Η αειφορία όμως έχει και σημαντική κοινωνική διάσταση που βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων και μεταξύ γενεών. Γι’ αυτό οι θεσμοθετημένες παρεμβάσεις υπέρ μειονεκτούντων ομάδων, η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, οι δωρεάν υπηρεσίες σε δημοτικά ιατρεία, εκτός από υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, είναι και «κλειδιά» που ανοίγουν πόρτες επαφής ανάμεσα στην πόλη και τον πολίτη, ακυρώνοντας το αίσθημα της αποξένωσης και ανασφάλειας που σήμερα χαρακτηρίζουν τα αστικά κέντρα.
Στο ίδιο πλαίσιο, είναι προτεραιότητα η δημιουργία επιπλέον δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, που να καλύπτουν τις ανάγκες, οι οποίες αυξάνονται λόγω της κρίσης και της αδυναμίας ανταπόκρισης στα έξοδα ενός ιδιωτικού σταθμού.
Πώς θα γίνουν όλα αυτά, κυρία Κωσταντάκου, με την ανάπτυξη σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο να βρίσκεται στο «ναδίρ»;
Συμφωνώ μαζί σας ότι η σημαντικότερη παράμετρος για μια πόλη ζωντανή, φιλική, βιώσιμη, με πολίτες που θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που τους αξίζουν και θα μοιράζονται τον δημόσιο πλούτο της Αττικής, είναι το θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Για την τόνωση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και των ανισοτήτων, την αποπεριθωριοποίηση των υποαπασχολούμενων, πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος πόρος και μέσο, χωρίς φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς.
Σε έναν «Καλλικράτη» που στήνεται τώρα δεν πρέπει να αφεθούμε μόνο στην εντιμότητα του κάθε τοπικού άρχοντα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε θεσμικά τη διάφανη διακυβέρνηση, μέσω των δημοσιοποιήσεων όλων των αποφάσεων των περιφερειακών αρχών. Με άλλα λόγια, πρέπει να γίνει πράξη η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
• Η Έρη Κωνσταντάκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957.
• Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε με υποτροφία.
• Το 1983, μετά από εξετάσεις έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
• Μέχρι το 1985 εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία και συμμετείχε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
• 1ο βραβείο έλαβε η συμμετοχή της, σε συνεργασία με την ομάδα Αλαλητός, για το Μουσείο Τέχνης και Πινακοθήκης Τελογλείου Ιδρύματος, που σήμερα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.
• Συμμετείχε σε σεμινάρια και αρχιτεκτονικά συνέδρια.
• Από το 1985 ζει και εργάζεται στην Αγία Παρασκευή, όπου διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών. Σχέδια και εφαρμογές των μελετών της έχουν δημοσιευτεί στα Αρχιτεκτονικά Θέματα, στα Θέματα Χώρου & Τεχνών, καθώς και σε άλλα περιοδικά σχετικής θεματολογίας
• Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.