Να αλλάξουν περιβαλλοντική κατεύθυνση οι μελέτες που αφορούν τα προωθούμενα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα του Ποδονίφτη αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Στέλνοντας μήνυμα ενότητας και κοινής συμπόρευσης απέναντι στην περιβαλλοντική προστασία της παραρεμάτιας περιοχής, κατά την πρόσφατη συζήτηση με θέμα «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο: «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ», το δώμα ομόφωνα εξέφρασε την αντίρρησή του, καθώς και την πρόθεση να ζητηθεί η εκπόνηση μιας νέας μελέτης με πιο σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις.
Στην εισήγησή της, η αρμόδια αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ευτυχία Παπαλουκά, εξήγησε το σκεπτικό της πρότασης και τόνισε πως ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, θα συνεργαστεί στενά με τον Δήμο Αθηναίων, στα σύνορα του οποίου επίσης βρίσκεται η επίμαχη περιοχή, για τη διασφάλιση του οικολογικού χαρακτήρα της.
«Ως δημοτική Αρχή έχουμε συγκεκριμένες θέσεις σε σχέση με το πώς θέλουμε τα ποτάμια της περιοχής. Θέλουμε να παραμείνουν στη φυσική τους μορφή, να είναι ανοικτά, να είναι χώροι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους», ανέφερε στην αρχική της τοποθέτηση η κα Παπαλουκά και υπενθύμισε, την επιτυχημένη κινητοποίηση κατά το παρελθόν, όταν, ύστερα από αγώνες των κατοίκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και προσφυγή των δύο εμπλεκόμενων Δήμων, με την 2165/2019 απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε το τότε προωθούμενο έργο.
«Εννοείται ότι θέλουμε να υπάρξουν έργα περιφρούρησης και αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά σε μια λογική που θα είναι σύμφωνη και με τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ. Υπάρχει πάγια νομολογία που επιβάλει την “αποκατάσταση των δρόμων του νερού στη φυσική τους κοίτη, αποκλειστικά και ακώλυτα λειτουργούντων με ασφάλεια και πολυεπίπεδα ως οικοσυστήματα”. Επιπλέον, θέλουμε να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει ουσιαστικά επέκταση της σκυροδέτησης, κάτι που ουσιαστικά είναι αντίθετο στη νομολογία του ΣτΕ», συμπλήρωσε η κα Παπαλουκά, ενώ στη συνέχεια διάβασε σημεία, σύμφωνα με τα οποία εισηγήθηκε την αρνητική γνωμοδότηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στα σημεία αυτά περιλαμβάνονται η οικολογική – περιβαλλοντική σημασία του ρέματος Ποδονίφτη, το γεγονός ότι η υφιστάμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων παραλείπει τη σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων , όπως επίσης δεν λαμβάνει υπόψη τη νομολογία του ΣτΕ, όπως και τον Κανονισμό της ΕΕ 2024/1991 για την αποκατάσταση της φύσης και δεν ενσωματώνει λύσεις που βασίζονται στη φύση, η Τεχνική αστοχία που υπάρχει ως προς τις υδραυλικές προβλέψεις, η νομική κατάσταση των παρόχθιων περιοχών και η απουσία ρεαλιστικής χαρτογράφησης και οριοθέτησης του ρέματος με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν»
Επιπλέον, η κα Παπαλουκά πρόσθεσε πως έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη και η θέση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αθηναίων, με την οποία συντάσσεται και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
«Υπάρχει ανάγκη προστασίας του φυσικού οικοσυστήματος, της παραρεμάτιας ζώνης και της βιοποικιλότητας. Επομένως, αυτό που εισηγούμαστε και έχουμε κοινοποιήσει όλες τις γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, με τις οποίες συντασσόμαστε, είναι να έχουμε αρνητική γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και, επιπλέον, να ζητήσουμε από την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει το συντονισμό μιας εκ νέου εκπόνησης ολιστικής και τεκμηριωμένης μελέτης, η οποία θα στηρίζεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που θα λαμβάνει υπόψη την αποκατάσταση της φυσικής κοίτης και των παραρεμάτιων οικοσυστημάτων και θα σχεδιάζει παρεμβάσεις με βάση τις σύγχρονες λύσεις πράσινων υποδομών και αποκαλύψεων ρεμάτων», συμπλήρωσε.
