Η Έρη Κωσταντάκου είναι υποψήφια αντιπεριφερειάρχης του Βόρειου Τομέα της Αττικής με τον συνδυασμό του Γιάννη Δημαρά ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Αρχιτέκτων στο επάγγελμα, αρνείται το στερεότυπο του πολιτικού, όπως αυτό έχει «περάσει» σήμερα στην κοινή γνώμη, αλλά δηλώνει έτοιμη να δοκιμαστεί στον «στίβο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία πιστεύει ότι μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη προς κάθε μορφή εξουσίας.
Κυρία Κωσταντάκου πιστεύετε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση μπορεί ν’ αλλάξει το τοπίο στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Σήμερα επιχειρείται, μέσω του «Καλλικράτη», μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη δομή του κράτους, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες και στους δήμους. Ο νόμος είναι ακόμα ημιτελής και απαιτεί σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά αν αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που μας δίνει, θα οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον απεγκλωβισμό της από τους πολύπλοκους μηχανισμούς της γραφειοκρατίας, της κακοδιαχείρισης και της αδιαφάνειας.
Νομίζετε ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι αρκεί ο «Καλλικράτης» για ν’ αλλάξουν νοοτροπίες δεκαετιών που οδήγησαν στους «εγκλωβισμούς» που αναφέρατε;
Η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή αυτή γίνεται τώρα που οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί, υπηρετώντας πελατειακές λογικές και οικονομικά συμφέροντα, έχουν οδηγήσει πια τη χώρα στα όρια της χρεωκοπίας. Οι πολίτες, χωρίς να έχουν θέσει οι ίδιοι τους όρους του «παιχνιδιού», καλούνται να αναλάβουν το οικονομικό και ηθικό κόστος, σαν να είναι οι υπαίτιοι της κρίσης αυτής.
Η μη ανάληψη ευθυνών από τα δύο κόμματα εξουσίας έχει δημιουργήσει κλίμα αναξιοπιστίας και έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού σκηνικού. Ταυτόχρονα, όμως, έχει δημιουργήσει κι ένα ρεύμα διαμαρτυρίας, μία νέα δυναμική που, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε μια συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να μετατραπεί σε μονάδα δημοκρατικού προγραμματισμού και περιφερειακού σχεδιασμού, συμβάλλοντας στη μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Μπορεί να προβάλλει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και να δώσει μιαν εναλλακτική λύση στη δημοσιονομική πολιτική.
Με ποια πρόσωπα, κυρία Κωσταντάκου, θα το επιτύχει αυτό; Οι άνθρωποι του «χθες» δεν θα κληθούν να εφαρμόσουν τον «Καλλικράτη»;
Έχετε δίκιο. Αυτής της προσπάθειας πρέπει να ηγηθούν πρόσωπα χωρίς εξαρτήσεις από κόμματα και συμφέροντα, που θα διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία τις αρμοδιότητες, θα διαχειριστούν τους πόρους από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) και από τις άλλες χρηματοδοτικές πηγές, χωρίς σπατάλες και «γκρίζες» εργολαβίες, αξιοποιώντας όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις χωρίς αποκλεισμούς.
Αυτό το πρόσωπο εκτιμώ ότι είναι για την περιφέρεια της Αττικής ο Γιάννης Δημαράς, του οποίου η μέχρι σήμερα έντιμη και θαρραλέα διαδρομή εγγυάται το ήθος που απαιτεί η θέση του περιφερειάρχη.
Και η δική σας εμπλοκή στο εγχείρημα του συνδυασμού ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ πώς μπορεί να «κωδικοποιηθεί»;
Προσωπικά, δεν έχω προηγούμενη εμπλοκή με την πολιτική και η οπτική μου στα πράγματα είναι εκείνη του πολίτη που έχει ζήσει και εργαστεί 30 χρόνια στην Αθήνα και έχει έρθει αντιμέτωπος με όλα τα προβλήματα. Δεν ταυτίζομαι και δεν επιθυμώ να ταυτιστώ με το στερεότυπο του πολιτικού, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Λόγω του επαγγέλματός μου (σ.σ.: αρχιτέκτων), μου επιτρέπεται και μου επιβάλλεται να προσπαθώ να βρω λύσεις στα προβλήματα που, σε ένα μεγάλο βαθμό, άπτονται του αντικειμένου μου.
Είναι όμως σημαντικό η επιστημονική γνώση να υπηρετεί το κοινό καλό και όχι να χρησιμοποιείται για να συγκαλύπτει και να τεκμηριώνει, με «μαγειρέματα», ήδη ειλημμένες αποφάσεις που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.
Ποια θεωρείται ως τα βασικότερα προβλήματα που καθιστούν ασφυκτική τη ζωή στην Αττική και ιδιαίτερα στον Βόρειο Τομέα της και πώς βλέπετε αυτά να επιλύονται;
Σχετικά με τα προβλήματα του Βόρειου Τομέα, όπως και όλης της Αττικής, ενώ σε θεωρητικό επίπεδο οι κατευθύνσεις για τη λύση τους έχουν τη συναίνεση όλων, προκύπτει το παράλογο να γίνονται αιτίες αντιπαραθέσεων, λόγω σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα σπατάλη χρόνου και χρήματος.
Η Αττική ασφυκτιά από την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, την αναρχία, την εγκληματική αδιαφορία για τα ζωτικά προβλήματά της, τις ανισότητες εισοδήματος και ανάπτυξης.
Ο Βόρειος Τομέας, ως ένα τμήμα του ιστού της, παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα της γενικής «ασθένειας» της Αττικής, αλλά οι διάφοροι δήμοι του πλήττονται με διαφορετική ένταση από αυτά. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλήματα Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), επεκτάσεων, αναθεωρήσεων, τροποποιήσεων σχεδίων πόλης, νέων εντάξεων που καθυστερούν, θέματα χρήσης γης, στρέμματα που πρέπει να ανακτήσουν τον δασικό χαρακτήρα τους, πρέπει οριστικά να λυθούν, για επιτύχουμε την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος.
Τα προβλήματα της αυθαίρετης δόμησης σε καμένα, ρέματα και άλλες περιοχές, που πρέπει να αντιμετωπισθούν δραστικά, όπως και η ολοκλήρωση των έργων αποχετευτικών δικτύων, δικτύων ομβρίων υδάτων, καθώς και η επίλυση προβλημάτων των κέντρων επεξεργασίας λυμάτων και των βιολογικών καθαρισμών, ενώ είναι αυτονόητα κατεπείγοντα, δεν έχουν την αντίστοιχη αντιμετώπιση.