Το εκπαιδευτικό μοναχικό Τάγμα των Αδελφών Ουρσουλινών ιδρύθηκε το 1535, στη Brescia της
βόρειας Ιταλίας, από την αγία Angela Merici με καταγωγή από το Desenzano, η οποία το αφιέρωσε στην αγία Ούρσουλα, μάρτυρα του 5ου αιώνα, απ’ όπου και το όνομα Ουρσουλίνες.
Μοναχές (καλόγριες) του εκπαιδευτικού Τάγματος των Αδελφών Ουρσουλινών ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1670. Αρχικά, εγκαταστάθηκαν στη Νάξο, στην κορυφή του κάστρου και ίδρυσαν σχολείο
και οικοτροφείο. Πρόκειται για το πρώτο ξένο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Καζαντζάκης, το 1897, φοίτησε για ένα διάστημα στη διπλανή Εμπορική Σχολή των Σαλεσιανών. Κάπου στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο», γράφει: «Στη Νάξο, πάνω στο κάστρο… ήταν ξακουστή η Γαλλική Σχολή. Είχαμε ανέβει με τον κύρη, την κοίταξε κάμποση ώρα, κούνησε το κεφάλι. Εδώ, μαθαίνουν πολλά γράμματα, είπε… Άιντε, κάμε το σταυρό σου και τη Δευτέρα, αν θέλει ο Θεός, πάμε να σε γράψω… Μέσα στη φράγκικη αυτή Σχολή, είχαν μαζευτεί παιδιά από όλη την Ελλάδα…».
Στα μέσα του 19ου αιώνα, οι Αδελφές Ουρσουλίνες ίδρυσαν σχολείο και στο νησί της Τήνου, στα Λουτρά (1862 – 1993). Στη διάρκεια των 150 ετών λειτουργίας της Σχολής της Τήνου, λειτούργησαν ορφανοτροφείο, οικοτροφείο, γαλλικό γυμνάσιο, δημοτικό σχολείο, ελληνικό γυμνάσιο και τα τελευταία χρόνια, σχολές ταπητουργίας, ραπτικής και αργαλειού. Στη διάρκεια, μάλιστα, του μεσοπολέμου φοιτούσαν πάνω από 300 μαθήτριες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικότροφες. Σήμερα, ένα μέρος του σχολικού αυτού συγκροτήματος έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Τήνου και στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Ένα άλλο μέρος του συγκροτήματος, ως μουσείο πλέον, είναι επισκέψιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στην Αθήνα, οι Αδελφές Ουρσουλίνες έφθασαν τον Οκτώβριο του 1947 και ίδρυσαν το πρώτο τους εκπαιδευτήριο (φροντιστήριο), στην οδό Όθωνος. Το 1952, πετυχαίνουν να μεταφέρουν στην Αθήνα την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Γυμνασίου των Λουτρών της Τήνου, που είχε κλείσει εξ αιτίας του πολέμου. Για τη στέγασή του επιλέγουν ένα κτήριο στην οδό Ανθέων, στο Παλαιό Ψυχικό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1959, μεταφέρονται στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην οδό Ψυχάρη, στο Νέο Ψυχικό, όπου στεγάζονται το Γυμνάσιο, το Αμερικανικό Σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Διονύσιος» και ένα Διεθνές Νηπιαγωγείο.
Οι μαθητές αυξάνονται και ο μεγάλος αριθμός μαθητών του Αμερικανικού Σχολείου απαιτεί νέα στέγη. Το 1962, οι έρευνες καταλήγουν στην αγορά μέρους του τεράστιου «Κτήματος Βορρέ» στην περιοχή των Αναβρύτων, στον Δήμο Αμαρουσίου. Ένα χρόνο αργότερα γίνεται η μεταφορά του. Το 1976, σταματά η λειτουργία του Αμερικανικού Σχολείου και το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Διονύσιος» μετακομίζει από το Νέο Ψυχικό στο Μαρούσι. Την ίδια εποχή, τα σχολεία των Ουρσουλινών αποκτούν κοινή ονομασία και
μετονομάζονται σε «Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών».
