Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ξεκινήσει η κατασκευή του 1ου τμήματος της πολυαναμενόμενης Γραμμής 4 του μετρό, όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, η οποία στην πλήρη εξέλιξή της θα φτάσει στα βόρεια προάστια.
Μάλιστα, η έναρξη του έργου θα συμπέσει χρονικά με την επέτειο 30 ετών από την συμβασιοποίηση για την κατασκευή των Γραμμών 2 και 3, πίσω στο 1992.
Η αρχή θα γίνει με τη συμβασιοποίηση των πρόδρομων εργασιών, που αφορούν την παράκαμψη των δικτύων (ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών κ.α.), αρχαιολογικών εργασιών και προετοιμασίας των εργοταξίων.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κρατήσει περίπου 30 μήνες και να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2023.
Μέχρι τότε, σταδιακά θα έχει ξεκινήσει και το κυρίως έργο με δύο «μετροπόντικες» που θα ξεκινήσουν από τα δύο άκρα της γραμμής, σε Άλσος Βεϊκου και Γουδή και θα συναντηθούν στο κέντρο, περίπου στον Ευαγγελισμό.
Η νέα Γραμμή 4 θα έχει μήκος 13 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς. Θα συνδέεται με τη Γραμμή 3 στο σταθμό Ευαγγελισμό και με τη Γραμμή 2 στο σταθμό Πανεπιστήμιο.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Γραμμή 4 θα αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων συμπολιτών μας, αφήνοντας παράλληλα ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η μέγιστη ημερήσια μείωση των αυτοκινήτων υπολογίζεται σε 60.000 οχήματα, η μέση εξοικονομούμενη ημερήσια ενέργεια υπολογίζεται σε 1.216 μεγαβατώρες, η μέση ημερήσια μείωση του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 318 τόνους, ενώ παράλληλα το έργο αυτό θα «τονώσει» την αγορά και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Η νέα γραμμή, ενσωματώνοντας όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα είναι σημαντικά πιο εξελιγμένη. Μερικές από τις καινοτομίες της θα είναι η κυκλοφορία υπεραυτόματων συρμών που θα κινούνται μέσω κέντρου ελέγχου, θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες και η συχνότητα των συρμών που θα μπορούν να διέρχονται κάθε 90 δευτερόλεπτα από τους σταθμούς.
Διαφορά θα έχουν και στο μήκος των αποβαθρών, καθώς προβλέπεται να είναι περίπου 80 μέτρα έναντι 110 των άλλων δύο γραμμών. Οι νέοι σταθμοί θα καλύψουν πυκνοκατοικημένα σημεία της πόλης όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, το Γκύζη, χαμηλά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, τα Ιλίσια, του Ζωγράφου και του Γουδή.
Πρόκληση για τις πρόδρομες εργασίες θα αποτελέσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, ιδιαίτερα όσον αφορά το κεντρικό τμήμα της γραμμής, από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι τον Ευαγγελισμό. Σε αυτό το τμήμα ουσιαστικά θα παιχτεί η διάρκεια των έργων. Η νέα Γραμμή 4 του Μετρό εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει περίπου το 2030.
Μελλοντικά η γραμμή αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το Μαρούσι και τη Λυκόβρυση μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας, δυτικά μέχρι την Πετρούπολη μέσω Νέας Ιωνίας και νότια μέχρι την Ηλιούπολη μέσω Παγκρατίου.