληση Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων των Δήμων (ΣΤΟ) για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων
- Δράσεις αυξημένης ετοιμότητας των Δήμων για τις περιοχές που προβλέπεται από την ΕΜΥ η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρές βροχοπτώσεις – καταιγίδες)