Χωρίς ρεύμα και συνολική υποστήριξη της λειτουργίας τους αφήνει η εταιρεία TEXAN τα πολυσυζητημένα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης», τα οποία η ίδια πούλησε σε Δήμους της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Κρήτης κι ενώ η όλη διαδικασία, η οποία κόστισε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά ταμεία πάνω από 80 εκατ. ευρώ. βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εδώ και αρκετούς μήνες. Συγκεκριμένα οι Αρχές ερευνούν ενδεχόμενη αθέμιτη επιρροή και παρατυπίες, καθώς κάθε μονάδα κοστολογήθηκε στις 300.000 ευρώ, έναντι των 66.000 ευρώ της πραγματικής αγοραίας αξίας του εξοπλισμού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα με επιστολή που απέστειλε στον ΕΔΣΝΑ την 1η Ιουλίου, η εταιρεία ενημέρωνε ότι από τις 15 Ιουλίου παύει να υποστηρίζει τη λειτουργία των «σπιτιών», διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε όποια εξ αυτών διέθετε δικό της ρολόι τροφοδότησης και σταματά να καταβάλει το σχετικό ανταποδοτικό αντίτιμο (1 ευρώ για κάθε 33 πλαστικές φιάλες). Η επιστολή εστάλη μια εβδομάδα μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν στα γραφεία της εταιρείας σε Δάφνη, Παλλήνη και Ασπρόπυργο αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κατόπιν εντολής της Eυρωπαϊκής Eισαγγελίας.
Στις 17 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά την ημερομηνία που έθετε ως διακοπή υποστήριξης η εταιρεία, ο ΕΣΔΝΑ απέστειλε έγγραφο προς τους Δήμους-μέλη του, ζητώντας τους να αναλάβουν προσωρινά τη λειτουργία των «Σπιτιών Ανακύκλωσης», έως ότου βρεθεί μόνιμη λύση, με την παράκληση μάλιστα «οι Δήμοι να μην τα απομακρύνουν ή αποξηλώσουν», με το μέλλον των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων να είναι αβέβαιο και τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
«Γαλάζια» ερώτηση προς τον πρωθυπουργό!
Το θέμα μάλιστα αποτέλεσε την αφορμή για την πρώτη κοινοβουλευτική ερώτηση που υποβάλει απευθείας προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2019 που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και συγκεκριμένα ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος.
Στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, η οποία υπεβλήθη στις 22 Ιουλίου, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για την επιστολή της ΤΕΧΑΝ στην ΕΔΣΝΑ και η οποία έχει αποδέκτη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, ο Γ. Βλάχος ζητά απαντήσεις και κατάθεση στοιχείων για τον διαγωνισμό για τα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης», για το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης, αλλά και για τους συμμετέχοντες και αναδόχους. Υπενθυμίζει, ακόμη ότι έχει ήδη καταθέσει μια ερώτηση από τον Αύγουστο του 2025 η οποία έμεινε αναπάντητη και μία ακόμη τον Μάιο του 2025 κατά την οποία δεν έλαβε απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα και ρωτάει εκ νέου την κυβέρνηση εάν προτίθεται να παράσχει πλήρη ενημέρωση στη Βουλή σχετικά με τη διαχείριση του συστήματος ανακύκλωσης και των σχετικών δημόσιων πόρων.
Αναλυτικά η ερώτηση του Γιώργου Βλάχου με θέμα «Διαχείριση του συστήματος ανακύκλωσης και κατάθεση σχετικών εγγράφων»
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Επειδή η υπ’ αριθ. 7971/01.08.2025 ερώτηση που κατέθεσα σχετικά με το ζήτημα της ανακύκλωσης παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη και επειδή κατά τη συζήτηση της υπ’ αριθ. 882/25.05.2026 επίκαιρης ερώτησής μου δεν δόθηκαν απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν, ερωτάσθε:
Προτίθεται η Κυβέρνηση να μεριμνήσει για την πλήρη ενημέρωση της Βουλής σχετικά με τη διαχείριση του συστήματος ανακύκλωσης και των σχετικών δημόσιων πόρων; Παράλληλα, ζητώ, μέσω της παρούσας Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, να κατατεθούν στη Βουλή από τον κατά την κρίση σας αρμόδιο Υπουργό τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία που αφορούν: τον διαγωνισμό για την προμήθεια των λεγόμενων «Πράσινων Σπιτιών», το κόστος προμήθειας και εγκατάστασής τους, τη διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού, τους συμμετέχοντες και τους αναδόχους, την τύχη και τη διαχείριση των υλικών που συλλέγονται μέσω αυτών, την ετήσια δαπάνη λειτουργίας του συστήματος, καθώς και κάθε στοιχείο που αφορά τη διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών οικονομικών πόρων. και τέλος, τον αριθμό των εγκαταστάσεων («εργοστασίων») ανακύκλωσης που έχουν υποστεί πυρκαγιά, τον χρόνο και τον τόπο των περιστατικών, τις ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που καταστράφηκαν, τις εκθέσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συμβάντων, καθώς και τα ποσά που είχαν εισπραχθεί από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών πριν από την εκδήλωση των πυρκαγιών.
Τα ανωτέρω έγγραφα ζητούνται προκειμένου να δοθούν επιτέλους πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν επανειλημμένα τεθεί και να διασφαλιστεί η διαφάνεια στη διαχείριση δημόσιων πόρων που αφορούν το σύστημα ανακύκλωσης».
Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο
Για το θέμα 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν καταθέσει τον Μάιο του 2026 κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας απαντήσεις για τις διαπιστώσεις της ΕΔΕΛ και τις αποφάσεις ανάκτησης συνολικού ύψους σχεδόν 39,7 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα, τα «Πολυκέντρα Ανακύκλωσης» κοστολογήθηκαν περίπου στις 300.000 ευρώ ανά μονάδα, όταν αντίστοιχα συστήματα ήταν διαθέσιμα στην αγορά με κόστος έως και πέντε φορές χαμηλότερο.
Στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητούσαν να πληροφορηθούν εάν υπάρχει πρόβλεψη και ποια ώστε να μην επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των Δήμων και τελικά οι δημότες για την επιστροφή του ποσού των 39.682.480 ευρώ, που αφορά τις μη επιλέξιμες δαπάνες του συγκεκριμένου προγράμματος, εάν υπάρχει ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, εάν έχουν εντοπιστεί οι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και τι μέτρα θα ληφθούν για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και την εξασφάλιση διαφάνειας και ελέγχου των αντίστοιχων προγραμμάτων.





































































































