Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Ολοκληρωμένο Περιφερειακό, Επιχειρησιακό & Επικοινωνιακό Σχέδιο (ΟΠΕΕΣ) του έργου: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Αττικής», ενταγμένου στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ 2007 -2013, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης 24 Ιουλίου.
Διαπαραταξιακή Επιτροπή
Με πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, ψηφίστηκε η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την παρακολούθηση του έργου καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησής του 2012-2015, καθώς και η συνέχιση της διαφημιστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής και μετά το 2015.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 8.538.842,97 ευρώ, που στόχο έχει την προβολή της Περιφέρειας Αττικής, ως τουριστικού προορισμού σε στοχευμένο κοινό, κυρίως στο εξωτερικό.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η προβολή της Περιφέρειας Αττικής σε διεθνές επίπεδο, ως ενός αναγνωρίσιμου, εξαιρετικού τουριστικού brand και η ανάδειξη των θετικών στοιχείων των περιοχών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, όπως η Αθήνα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ο Πειραιάς κτλ.
Υλοποιώντας τις προτεινόμενες δράσεις, ενισχύουμε τη θέση της Αθήνας στο παγκόσμιο δίκτυο ‘‘τουρισμού πόλης’’ και την αναδεικνύουμε ως city – break προορισμό.
Ένας προορισμός που μπορεί να προσφέρει ποικίλες εναλλακτικές στους επισκέπτες, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Τέλος, απώτερη επιδίωξή μας είναι η περαιτέρω αύξηση της ελκυστικότητας μέσω της ενίσχυσης του περιφερειακού τουριστικού προϊόντος.
Πιθανόν, κάποιοι από εσάς να αναρωτηθείτε σχετικά με το ύψος του κονδυλιού που διατίθεται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι δυνατόν στην εποχή οικονομικής στενότητας που διανύουμε, να διαθέτουμε ένα τόσο μεγάλο κονδύλι για ένα τέτοιο έργο;
Αν αναλογιστείτε ότι ο τουρισμός και η ενδυνάμωση της εικόνας της Περιφέρειας Αττικής, ως τουριστικού προορισμού, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τότε έχετε την απάντηση στο ερώτημα.
Ιδιαίτερα σήμερα, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα και του ισχυρού πλήγματος που δέχεται ο τουρισμός, και ειδικότερα η Αθήνα που βάλλεται αρνητικά από τα ξένα ΜΜΕ, η στοχευμένη και αποτελεσματική προβολή της αποτελεί μονόδρομο για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί και την ανάδειξη της Αττικής ως ενός εξαιρετικά ελκυστικού τουριστικού προορισμού. Να σημειωθεί επίσης, ότι το κονδύλι αυτό διατίθεται μέσω ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο σκοπό και δεν μπορεί να διατεθεί για την υλοποίηση άλλων αναγκών της Περιφέρειας.
Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα με την αξιοποίησή του, τα χρήματα αυτά θα χαθούν για πάντα. Το Σχέδιό μας αξιοποιεί στο μέγιστο και προσαρμόζει κατάλληλα όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας. Επενδύουμε έξυπνα, με έμφαση στο διαδίκτυο στην πλέον προωθημένη του μορφή, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την τόνωση της τουριστικής κίνησης της Περιφέρειας Αττικής. Και χρησιμοποιούμε με αυστηρά κριτήρια επιλογής αλλά και με ευελιξία όλα εκείνα τα εξειδικευμένα διεθνή μέσα, ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα. Και φυσικά είμαστε συντονισμένοι με τον ΕΟΤ και το Δήμο της Αθήνας, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις στη διαφημιστική προβολή, αλλά αντίθετα αποτελεσματικές συνδυαστικές κινήσεις».
Οι εκπρόσωποι της διαφημιστικής
Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι της εταιρείας McCann Erickson, οι οποίοι, αφού παρουσίασαν το Ολοκληρωμένο Περιφερειακό, Επιχειρησιακό & Επικοινωνιακό Σχέδιο (ΟΠΕΕΣ), δίνοντας έμφαση στην κοστολόγηση του έργου και την κατανομή του προϋπολογισμού, αναλύοντας διεξοδικά κάθε δράση, ενότητα και άξονά του, απάντησαν λεπτομερώς στις ερωτήσεις του Σώματος.
«Να αποσυρθεί»
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ – ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του θέματος, προκειμένου να συζητηθεί και να αναλυθεί σε επόμενη Συνεδρίαση, αφού πρώτα προηγηθεί επανεκτίμηση των ποσών και συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, ώστε να μην υπάρξουν δράσεις που αλληλοεπικαλύπτονται.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την παρέμβαση του Νάσου Αθανασίου, εκπροσώπου της παράταξης ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ – ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ο οποίος, αφού διευκρίνισε ότι η παράταξή του θα δώσει αρνητική ψήφο στο ΟΠΕΕΣ, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο παραβιάζει την επιχειρηματικότητα και ότι «το έργο είναι δοτό, ο διαγωνισμός πρέπει να επαναληφθεί και να υπάρξει συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος διευκρίνισε ότι το Σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει σύμφωνα με το Νόμο τον τελικό έλεγχο.
Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης, συμφώνησε καταρχήν με τη θέση του κ. Β. Κικίλια για απόσυρση του θέματος και συζήτησή του εκ νέου, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην απορρόφηση του κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γίνονται παράλληλες δράσεις τουριστικής προβολής τόσο από τον ΕΟΤ, όσο και από τους Δήμους και έθεσε το ερώτημα αν έχει γίνει ειδική στόχευση, η οποία να λαμβάνει υπ’ όψιν τις επιπτώσεις από τα γεγονότα που έχει βιώσει η Αθήνα (δηλαδή αίσθηση ανασφάλειας, επανειλημμένα επεισόδια στο κέντρο της πόλης κ.λπ.).







































































































