Ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, έδωσε το παρών και στη 2η διαβούλευση για τον επανασχεδιασμό του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών.
Στη διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των συγκοινωνιακών φορέων της Αττικής, εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, επιμελητηρίων και σωματείων εργαζομένων, απηύθυνε χαιρετισμό, ο αρμόδιος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ κάποια σημεία του νέου σχεδιασμού, ανέπτυξαν πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Δ. Τσιμπούλας και Γ. Πανδρεμένος, αντίστοιχα.
Η πρόταση του νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, συμπυκνώνεται στον εντοπισμό, αρχικά, του προβλήματος της αυξανόμενης κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και σ’ αυτό της καθυστέρησης ανάπτυξης των υποδομών, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Σταθερής Τροχιάς.
Επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη της δημιουργίας χώρων στάθμευσης, στους σταθμούς του μετρό και του προαστιακού, αλλά και την ανάγκη επαναφοράς της πιάτσας των TAXI. Πρότεινε, ακόμα, τη μεταφορά του σταθμού των ΚΤΕΛ, από την υπάρχουσα έδρα του, στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της οδού Λιοσίων και Κηφισού, στην τοποθεσία του Ελαιώνα όπως έχει σχεδιαστεί από το 2000.
Αναλυτικότερα οι προτάσεις του Γιάννη Σγουρού, έχουν ως εξής:
1. Ανασχεδιασμός
Απαιτείται ανασχεδιασμός των γραμμών όλων των οδικών μέσων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τη μέγιστη αξιοποίηση από τους πολίτες των Μέσων Σταθερής Τροχιάς: μετρό, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος, υπεραστικός σιδηρόδρομος.
2. Μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς.
• Επέκταση του μετρό στο μέγιστο βαθμό.
• Λήψη μέτρων που θα αυξήσουν την ταχύτητα του τραμ (προτεραιότητα στις διασταυρώσεις, πράσινο κύμα, χρήση αποκλειστικής λωρίδας). Πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός καλύπτοντας απαραιτήτως και την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.
• Προκειμένου να αξιοποιηθούν οι επενδύσεις στις Μαζικές Αστικές Μεταφορές, θα πρέπει αυτές να εξασφαλίζουν αποτελεσματική διασύνδεση των μέσων, ώστε, μεταξύ τους να λειτουργούν τροφοδοτικά. Κατ’ αυτή την έννοια αναφερόμαστε σε δίκτυο αστικών μεταφορών και όχι σε μεμονωμένα μέσα. Ο κορμός θα πρέπει να είναι ένα βασικής λειτουργίας δίκτυο Μέσων Σταθερής Τροχιάς, το οποίο θα ενώνει σε πλήρη ανάπτυξη τον Πειραιά ως βασικό λιμάνι, με το κέντρο της Αθήνας δια μέσου τόσο της παραλιακής, όσο και των Δυτικών προαστίων, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εκτείνεται προς τα βόρεια προάστια, αλλά και προς τα ανατολικά, καλύπτοντας με μια ακτινική ανάπτυξη, όλη την περιοχή του λεκανοπεδίου μέχρι το αεροδρόμιο.
• Σε όλο το μήκος του θα πρέπει να τροφοδοτείται από τον ΗΛΠΑΠ στις περιοχές του κέντρου, δεδομένου ότι τα τρόλεϊ είναι λιγότερο ρυπογόνα σε σχέση με τα λεωφορεία και από την ΕΘΕΛ περιμετρικά με τη χρήση κυρίως τοπικών γραμμών που θα εξυπηρετούν τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες (και διαδημοτικά).
• Όπου αυτό δεν είναι εφικτό να προτιμηθεί – επιβληθεί η χρήση λεωφόρων με εναλλακτικό καύσιμο.
• Σχεδιασμός νέων γραμμών Τραμ τροφοδοτικών το Μετρό.
3. Μέτρα για τα ΙΧ.
Εφόσον υλοποιηθούν τα παραπάνω, που σημαίνει ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα αποτελούν αξιόπιστη λύση για το επιβατικό κοινό, τότε σε δεύτερη φάση πρέπει να ληφθούν μέτρα αποθάρρυνσης της χρήσης του ΙΧ.
Τέτοια μπορεί να είναι: η επιβολή διοδίων ή η αύξηση του φόρου των καυσίμων.
4. Ταξί
Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία αφετηριών (πιάτσες) σε συγκεκριμένα σημεία καθώς και η ένταξη όλων των ταξί σε εταιρίες ραδιοταξί.