Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της πριμοδότηση της μοριοδότησης του 50% για συμβασιούχους που συμπληρώνουν 24 μήνες προϋπηρεσίας. Η κατάργηση αφορά και τα ΚΕΠ.
Σε ό,τι αφορά την προφορική συνέντευξη καταργείται, με εξαίρεση την επιλογή επιστημονικού προσωπικού σε θέσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Η συνέντευξη διενεργείται από το ΑΣΕΠ και αιτιολογείται ακόμη και ο αποκλεισμός υποψηφίου. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι καταργείται το κριτήριο της ηλικίας για τις προσλήψεις στο Δημόσιο όπως επίσης και το γεγονός ότι το 50% των θέσεων καλύπτεται από νέα άτομα που δεν διαθέτουν εμπειρία.
Σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση των υποψηφίων εξισορροπείται μεταξύ εκείνων με προσόντα και επιστημονικούς τίτλους και εκείνων που απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Η εμπειρία θα υπολογίζεται με 7 μονάδες ανά μήνα μέχρι 60 μήνες, αντί της αρχικής κλίμακας που είχε προτείνει η κυβέρνηση. Έτσι το σύνολο της εμπειρίας θα μπορεί να λαμβάνει το ανώτερο 420 μόρια από 408 που είχε εισηγηθεί αρχικά η κυβέρνηση.
Το τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ ισχύει για δέκα χρόνια και έχει κλίμακα από 0 μέχρι 100 μονάδες και θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 αντί για 4 όπως είχε αρχικά εισηγηθεί η κυβέρνηση. Αυξάνεται από 100 σε 110 ο συντελεστής βαρύτητας του τίτλου σπουδών και καταργείται η μοριοδότηση των σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης (70 μονάδες). Επίσης, αυξάνεται από 300 σε 400 η μοριοδότηση του συναφούς διδακτορικού ( και του μη συναφούς με 200) και από 150 σε 200 του μεταπτυχιακού. Ενώ ο δεύτερος τίτλος μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προσμετράται κατά 30%. Το μεταπτυχιακό που έχει συνάφεια με τη θέση εργασίας θα λαμβάνει 200 μόρια, ενώ το μη συναφές 100.
Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο χρόνος ανεργίας μοριοδοτείται με 200 μονάδες για τέσσερις μήνες και 75 μονάδες μέχρι τον πρώτο χρόνο.
Η ανώτερη μοριοδότηση για τους ανέργους μπορεί να φτάσει το ανώτερο τις 800 μονάδες. Τέλος, μοριοδοτούνται με επιπλέον μόρια -50 μόρια για κάθε παιδί – οι γονείς και τα τέκνα των μονογονεϊκών οικογενειών.
Οι εξαιρέσεις
Από το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει για τις συμβάσεις έργου εξαιρούνται γιατροί οδοντίατροι, ελεγκτές γιατροί και θεράποντες γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και γιατροί και νοσηλευτές δημοτικών ιατρείων, ΚΑΠΗ και κοινωνικών υποδομών των OTA. Τέλος, προβλέπεται αμετάθετο για μία πενταετία στους επιτυχόντες νοσηλευτές.