Με το φάσμα της απένταξης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα βρίσκονται, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο δήμοι δεν δημοπρατήσουν έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024 τα έργα που κατάφεραν να εντάξουν στο πρόγραμμα έως 30 Ιουνίου 2022.
Σύμφωνα με έγγραφο που έχει αποσταλεί στους δήμους στις 8 Ιανουαρίου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:
«Αναφορικά με τα έργα Δικαιούχων του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” που εντάχθηκαν έως 30/6/2022 και δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, καλείσθε να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα έργα αυτά να δημοπρατηθούν έως 9/2/2024, ενημερώνοντας αμελλητί την Υπηρεσία μας, ειδάλλως θα απενταχθούν από το Πρόγραμμα».
Πρόκειται κατ’ ουσία για την υλοποίηση της σχετικής προειδοποίησης που ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης, είχε διατυπώσει από το βήμα της ενημερωτικής διημερίδας ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ για τους νέους δημάρχους που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκεμβρίου, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «έργα δεκάδων εκατ. ευρώ που δεν έχουν ξεκινήσει».
Μπροστά στα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που διαμορφώνονται για την δημοπράτηση έργων που εκκρεμούν μέσω του προγράμματος και με πολλούς δήμους της χώρας να έχουν, ήδη έχει διατυπωθεί το αίτημα από αρκετούς εξ αυτών προς το υπουργείο να δοθεί παράταση, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αποφευχθεί η απένταξη σημαντικών έργων για τις πόλεις, στο οποίο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από το ΥΠΕΣ.