«Αλληλεγγύη είναι η δυναμη μας απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία & την φίμωση της ελευθεροτυπίας», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΣΕΔΑΠ), καλώντας όλους κι όλες στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη στις δίκες συνδικαλιστών και δημοσιογράφου εργατικής ιστοσελίδας.
«Απαιτούμε την απαλλαγή όλων από τις κατηγορίες και την αθώωση τους κι είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίζουμε και να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε εργαζόμενου που μάχεται ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, στον αυταρχισμό και στην καταπάτηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας, που μάχεται ενάντια στη φίμωση του Τύπου και την ελευθερία στην έκφραση. Η αμέριστη αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους, έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που η κυβέρνηση της ΝΔ με το αντεργατικό Νόμο Χατζηδάκη, ποινικοποιεί ακόμη περισσότερο τη συνδικαλιστική δράση, την περιφρούρηση των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων», τόνισε η σχετική παρέμβαση που συνοδεύτηκε από δύο αντίστοιχα ψηφίσματα.
«Η διασφάλιση των πηγών είναι υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου»
Στο πρώτο ψήφισμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής ανέφερε ότι «καταδικάζει τη δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση, που έχει ασκηθεί κατά του δημοσιογράφου και αρχισυντάκτη του ErgasiaNET, Γιώργη Χρήστου, κατόπιν σχετικής κατάθεσης αγωγής της «Commercial Value», για άρθρο που δημοσίευσε, στις 23 Μάρτη 2017, στο ErgasiaNET, και αφορούσε σε δυσμενή μεταβολή της εργασιακής σχέσης εργαζομένου στην εταιρεία. Μαζί του και με την ίδια κατηγορία, κατηγορούμενοι είναι και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, τότε εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ που διαχειριζόταν την ιστοσελίδα ErgasiaNET, καθώς και ο εργαζόμενος της παραπάνω εταιρείας, Μίλτος Αλικαρίδης. Και οι τρεις δικάζονται, στις 17 Δεκεμβρίου 2021, στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.
Καθώς η διασφάλιση των δημοσιογραφικών πηγών είναι υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την ελληνική Δικαιοσύνη, και του Καταστατικό της Ένωσης, όπου ανήκει, της ΕΣΗΕΑ, όταν κλήθηκε από την ανακρίτρια να δώσει κατάθεση και ερωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε, λόγω του δημοσιογραφικού απορρήτου, να αποκαλύψει τις πηγές του. Είναι, προφανές, ότι ο δημοσιογράφος στοχοποιήθηκε, τόσο λόγω της αδέσμευτης δημοσιογραφίας που ασκεί, αποκαλύπτοντας τα όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς, όσο και για την ενεργή κινηματική του δράση στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα.
Η στοχοποίηση μιας εργατικής ιστοσελίδας, που εδώ και πολλά χρόνια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, καθώς και τον αυταρχισμό, τη βία και τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων, αποσκοπεί στην αχρήστευση ενός «όπλου» που διαθέτει το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΔΑΠ στέκεται αλληλέγγυο στους τρεις κατηγορούμενους και ζητά την απόσυρση των κατηγοριών και την αθώωσή τους. Τέτοιες ενέργειες, που βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας, οδηγούν σε ολισθηρούς δρόμους, και εντάσσονται στην κοινή προσπάθεια κυβέρνησης, κεφαλαίου και εργοδοσίας για φίμωση κάθε φωνής αντίστασης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με το δημοσιογραφικό κόσμο και ολόκληρη την κοινωνία, δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την εργοδοσία να πετύχουν το στόχο τους».
«Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης»
Σε δεύτερο κείμενο, το Δ.Σ. του ΣΕΔΑΠ τόνισε ότι «καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, να κινηθεί δικαστικά εναντίον της Κατερίνας Γιαννούλια, μέλους του ΔΣ της ΠΟΓΕΔΥ, και των Βασίλη Γκιτάκου και Μάριου Κατσουρού, μέλη του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και του Γιάννη Καπράλου, τέως προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου, γιατί οι παραπάνω συνάδελφοι, με δεκάδες άλλους εργαζομένους, συμμετείχαν σε παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση της ΕΕ του δήμου Αλίμου, στην οποία ο δήμαρχος ήθελε να εκμαιεύσει απόφαση, για να παραπέμψει στο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόλυσης, την τότε αντιπρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων Δήμητρα Δημητρίου, η οποία είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα το δήμαρχο, για τη συνδικαλιστική της δράση!
Στην ποινική δίωξη που της ασκήθηκε από το δήμαρχο Αλίμου, η συναδέλφισσα Δημητρίου αθωώθηκε. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΔΑΠ, δηλώνει την αντίθεσή του στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και καλεί τον δήμαρχο Αλίμου να αποσύρει τις αγωγές σε βάρος των συναδέλφων, οι οποίοι έπραξαν το αυτονόητο και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συναδέλφους και άσκησαν δημόσια κριτική στο δήμαρχο για την πολιτική που εφαρμόζει, γεγονός που αποτελεί στοιχειώδες συνταγματικό, δημοκρατικό και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους.
Είναι απαράδεκτο η συνδικαλιστική και πολιτική αντιπαράθεση να μεταφέρονται στις δικαστικές αίθουσες και να προσλαμβάνουν προσωπικό χαρακτήρα, με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων και τη φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής των εργαζομένων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΔΑΠ, ενόψει των αγωγών που εκδικάζονται στις 17/12/2021, καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να μην επιτρέψουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ορθώνοντας τείχος προστασίας απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, που με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, ποινικοποιεί τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της».