Η σύγχυση μεταξύ της αυτοδιοικητικής και της κομματικής «ταυτότητας» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ως προς το σοβαρότατο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της στη λειτουργία των Δήμων μετά και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καλά κρατεί.
Το προεδρείο της Ένωσης, αλλά και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της. Συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του υπουργού Μάκη Βορίδη, του αν. υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη και του αν. υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, με κύριο, ανάμεσα στα άλλα, αντικείμενο το ενεργειακό κόστος. Για μια ακόμη φορά κυριάρχησε η αντίφαση στα λεγόμενα του προέδρου Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος αφενός χαρακτήρισε ως «εθνική προσπάθεια» τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας που έθεσε η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι η ΚΕΔΕ «θα συνδράμει» για την επίτευξή τους, ενώ την ίδια στιγμή άφησε σαφέστατες αιχμές κατά της κυβέρνησης και την επιθετική φιλοσοφία των μέτρων που ανακοίνωσε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μια αυτονόητη εθνική προσπάθεια, δεν χωράνε ούτε επιβραβεύσεις ούτε τιμωρητικού χαρακτήρα πολιτικές»!
Ο Δ. Παπαστεργίου τόνισε πως «είναι εφικτή η μείωση των καταναλώσεων με τον περιορισμό του διακοσμητικού φωτισμού και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία του κλιματισμού και της θέρμανσης, στο κομμάτι του οδοφωτισμού», όμως στη συνέχεια σημείωσε ότι… «η κατάσταση δεν είναι ούτε τόσο αυτονόητη ούτε τόσο απλή»!
Και κάπου εκεί εμφανίστηκε και η άλλη διάσταση του προβλήματος. «Όλοι οι δήμαρχοι της χώρας θα συνδράμουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης και θα παρέμβουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Όμως, θα πρέπει άμεσα οι δήμαρχοι να προστατευτούν θεσμικά από την ποινική και την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα σε κάποιο δρόμο επειδή είχαν σβήσει τα φώτα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς επί τάπητος τις σοβαρότατες επιπτώσεις και κοινωνικούς κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν στις τοπικές κοινωνίες τα συγκεκριμένα μέτρα.
Όμως τα σοβαρότατα προβλήματα της… «εθνικής προσπάθειας» δεν τελειώνουν εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς, όπως τόνισε «είναι ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι Δήμοι με πόρους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο κίνδυνος εκτροχιασμού Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων λόγω αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, είναι ένα σενάριο που αν ισχύσει θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματ»α. Από πλευράς ΚΕΔΕ τονίστηκε, επίσης, πως το 96% των δαπανών των ΔΕΥΑ είναι ανελαστικό.
«Αναμέναμε κάποια αποκλιμάκωση στο κόστος που ωστόσο δεν ήρθε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Βάσει των υπολογισμών μας, το επιπλέον κόστος για τους Δήμους υπολογίζεται σε 300 – 350 εκατ. Ευρώ. Είναι αναγκαία μια νέα χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί με τα λιγότερα προβλήματα η χρονιά».
Παράλληλα, επισήμανε την αναγκαιότητα για μια ακόμη φορά να προχωρήσει η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ που, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, αναμένεται να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή από τα αρμόδια Υπουργεία.
Στις θετικές ειδήσεις από την σύσκεψη στο ΥΠΕΣ ήταν η υπουργική δέσμευση για περαιτέρω χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολικές καθαρίστριες, ενώ συμφωνία υπήρξε στο θέμα των Δημοτικών ΚΔΑΠ και της πλήρους απορρόφησης των παιδιών που έχουν υποβάλλει αίτημα. Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, το θέμα της χρηματοδότησης έχει κλειδώσει, και θα φτάσει έως τα 15 εκ. ευρώ έως το 2023.
Διαβάστε επίσης: ΚΕΔΕ: «Μείζον πρόβλημα το ενεργειακό κόστος για τους Δήμους»