Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Ύδρα οι εργασίες του 1ου Forum Αυτοδιοίκησης στις 23 και 24 Οκτωβρίου, τη συμμετοχή, πολλών αιρετών και έμπειρων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τη διήμερη συνάντηση απασχόλησαν προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και η ευρωπαϊκή εμπειρία, οι κανόνες δεοντολογίας μεταξύ των αιρετών της Τ.Α., οι σχέσεις αιρετού και ΜΜΕ, οι εποπτεύουσες αρχές και ο ρόλος των Ανεξάρτητων Αρχών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Αττικής και της ΤΕΔΚΝΑ.
Τα συμπεράσματα του Forum τα οποία θα τεθούν στα συνέδρια των αυτοδιοικητικών οργάνων, έχουν ως εξής:
Α. Εποπτεύουσες και ανεξάρτητες Αρχές της Τ.Α.
- Η Τ.Α. ελέγχεται και εποπτεύεται από μεγάλο αριθμό κρατικών και λοιπών φορέων. Επίσης ο Νέος Δημοτικός Κώδικας δίνει επαυξημένες δυνατότητες στους πολίτες και τις Δημοτικές Παρατάξεις να ασκούν δια των αρμόδιων οργάνων, έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των ασκούντων την Διοίκηση των οργανισμών Τ.Α. Παράλληλα οι επιβαλλόμενοι κανόνες δημοσιοποίησης των αποφάσεών τους, αυξάνουν τη διαφάνεια που αυτή ούτως η άλλως πρέπει να διέπει κάθε πράξη αιρετού. Επομένως είναι προφανές ότι η Τ.Α. είναι η πλέον ελεγχόμενη Αρχή, αιρετή ή μη στη χώρα μας.
- Κατά τον έλεγχο και την εποπτεία των ΟΤΑ παρατηρούνται φαινόμενα που δυσχεραίνουν το έργο και την αποδοτικότητά τους. Συγκεκριμένα:
- Πληθώρα ελεγκτικών μηχανισμών που προκαλεί πολλές φορές αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και σύγχυση.
- Αρμόδια προς έλεγχο νομιμότητας όργανα να υπεισέρχονται σε έλεγχο σκοπιμότητας. Πράξη που έρχεται σε αντίθεση με τις προβλεπόμενες συνταγματικές επιταγές.
- Ασαφείς, ατεκμηρίωτες ή γενικευμένες εκθέσεις διάφορων Αρχών γίνονται αντικείμενο κακόβουλης ή υστερόβουλης κριτικής.
- Δυσλειτουργία Αρχών που έχει άμεσες επιπτώσεις στο έργο των ΟΤΑ (π.χ. Γραφειοκρατικό ΑΣΕΠ κ.λπ.).
- Οι Αρχές αδυνατούν πολλές φορές λόγω έλλειψης εμπειρίας ή εξειδίκευσης ή μη εμβάθυνσης της εξέτασης των θεμάτων να διακρίνουν τα κίνητρα των ενεργειών ή τις συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις των αιρετών.
Πρόταση:
- Θέσπιση ενιαίου Οργάνου Ελέγχου και Εποπτείας της Τ.Α. που θα απαρτίζεται από έμπειρους κρατικούς λειτουργούς, εξειδικευμένο κλιμάκιο του ελεγκτικού Συνεδρίου και κλιμάκιο του ΑΣΕΠ ώστε σε πρώτο βαθμό εντός τακτών χρονικών ορίων να γίνεται αποκλειστικά ο έλεγχος και η εποπτεία της Τ.Α. Στα όργανα Β΄ βαθμού να προβλέπεται υποχρεωτικά η συμμετοχή αιρετών της Αυτοδιοίκησης με εμπειρία.
Β. Θέση του αιρετού της Τ.Α. στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
- Ο αιρετός της Τ.Α. στην Ελλάδα υπολείπεται του κύρους αλλά και της θεσμικής κατοχύρωσης που απολαμβάνει ο αιρετός στην Ευρώπη. Πολλές φορές από το βάρος των πολλαπλών αρμοδιοτήτων σε συνάρτηση με την έλλειψη υποστηρικτικών μηχανισμών, μετατρέπεται σε τεχνοκράτη-γραφειοκράτη που ακυρώνει τον θεσμικό του ρόλο. Επίσης η απουσία κοινωνικής κατοχύρωσης, αποτρέπει την συμμετοχή στα κοινά της Τ.Α. πολιτών με διάθεση για κοινωνική προσφορά.
- Επιβάλλεται η αναβάθμιση της καταστατικής θέσεως του αιρετού της Τ.Α. με ότι αυτό συνεπάγεται.
- Η επαναφορά του ρόλου του αιρετού στον προγραμματικό, οραματικό ρόλο για διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών ζωής των πολιτών με έμφαση στην κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Πρόταση:
- Η διοικητική μεταρρύθμιση να στοχεύσει κυρίως στην κοινωνική συνοχή με αυξημένο ρόλο του αιρετού στη διαμόρφωση των σχετικών πολιτικών.
Page 1 of 2