Η επιτυχημένη -όπως την χαρακτηρίζουν- πορεία συνεργασίας που έχουν έως τώρα η Περιφέρεια Αττικής και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών, θα συνεχιστεί και την επόμενη τριετία.
Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έδωσε το πράσινο φως στη νέα Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας με το Ινστιτούτο, για την «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών (Culicidae) στην Περιφέρεια Αττικής για την περίοδο 2024-2026». Μετά τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, θα πραγματοποιηθεί και η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από τον περιφερειάρχη και τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου.
Αναλυτικότερα, η νέα τριετής σύμβαση, η οποία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης προγραμματικής που ολοκληρώνεται στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, έχει ύψος 370.300 ευρώ. Η ανανέωσή της κρίθηκε αναγκαία καθώς συμβάλει στην διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Αττικής.
Γ. Πατούλης: «Μια επιτυχημένη πορεία συνεργασίας»
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Με σύμμαχό μας ένα ισχυρό επιστημονικό συνεργάτη, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, συνεχίζεται η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με αποφασιστικότητα καταφέραμε να διαμορφώσουμε, ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος και πράγματι, με τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας, έχουμε πετύχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Η επιτυχημένη πορεία της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με Ινστιτούτο συνέβαλε καθοριστικά στην απόφασή μας να προβούμε στην ανανέωση της συνεργασίας μας. Το Ινστιτούτο συμβάλει μεταξύ άλλων στη συλλογή στοιχείων σχετικά με τους πληθυσμούς και τα είδη των κουνουπιών στην Αττική, στην παρακολούθηση νέων επικίνδυνων ειδών κουνουπιών, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, στην έγκαιρη πρόβλεψη πιθανότητας διασποράς νόσων και την άμεση εφαρμογή αποτρεπτικών μέτρων.
Η συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
Μέσω της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης, το Μπενάκειο διεξάγει έρευνα καταγράφοντας την παρουσία και την εποχιακή διακύμανση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως σημειώνει στην ενημέρωσή της η Περιφέρεια. Αυτό το επιτυγχάνει με τη χρήση εκτεταμένου δικτύου ειδικών παγίδων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται σχετικά με τους πληθυσμούς και τα είδη των κουνουπιών εβδομαδιαίως παραδίδονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι (από το Μπενάκειο, μέσω της Προγραμματικής) υπάλληλοι, χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά, τα οποία λαμβάνουν εβδομαδιαίως και σε ετήσια βάση, για να καθοδηγήσουν τις ενέργειες διαχείρισης κουνουπιών που εκτελούνται μέσω των αναδόχων της Περιφέρειας. Η συνεργασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύπτει μέσα από τα στοιχεία που δίδονται.
Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τα έτη 2022 και 2023 δεν υπήρξε στην Περιφέρεια Αττικής ούτε ένα κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου. Το διάστημα αυτό υπάλληλοι της Περιφέρειας επιμορφώθηκαν από το Μπενάκειο και με την συνεχή δράση τους στο πεδίο, έχουν πλέον αναδειχτεί σε ειδικούς στα θέματα διαχείρισης κουνουπιών.
Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
Το Ινστιτούτο, το οποίο στεγάζεται στην Κηφισιά (Στεφ. Δέλτα 8), ιδρύθηκε το 1929 και σκοπό έχει «τας ερεύνας επί Φυτοπαθολογικών θεμάτων ενδιαφερόντων την Χώραν ημών και την εφαρμογήν των μέτρων και την παροχήν των μέσων δια την πρόληψην των εκ των ασθενειών και βλαβών των φυτών ζημιών της γεωργικής παραγωγής ημών…».
Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), είναι ερευνητικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σήμερα το Ινστιτούτο καλύπτει επιστημονικά όλο το φάσμα της φυτοπροστασίας και φυτοϋγείας ενώ παράλληλα μελετά και προτείνει μέτρα για την ασφάλεια και την ποιότητα στην πρωτογενή παραγωγή καθώς και την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπτώσεών της στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Επιπλέον, ανταποκρίνεται άμεσα στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Λειτουργεί ως άμεσος και αποτελεσματικός συνεργάτης του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη χώρα όσο και για την ανταπόκριση του στις εκάστοτε υποχρεώσεις του έναντι της Ε.Ε.
Η ερευνητική δραστηριότητα του ΜΦΙ προσδιορίζεται από τις ανάγκες της Ελληνικής γεωργίας και τα προς αντιμετώπιση προβλήματα της. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής, η παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με διαδικασίες ασφαλείς για το περιβάλλον, τον καταναλωτή γεωργικών προϊόντων και τον εργαζόμενο στην αγροτική παραγωγή.
Οι επιστημονικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου είναι οργανωμένες σε τρία Επιστημονικά Τμήματα: το Τμήμα Φυτοπαθολογίας, το Τμήμα Εντομολογίας & Γεωργικής Ζωολογίας και το Τμήμα Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων & Φυτοφαρμακευτικής. Η εξειδίκευση του ανθρώπινου κεφαλαίου του Ινστιτούτου είναι ποικίλη καθώς αυτό απασχολεί ενενήντα επιστήμονες διαφορετικών επιστημονικών τομέων όπως γεωπονία, χημεία, βιολογία & μοριακή βιολογία, τοξικολογία & οικοτοξικολογία και επιστήμες περιβάλλοντος.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter