Η επικείμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, μέσω κυρίως της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος, βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με 50 δημάρχους της Αττικής και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο,.
Στην τηλεδιάσκεψη,από τα βόρεια προάστια συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, Παπάγου – Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Φιλοθέης – Ψυχικού Δ. Γαλάνης, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Βριλήσσιων Ξ. Μανιατογιάννης, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος και Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, καθώς, επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης, η αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Αττικής, Μαρία Κουρή, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης και ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος.
Κατά την αρχική του εισήγηση ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, προτεραιότητα είναι να στηριχθούν οι πολίτες με κάθε τρόπο και να βγούμε από αυτή την περιπέτεια με τα λιγότερα δυνατόν τραύματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο εξήρε το ρόλο της αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας και διέτρεξε σειρά πρωτοβουλιών της Περιφέρειας για την αποτελεσματικότερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι ανάγκη να εστιάσουν κράτος και Αυτοδιοίκηση στην επόμενη μέρα της πανδημίας και προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε πως η επικείμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνει πράξη επιτέλους την έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος. «Οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, ενωμένοι σαν μία γροθιά, έχουμε την ιστορική ευθύνη και ευκαιρία να συμβάλλουμε ώστε να γίνει επιτέλους πράξη η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, προς όφελος των πολιτών» τόνισε και πρόσθεσε: «Στόχος μας πρέπει να είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών και σ΄αυτό το πλαίσιο πρέπει να «τρέξουμε» τις μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν διαχρονικές παθογένειες, βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών. Εμείς από την πλευρά μας και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, μέσω και των αρμόδιων θεσμικών μας οργάνων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση με εποικοδομητικές προτάσεις για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τη σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων, την ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Αυτοδιοίκησης αλλά και την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της υποστελέχωσης των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Χαίρομαι που στο υπουργείο υπάρχουν ευήκοα ώτα και αυτό μας βοηθά όλους πολύ».
Δείτε: Επισιτιστική στήριξη σε 4.000 πολίτες Δήμων του Βόρειου Τομέα
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους για τα βασικά σημεία της επικείμενης μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας πως στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων είναι ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους. «Θέλουμε εφαρμόσιμες λύσεις και όχι ασκήσεις επί χάρτου και σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε την ευκαιρία ως κράτος να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Το κράτος πρέπει να έχει επιτελικό ρόλο καθώς οι καλύτεροι γνώστες των τοπικών προβλημάτων είναι οι αυτοδιοικητικές αρχές», τόνισε. Παράλληλα ανέφερε πως οι δρομολογούμενες ρυθμίσεις θα σχετίζονται και με άλλα ζητήματα όπως ο τρόπος λειτουργίας των οργανισμών εποπτείας και ελέγχων, η μητροπολιτική λειτουργία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, η μεταφορά και ψηφιοποίηση νευραλγικών δομών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι έθεσαν στον υφυπουργό Εσωτερικών μία σειρά ζητημάτων προς επίλυση τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, με κυρίαρχα την έλλειψη πόρων και προσωπικού, την ανάγκη βελτίωσης της καταστατικής θέσης των αιρετών όπως και των χαμηλών αποζημιώσεων που λαμβάνουν σε σχέση με διοικητικούς λειτουργούς που υπηρετούν σε υπουργεία, την ανάγκη επανεργοποίησης της δημοτικής αστυνομίας. Παράλληλα κάλεσαν τον υφυπουργό να επεξεργαστεί αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς διευκόλυνση των οφειλετών, ειδικά τώρα την περίοδο της πανδημίας αλλά και της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των Δήμων.
Διαβάστε: Επιχορήγηση 50 εκατ. € από το ΥΠΕΣ στους Δήμους – Τι λαμβάνει ο Βόρειος Τομέας