Κατόπιν αυτών, εξέφρασε την πρόθεση η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου να σταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όμορους Δήμους, Υπουργείο Υποδομών, Πράσινο Ταμείο κλπ).
«Θεωρούμε ότι και σε αυτή την περίπτωση είναι μια καλή ευκαιρία για το Υπουργείο να αλλάξει εγκαίρως κατεύθυνση στις μελέτες, προκειμένου να μην έχουμε πάλι το ίδιο, δηλαδή να προχωρήσει και πάλι να έχουμε προσφυγές, να καταπέσει στο ΣτΕ και να βρεθούμε χωρίς ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα, που να είναι σεβασμός στο περιβάλλον. Αυτό θέλουμε και αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε», κατέληξε η κα Παπαλουκά.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ – «ΡΟΗ
«Το δημοτικό συμβούλιο απορρίπτει αναφανδόν την οχετοποίηση του Ποδονίφτη»
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκε ο «Σύλλογος Πολιτών Υπέρ των Ρεμάτων – Ροή» την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απόρριψη της μελέτης, χαιρετίζοντας την εισήγηση της αντιδημάρχου Ευτυχίας Παπαλουκά.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσάνθη Γεωργίου και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Δημητρίου παρενέβησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και κατέθεσαν τους προβληματισμούς των κατοίκων, με τον σύλλογο να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι σύντομα η συγκεκριμένη μάχη για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, θα κερδηθεί και σε περιφερειακό επίπεδο. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:
«Ομόφωνη στάθηκε η αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας αναφορικά με την «Επικαιροποίηση των Υφισταμένων Μελετών και Συμπλήρωση με Πρόσθετες Μελέτες Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Ρέματος Ποδονίφτη», στην ουσία σχετικά με την οχετοποίηση ενός από τα τελευταία φυσικά τμήματα του ρέματος.
Στη χθεσινή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Ροής, Χρυσάνθη Γεωργίου, ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Δημητρίου, η Γενική Γραμματέας Λεμονιά Βασιλάκη και ένας καλός αριθμός μελών του Συλλόγου, όλοι κάτοικοι της περιοχής της «Γειτονιάς της Κίρκης».
Εξαιρετική στάθηκε η αρνητική εισήγηση της Αντιδημάρχου, Ευτυχίας Παπαλουκά, υπέρ της απόρριψης της ψευδεπίγραφης Μελέτης μετατροπής του υγροτοπικού οικοσυστήματος σε πέτρινο αγωγό, εξαιρετική και η παρέμβαση της Προέδρου του Συλλόγου των Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων, η οποία :
– επέμεινε στους λόγους οι οποίοι καθιστούν υποχρεωτική την προσφυγή κατά της Μελέτης, έτσι όπως κατατέθηκαν από το Σύλλογο στην Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της διαβούλευσης,
– υπενθύμισε τους λόγους της πολυδιάστατης ανάγκης προστασίας του φυσικού κεφαλαίου των ρεμάτων και επαναφυσικοποίησης των όσων αλλοιωμένων,
– υπενθύμισε την πρόσφατη κοινή προσπάθεια του Συλλόγου και της Δημοτικής Αρχής στο πεδίο της προστασίας από την οχετοποίηση του φυσικού τμήματος του Κηφισού ανάντη του Κόκκινου Μύλου,
– κάλεσε την Δημοτική Αρχή να συνδράμει σε κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον κατάλληλο χρόνο και εάν χρειαστεί, όπως στο παρελθόν και,
– ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή για την πρόσκληση παρέμβασης.
Η παρέμβαση του Συλλόγου έκλεισε με τη σύντομη αναφορά του Γιώργου Δημητρίου στην προφανή αναποτελεσματικότητα της παρωχημένης οπτικής της Πολιτείας σχετικά με την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου και τις σύγχρονες μεθόδους αντιπλημμυρικής προστασίας του αστικού περιβάλλοντος, που οδηγούν στην αποδέσμευση ποταμών και ρεμάτων από το ρόλο του οργανικού στοιχείου του αποχετευτικού συστήματος και στην διατήρηση τους ως φυσικό κεφάλαιο περιβαλλοντικών, οικολογικών και χωρικών σχέσεων και αξιών.
Μετά την απόρριψη της ψευδεπίγραφης Μελέτης από τους Δήμους Αθηναίων και Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας, απομένει να δοθεί η «μάχη» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όταν θα εισαχθεί για γνωμοδότηση. Και θα δοθεί».