Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου πήρε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου και της πρόεδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, σε παράλληλη σύνδεση 114 δημάρχων από όλη τη χώρα.
Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η συμμετοχή των Δήμων της χώρας στον εορτασμό της σημαντικής επετείου της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, με έναν ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο, που είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος έργων κι εκδηλώσεων σε 114 Δήμους, οι οποίοι δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό. Έργα κι εκδηλώσεις που συνδέουν το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν, με τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τους πολίτες της.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμμετέχει εξαρχής στο πρόγραμμα, παροτρύνοντας τους Δήμους να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της Επιτροπής Ελλάδα 2021, καθώς και να εκμεταλλευτούν τη χρηματοδότηση που παρέχει το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εκτελεστούν έργα που θα ισχυροποιήσουν τη μελλοντική θέση των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών μας, λειτουργώντας ως γέφυρα του χθες με το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.
Δ. Παπαστεργίου: «Για την Ελλάδα του μέλλοντος»
Μετά την σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε τα εξής: «Η επέτειος για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το 1821 δεν αποτελεί μόνο μια γιορτή που τιμά το ένδοξο παρελθόν μας». «Είναι και μια μοναδική ευκαιρία να δούμε τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας, να μάθουμε από τα λάθη μας, να εμπνευστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα 200, ανοίγοντας διάπλατα ένα νέο παράθυρο στο μέλλον», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας:
«Όλο αυτό το διάστημα, οι Δήμοι της χώρας, με την παρακίνηση της ΚΕΔΕ, συμμετείχαν σε ένα ομαδικό brainstorming προκειμένου ο καθένας να δει την ιστορία του τόπου και να προτείνει έργα και προτάσεις, για το χθες, το σήμερα και το αύριο. Έργα που θα μείνουν για τα πρώτα 200 χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας και θα αποτελούν οδηγό για την Ελλάδα του μέλλοντος. Οι Δήμοι συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας προτάσεις που αξιολογήθηκαν και πλέον δρομολογούνται .Συγχαρητήρια στους συναδέλφους δημάρχους για τη δουλειά που έκαναν. Μαζί αλλάζουμε τους τόπους μας».
Κ. Μητσοτάκης: «Να την θυμόμαστε ως χρονιά-ορόσημο»
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «η θετική ανταπόκριση, η προσπάθεια και η συστηματική δουλειά των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μια ακόμη φορά αναγνωρίστηκε», ενώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα στηριχτεί ακόμη περισσότερο, τόσο μέσα από το νέο πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης”, όσο κι από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα και αφορούν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης».
«Θέλω κάθε Δήμος της χώρας, εάν αυτό είναι εφικτό, να δρομολογήσει ένα έργο κατ’ ελάχιστον το οποίο στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το 2021. Θα είναι έργο όμως το οποίο θα κοιτάει στο μέλλον, θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος – είτε μιλάμε για έργα τα οποία έχουν να κάνουν με βασικές περιβαλλοντικές υποδομές – είτε με ψηφιακές υποδομές, είτε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με δεξιότητες ή σύγχρονες ματιές στο παρελθόν μας. Όλα αυτά έχουν μία τεράστια σημασία ώστε και όταν περάσει το 2021 και πάμε στο 2022, στο 2023, στο 2024 να θυμόμαστε αυτή τη χρόνια ως μία χρονιά ορόσημο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Να χαραχθούν δρόμοι ανάπτυξης»
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη τόνισε ότι βασική επιδίωξη της Επιτροπής είναι το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821 να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των φορέων, όλων των πολιτών στην Ελλάδα «και στην Ελλάδα που είναι εκτός Ελλάδος», όπως τόνισε, για να προσθέσει: «Ανταποκρίθηκαν 114 Δήμοι και υπέβαλαν στην επιτροπή 383 προτάσεις εκ των οποίων οι 151 έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Είναι δράσεις που ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον, έργα σημαντικών οικολογικών παρεμβάσεων, αλλαγής στη διαχείριση ενέργειας, δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, βιώσιμης αστικής κινητικότητας, δημιουργίας επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών κέντρων, ανάδειξης τοπόσημων με αναπτυξιακό χαρακτήρα, δημιουργίας ψηφιακών μουσείων και πολιτιστικών κέντρων. Έργα που κάνουν καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας και χαράζουν δρόμους ανάπτυξης για το μέλλον».
Τ. Θεοδωρικάκος: «Αλλάζει η εικόνα της αυτοδιοίκησης»
«Τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης είναι μια σημαντική ευκαιρία για να σηματοδοτήσουμε τη σύγχρονη εθνική αυτοσυνείδηση, την ανάταση των Ελλήνων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφάλεια και την προοπτική της πατρίδας μας, σε έναν κόσμο που αλλάζει και αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και κινδύνους» ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «μέσα από τη συνεργασία των Δήμων και της Επιτροπής, αναπτύχθηκε ένα πακέτο προτάσεων που αλλάζουν την εικόνα της αυτοδιοίκησης σε ένα πολύ σημαντικό αριθμό αριθμό Δήμων και Περιφερειών». Όπως ανέφερε, «το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη διατύπωση ξεχωριστής πρόσκλησης μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τα έργα που συνδέονται με την αφετηρία του εορτασμού των 200 χρόνων».
Ο καταρχήν προϋπολογισμός φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και μπορούν να ενταχθούν αμέσως 102 έργα υποδομών από 59 Δήμους και 4 Περιφέρειες της χώρας.
Οι θεματικές κατηγορίες
Έπειτα από την επεξεργασία του συνόλου των 383 προτάσεων ΟΤΑ, που έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», επιλέγονται 151 προτάσεις που έχουν αναπτυξιακό περιεχόμενο με συνολική αιτούμενη χρηματοδότηση 36 εκατ. ευρώ. Παραλλήλως έχουν αξιολογηθεί θετικά ως προς το περιεχόμενο 7 προτάσεις που αφορούν σε έργα ανάπτυξης και ευρύτερων υποδομών.
Οι 151 προτάσεις έχουν κατανεμηθεί στις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενό τους:
1. Ψηφιοποίηση – Νέες Τεχνολογίες – Έξυπνη Πόλη
2. Τουρισμός- Αθλητισμός- Πολιτισμός και Ιστορία με Αναπτυξιακό Περιεχόμενο
3. Ενέργεια- Περιβάλλον- Ανακύκλωση- Βιώσιμη Πόλη και Αστική Κινητικότητα
4. Υποδομές
5. Επιχειρηματικότητα
6. Πολυπολιτισμικότητα – Κοινωνική Συνοχή
7. Συνέδρια- Ημερίδες- Εκθέσεις σε ετήσια, περιοδική ή μόνιμη βάση με Αναπτυξιακό Περιεχόμενο.
Δείτε επίσης: Φωταγωγήθηκε στα χρώματα του ΟΗΕ η Γέφυρα των Τρικάλων