Σήμερα, με βάση την κείμενη νομοθεσία, η «Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών» ανήκει στα ξένα σχολεία (Ν.
4862/1931 και Ν. 4186.2013).
Εκπαιδευτική Συνεργασία
Από την ίδρυσή τους, οι Αδελφές Ουρσουλίνες, πιστές στις παραδόσεις της ιδρύτριάς τους Αγίας Angela Merici, ακολουθούν το ρεύμα και τις ανάγκες της εποχής, με βάση τα λόγια της αγίας: «Εάν οι καιροί και οι ανάγκες το απαιτούν, λάβετε νέα μέτρα, προχωρήστε σε αλλαγές, πάντα όμως, με σύνεση και ακολουθώντας σωστές συμβουλές».
Έτσι, τον Μάιο του 2017, αποφάσισαν να αναθέσουν τη διεύθυνση, τη διοίκηση και τη διαχείριση των σχολείων τους στην Ελλάδα, στο Εκπαιδευτικό Τάγμα των Λασαλιανών, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εκπαιδευτικό οργανισμό με παρουσία σε 80 χώρες, του οποίου η εκπαιδευτική παράδοση είναι παρόμοια με τη δική τους.
Συνέντευξη
Ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής (Γυμνασίου – Λυκείου) Fr. Μάριος Καπέλλας μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ:
Ποια η αποστολή και το έργο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών;
Το εκπαιδευτικό μοναχικό Τάγμα των Αδελφών Ουρσουλινών, του χρόνου, θα γιορτάσει τα 350 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο ξένο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ήρθε στην Ελλάδα και -από τότε προσφέρει υψηλές και ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης στους νέους και τις νέες της
πατρίδας μας. Πρωταρχικός σκοπός είναι η χριστιανική και ανθρωπιστική μόρφωση και
αγωγή, με βάση τις ευαγγελικές και ανθρωπιστικές αξίες που κατά βάση είναι οι ίδιες.
Παράλληλα, ως ξένο ελληνογαλλικό σχολείο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άριστη εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας, χωρίς να παραμελεί και την προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πίστη μας είναι ότι «θα πρέπει ο μαθητής να συνηθίσει να εργάζεται με επιμέλεια κι ευσυνειδησία, όχι από φόβο ή εξαναγκασμό, αλλά από προσήλωση στο καθήκον» (Ι.-Β. Δελασάλ).
Πείτε μας ένα βασικό χαρακτηριστικό της Σχολής;
Θέλουμε οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να αισθάνονται όμορφα μέσα σ’ ένα οικογενειακό
σχολικό περιβάλλον. Όλο το εκπαιδευτικό και υπαλληλικό προσωπικό της Σχολής έχει συναίσθηση των ευθυνών του και ενδιαφέρεται για τον κάθε μαθητή ξεχωριστά και τον αγκαλιάζει με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη, πιστό στην προτροπή των ιδρυτών μας: «Να τους μιλάτε πάντα τρυφερά και να σωπαίνετε… όταν
καταλαβαίνετε ότι θα τους μιλήσετε διαφορετικά» (Δελασάλ) και «Να φροντίζετε και να διατηρείτε χαραγμένα μέσα στο πνεύμα σας και μέσα στην καρδιά σας όλα σας τα παιδιά, ένα – ένα ξεχωριστά… κι αυτό δε θα σας είναι δύσκολο, αν τα αγκαλιάσετε με μια ζωντανή αγάπη» (Angela Merici).
Υπάρχει κάτι που θα επιθυμούσατε να πείτε στους μαθητές σας;
Θα επαναλάμβανα την ίδια ευχή που εξέφρασα και την ημέρα του αγιασμού: «Οι μαθητές μας να έρχονται κάθε πρωί με χαρά και κέφι στο σχολείο, να περνάνε ευχάριστα μέσα στην τάξη και την αυλή, να είναι ευτυχισμένοι μέσα στο σχολικό τους περιβάλλον και να είναι υπερήφανοι που φοιτούν στην ένδοξη αυτή Σχολή, η οποία φέτος κλείνει τα 60 χρόνια λειτουργίας της».