Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συναντήθηκε με τον επικεφαλής Μάνφρεντ Βέμπερ και τον αντιπρόεδρο Ε. Μεϊμαράκη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Επίκαιρα ζητήματα
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις καθώς και τα σημαντικά θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την Υγεία, την κλιματική κρίση αλλά και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη δυναμική της αξιοποίησης των σύγχρονων εργαλείων της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών και της ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών. Αυτά είναι και τα θέματα, όπως επισημάνθηκε, που θα απασχολήσουν το επικείμενο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου και 1 η Ιουνίου στο Ρότερνταμ.
Κατά τη συνάντηση τόσο ο κ. Βέμπερ όσο και ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισαν τη σημασία του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση κρίσεων σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και σ΄ αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των Αυτοδιοικητικών φορέων της Ευρώπης.
Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν ότι μέσα από σημαντικές κρίσεις, όπως η διαχείριση της πανδημίας, η Ε.Ε. βγαίνει ισχυρότερη και περισσότερο θωρακισμένη.
Από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης διατύπωσε την πεποίθηση πως η Ευρώπη μόνο συντεταγμένα και με ενότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις της εποχής όπως είναι η παρούσα ενεργειακή κρίση, επικαλούμενος και τα ισχυρά αντανακλαστικά που επέδειξε στο ζήτημα της πανδημίας, ακολουθώντας μία ενιαία πολιτική εμβολιασμών. Ιδιαίτερα εστίασε στον κρίσιμο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και στη συμβολή της στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Η ενίσχυση της πρόληψης Υγείας στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Πατούλη με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Σ. Κυριακίδου
Η έναρξη της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής των δεδομένων υγείας και τη στήριξη της έρευνας, και, ταυτόχρονα, εξασφάλιση του γεγονότος ότι οι πολίτες έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, απασχόλησε τη συνάντηση του Γ. Πατούλη με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Σ. Κυριακίδου, στο Στρασβούργο.
Οραματική πρωτοβουλία
Ο περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για μία οραματική πρωτοβουλία που θα δώσει τη δυνατότητα στην επιστήμη να εμβαθύνει την έρευνα πάνω σε σοβαρές ασθένειες και υπογράμμισε πως αυτό το νέο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο Υγείας, «υπηρετεί» την πρόληψη η οποία, όπως ανέφερε, είναι το ισχυρότερό μας όπλο στην προσπάθεια για τη διατήρηση της υγείας των πολιτών.
Τη σημασία της πρόληψης αναγνώρισε και η κα Κυριακίδου η οποία έκανε λόγο για ένα πραγματικά ιστορικό βήμα προόδου προς την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ. Παράλληλα επισήμανε τη σημασία υποστήριξης των κρατών μελών για τη βελτίωση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, μέσα από τη δρομολόγηση κοινών πολιτικών.
Γ. Πατούλης: «Περνάμε σε μία νέα εποχή»
Σχετικά με την πανδημία και τις συνέπειές της ο περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε πως η υγειονομική κρίση αποτέλεσε και μία ευκαιρία για τη δρομολόγηση γρήγορων λύσεων από πλευρά της ΕΕ και εστίασε στη μετά-covid εποχή.
«Η διατήρηση της υγείας των πολιτών μέσω κυρίως της ενίσχυσης των πολιτικών πρόληψης πρέπει να είναι προτεραιότητα και στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Περνάμε σε μία νέα εποχή μετά την πανδημία η οποία μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Απέναντι σε αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής, οφείλουμε όλα τα κράτη μέλη να είμαστε σύμμαχοι με μοναδικό μας γνώμονα την προστασία των πολιτών.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο και η προτεραιότητά μου να μετατρέψω την Αττική σε μία Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευεξίας και πάνω σε αυτό το όραμα εργαζόμαστε καθημερινά και στοχευμένα».
Σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιεί η διοίκηση της Περιφέρειας με στόχο το δυναμικό «πέρασμα» της Αττικής στη νέα ψηφιακή εποχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αντιπροέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών και περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με την αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής Ε. Καϊλή.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και με δεδομένο το χαρτοφυλάκιο της κας Καϊλή το οποίο αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Στρατηγικής και Πολιτικής Ανάλυσης, την Πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και για την Επιτροπή για το μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις γύρω από τα άλματα που έχουν γίνει στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Ειδικότερα και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, συμφωνήθηκε η δρομολόγηση μίας συνεργασίας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού εγγραμματισμού πολιτών και φορέων της Αττικής.
Ανάγκη ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Γ. Πατούλη στην ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων προκειμένου να ανταποκρίνονται με καλύτερες προδιαγραφές στις ανάγκες της εποχής και προς αυτή την κατεύθυνση εξετάστηκε η δυνατότητα ανταλλαγής επισκέψεων μαθητών και νέων ανθρώπων από την Αττική στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η κα Καϊλή εξήρε τα βήματα που έχουν γίνει από την Περιφέρεια στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και συμφώνησε για την ανάγκη συνεργασίας με την Αυτοδιοίκηση σε ζητήματα που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και πως αυτές θα προσαρμοστούν στην καθημερινότητα του πολίτη.
Γ. Πατούλης: «Το άλμα στην ψηφιακή εποχή με επίκεντρο τον πολίτη»
«Με την αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής η οποία εξειδικεύεται στον τομέα των τεχνολογιών είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση» ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόσθεσε: «Το άλμα στην ψηφιακή εποχή, έχει στο επίκεντρο τον πολίτη. Στόχος μας είναι μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αττικής να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών της. Αυτή τη στιγμή είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της Ψηφιακής Εξυπηρέτησης, αφού είμαστε σε θέση να παρέχουμε ψηφιακά 253 υπηρεσίες, με στόχο το επόμενο χρονικό διάστημα ο αριθμός τους να ανέλθει στις 700. Διατηρούμε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Ευρώπη με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Αττικής».
Συναντήσεις Γ. Πατούλη με Έλληνες ευρωβουλευτές
Στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στο Στρασβούργο ο Γ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Έλληνες ευρωβουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Θ. Ζαγοράκη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις καθώς και τα σημαντικά θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την Υγεία, την κλιματική κρίση αλλά και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.
Όπως επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αποτελεσματική διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων της εποχής είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τον Γ. Πατούλη να επισημαίνει ότι «έχει βάλει πλάτη η Αυτοδιοίκηση πολλές φορές για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια και θα συνεχίσει να το κάνει».
Συμπερασματικά αναγνωρίστηκε η ανάγκη μίας ισχυρής Ε.Ε η οποία θα μπορεί να προστατεύει τους πολίτες της και τις κοινωνίες από τις κρίσεις της εποχής με στοχευμένο και άμεσο τρόπο.