Με αλλαγές σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο που είχε δοθεί για δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και την πλήρη υπαγωγή του στο ΑΣΕΠ.
Με το νομοσχέδιο προτείνεται η επέκταση της ισχύος του νόμου 2190 για τις προσλήψεις σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, για τη Βουλή των Ελλήνων και την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις τράπεζες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο, κρατικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εκκλησιαστικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς όπου το Δημόσιο ασκεί ιδιαίτερη επιρροή, καταργουμένης κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης που ρυθμίζει διαφορετικά τη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κατάργηση της προσαύξησης κατά 50%, της μοριοδότησης των υποψηφίων για διορισμό που έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στα προγράμματα stage και ανακαλούνται οι προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων που εκδόθηκαν μετά την 4η Οκτωβρίου, με ματαίωση των σχετικών διαδικασιών.
Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, αναφέρθηκε σε «μείζονα νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων και την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ, βάζοντας τέλος στις πελατειακές σχέσεις που επικρατούν στις προσλήψεις του Δημοσίου, επαναφέροντας την αξιοκρατία, σταματώντας την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων».
Οι αλλαγές στους ΟΤΑ
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα οι δήμοι να προχωρούν σε συμβάσεις έργου έως και τα τέλη του 2011 και όχι του 2010, όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο του ν/σ.
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να παραταθούν οι συμβάσεις: α) μέχρι τέλος Απριλίου του επόμενου έτους σε υπηρεσίες όπου ο ένας στους δύο υπαλλήλους εργάζεται με σύμβαση έργου όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας και τα ΚΕΠ και β) μέχρι και ένα έτος (31/12/2010) για οργανισμούς του Δημοσίου.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τους ΟΤΑ η παράταση και υπογραφή νέων συμβάσεων μπορεί να γίνει μέχρι και τις (31/12/2011) και αυτό, όπως αναφέρει το νέο νομοσχέδιο προκειμένου να επανεξεταστούν οι λειτουργικές ανάγκες, να καταγραφεί το προσωπικό και να αποσαφηνιστούν οι σχέσεις εργασίας στις εν λόγω υπηρεσίες.
Στο νέο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι μέσα στο επόμενο έτος θα προκηρυχθούν οι θέσεις παγίων και διαρκών αναγκών στο Δημόσιο με τακτικό προσωπικό και θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για τις θέσεις εποχικού προσωπικού.
Με βάση το νομοσχέδιο δημιουργείται επιτροπή από νομικούς και καθηγητές, μέλη του ΑΣΕΠ και εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι θα καταρτίσουν τον νέο νόμο για τις προσλήψεις που θα αφορά το προσωπικό σε όλο τον δημόσιο τομέα, σε οργανισμούς και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ανισχύεται το ΑΣΕΠ
Το ΑΣΕΠ αποκτά και νομικά πλέον την αρμοδιότητα αποκλειστικής οργάνωσης και ελέγχου των προσλήψεων, που τίθενται όλες στην αρμοδιότητά τους: ΟΤΑ, Βουλή, Προεδρία της Δημοκρατίας, Εκκλησία, Ανεξάρτητες Αρχές, ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, τράπεζες, υπουργείο Εξωτερικών, επιχειρήσεις Δημοσίου, ΝΠΙΔ όπου επιχορηγούνται κατά 50% από κρατικούς πόρους. Ενστάσεις για την επιλογή του προσωπικού στην Πυροσβεστική, στους ειδικούς φρουρούς καθώς και στη Δημοτική Αστυνομία θα υποβάλλονται πλέον στο ΑΣΕΠ.