Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ φιλοξένησε ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης στον Χολαργό και το δημαρχείο της περιοχής, σε συνδιοργάνωση με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος. Οι δράσεις στις 3 Μαρτίου, μέρα της επετείου θανάτου του Γρηγόρη Αυξεντίου, ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε ιερουργούντος του πανιερωτάτου μητροπολίτη Πάφου, κ. Γεωργίου και το μνημόσυνο και ολοκληρώθηκαν στο αμφιθέατρο «Μ. Θεοδωράκης».
Οι παρουσίες
Τον φόρο τιμής απέτισαν ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Χρυσόστομος Β΄, ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Καρσιώτης, οι αρχιμανδρίτες κ.κ. Συμεών Βενετσιάνος και Αρίσταρχος Γκρέκας, ο αιδεσιμολογιώτατος κ. Κωνσταντίνος Στούμπος, ο εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχος Ιωάννης Λυμπέρης, ο πρόξενος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Ιωάννης Αδάμου, η μορφωτική σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου, Νάντια Στυλιανού, ο εκπρόσωπος του ΓΕΘ Κύπρου, αντισυνταγματάρχης Σάββας Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Στεφανίδης, ο επίτιμος δήμαρχος Χολαργού, Χαράλαμπος Σκούρτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, Γιώργος Συλλούρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος, Λεωνίδας Μασοστασής και πολλοί άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Το ηρωικό τέλος
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, σημειώνει ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, αγωνίστηκε κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής Κατοχής και σκοτώθηκε στην ηλικία των 29 ετών σε μάχη που δόθηκε κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά, στις 3 Μαρτίου του 1957. Τότε, ο ίδιος πολέμησε με θάρρος επί δέκα ώρες 60 Βρετανούς στρατιώτες, οι οποίοι, για να τον σταματήσουν, έριξαν βόμβες πετρελαίου μέσα στην σπηλιά. Υπήρξε πιστός στον σκοπό του αγώνα που διεξήγαγε, την απελευθέρωση και ένωση της Κύπρου με την υπόλοιπη Ελλάδα.