Ο Αύγουστος επιφύλαξε θετικά νέα ως προς το πολυαναμενόμενο σε διαδημοτικό επίπεδο έργο της διάνοιξης της Λεωφόρου Κύμης, καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς στη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού.
Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το σχήμα ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου κι εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις ή προσφυγές ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία (σ.σ. η δημοπράτηση ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου), η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μπαίνει στην τελική ευθεία και πλέον θα αναμένεται μόνο η τελική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Όπως συνέβη και σε άλλα μεγάλα έργα υποδομών (π.χ. Γραμμή 4 του μετρό), το έργο θα παρουσιαστεί στη Βουλή από τον υπουργό Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση, με στόχο αυτό να συμβεί μέσα στο φθινόπωρο, ώστε τα συνεργεία να πιάσουν δουλειά εντός του τρέχοντος έτους. Στην ουσία, η επέκταση της Λ. Κύμης συνιστά την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση, πριν 18 χρόνια και θα εκτείνεται από τον ομώνυμο ανισόπεδο κόμβο μέχρι την Εθνική Οδό στον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη στη Λυκόβρυση, συμβάλλοντας καίρια στην αποφόρτιση της εξόδου Μεταμόρφωσης, αλλά και δίνοντας «εσωτερικές» κυκλοφοριακές ανάσες στις περιοχές που καλύπτουν οι Δήμοι Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Το κόστος του έργου (με ΦΠΑ) ανέρχεται στα 352,3 εκατ. ευρώ (284,3 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η διάρκεια των εργασιών ορίστηκε σε 48 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Εφόσον το έργο υπογραφεί εντός του 2022 τότε ο νέος άξονας θα μπορέσει να λειτουργήσει από τις αρχές του 2027.
Οι προδιαγραφές
Το έργο της διάνοιξης θα εκτελεστεί μέσα στα διοικητικά όρια των Δήμων Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ηρακλείου και Κηφισιάς, ωστόσο θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στο Μαρούσι, καθώς ένα μέρος της Λ. Κύμης
βρίσκεται εντός των ορίων του. Αντικείμενο του είναι η ολοκλήρωση της Λ. Κύμης, στο τμήμα από την Αττική Οδό έως τον Α/Κ της Ε.Ο. Νο 1 (Καλυφτάκη), και αφορά στη μελέτη και κατασκευή οδικού άξονα διατομής κλειστού αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους περίπου 3,8 χλμ. Η ολοκλήρωση με την σύνδεση ΕΟ Νο1 κόμβου Καλυφτάκη αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης προαίρεσης. Το συνολικό μήκος του έργου εκτιμάται σε 4,2 χλμ. μαζί με την προαίρεση. Η προαίρεση ύψους 32,53 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος του έργου, αφορά στη ολοκλήρωση του Α/Κ Καλυφτάκη.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν:
– Ολοκλήρωση των έργων στον Α/Κ σύνδεσης της Λ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ.
-Έργο ανοικτής οδοποιίας από τον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ μέχρι την χ.θ. 0+360 περίπου (νότιο στόμιο σήραγγας).
-Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης (ενδεικτικού μήκους 1,25 km περίπου).
– Σήραγγα διά της μεθόδου εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover) (ενδεικτικού μήκους 1,15 km περίπου).
-Έργο ανοικτής οδοποιίας μετά το πέρας του Cut & Cover μέχρι τη Χ.Θ. 3+700 περίπου, όπου αρχίζει η περιοχή επιρροής του Α/Κ Καλυφτάκη.
-Δυο γέφυρες μήκους περίπου 260 m εκάστη, με πλάτος φορέα ~10 m, όπου διέρχονται οι δυο κατευθυντήριοι κλάδοι του ΑΚ.
-Οι προσβάσεις των γεφυρών με κατασκευή τοίχων αντιστήριξης των απαιτούμενων επιχωμάτων.
– Λοιπά συνοδά έργα, δηλαδή, συνδέσεις με τοπικά οδικά δίκτυα, ισόπεδοι κόμβοι, παράπλευρα οδικά δίκτυα, έργα διευθέτησης ρεμάτων, αποχέτευσης ομβρίων – αποστράγγισης, έργα σήμανσης (κατακόρυφης και οριζόντιας), ασφάλισης με Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων (Σ.Α.Ο.), περίφραξης των οδικών έργων, τεχνικά έργα (άνω διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι, κ.λπ.), ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, δικτύων άρδευσης πρασίνου, κ.λπ.) έργα περιβάλλοντος, κ.λπ.
-Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υπογείων τμημάτων (πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, εξαερισμού, ενδεχόμενων φρεατίων αερισμού, οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, υποδομή τηλεφωνοδότηση, κτίρια εξυπηρέτησης σηράγγων κ.λπ.)
– Εργασίες πρασίνου.
-Προσωρινές παραλλαγές οδών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων.
Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης η διευθέτηση του ρέματος Πύρνας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, η αποκατάσταση των τοπικών οδικών δικτύων σε μήκος 2 χλμ., συνδέσεις με τοπικά δίκτυα μέσω ισόπεδων κόμβων, αποχετευτικά έργα και έργα πρασίνου περίπου 30 στρεμμάτων. Επίσης, προβλέπεται δικαίωμα προαίρεσης όπως αναλυτικά περιγράφεται στο άρθρο 11 της διακήρυξης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αττικής Οδού, μετά τη Λ. Κύμης, ακολουθούν άλλες δυο επεκτάσεις: Η πρώτη είναι η επέκταση προς Ραφήνα, με στόχο να αναβαθμίσει το λιμάνι της. Η δεύτερη αφορά στη, μέσω υπόγειας σύραγγας, σύνδεση του περιφερειακού του Υμηττού με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, η οποία, με τη σειρά της, θα μετατραπεί σε ελεύθερη λεωφόρο με ανισόπεδους κόμβους, δίχως φανάρια, με στόχο να λειτουργήσει υποστηρικτικά, σε συνάρτηση με την επένδυση στο Ελληνικό και τη διαμόρφωση της περίφημης παραλιακής «Αθηναϊκής Ριβιέρας».