Σχεδόν δυόμισι μήνες στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής, ο Γιώργος Καραμέρος κλήθηκε από την ΑΜΑΡΥΣΙΑ να ανοίξει τα χαρτιά του, σε μια εκτενή και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Ο Μαρουσιώτης δημοσιογράφος και, πλέον, νέος πολιτικός, όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, αλλά με τις απαντήσεις του, που ξεφεύγουν από τον συνήθη «ξύλινο» πολιτικό λόγο, αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση.
Συνέντευξη στον Γιάννη Μπεθάνη
Ξεκινώντας από μια γενικότερη αναφορά ως προς την πολιτική φιλοσοφία της νέας διοίκησης της Περιφέρειας, υπό την Ρένα Δούρου, στηλιτεύοντας την κατάσταση που παρέλαβε από την απελθούσα διοίκηση του Γιάννη Σγουρού, απαντώντας σε θέματα αυτοδιοικητικής καθημερινότητας και μη διστάζοντας να τοποθετηθεί με αιχμηρό τρόπο ως προς την πρόσφατη κόντρα του με τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, ο κ. Καραμέρος καταλήγει, ξεδιπλώνοντας με άμεσο τρόπο το σκεπτικό του ως προς τη σχέση κεντρικής πολιτικής σκηνής και αυτοδιοίκησης. Αποδεχόμενος πλήρως την κομματική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζει τον συνδυασμό ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ και τον εαυτό του, εξαπολύει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης Σαμαρά και των «πολιτικών της φίλων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δηλώνοντας διατεθειμένος να «σπάσει αυγά» στην προσπάθεια του ιδίου και της νέας διοίκησης της Περιφέρειας να αλλάξουν «κακώς κείμενα» χρόνων στον τρόπο λειτουργίας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Κύριε Καραμέρο, έχουν περάσει μόλις 2 μήνες από την επίσημη ανάληψη της Περιφέρειας Αττικής από τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου, ωστόσο, μια πρώτη εικόνα προφανώς την έχετε αποκομίσει. Σε τι κατάσταση παραλάβατε την Περιφέρεια και πού επικεντρώνονται οι άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης;
Παραλάβαμε μια Περιφέρεια υποστελεχωμένη σε κρίσιμους τομείς, με πανάκριβα ενοίκια κτιρίων, με συμβόλαια ληγμένα εδώ και χρόνια σε σιωπηρή παράταση και δεκάδες ανούσια έργα που τα περισσότερα είναι εκτελούμενα, οπότε δύσκολο και να τα ακυρώσεις. Το μόνο θετικό είναι ένα πλεόνασμα περίπου 300 εκατ. ευρώ που οφείλεται περισσότερο σε απραξία παρά σε χρηστή διαχείριση. Το βασικότερο όμως είναι ότι πέρα από όσους ασχολούνται ενεργά με την αυτοδιοίκηση, οι περισσότεροι πολίτες δεν ήξεραν σχεδόν την Περιφέρεια, ενώ τώρα είναι στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής.
Ποια είναι σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία της ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ ως προς τον πολιτικό ρόλο της Περιφέρειας; Να περιμένουμε αλλαγές ή νεωτερισμούς ως προς τη λειτουργία της;
Είμαστε μια αριστερή διοίκηση με οικολογικό πρόσημο που υπηρετεί όμως όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις σε δεξιούς, κεντρώους ή αριστερούς. Προσωπικά είναι γνωστό ότι προέρχομαι από τον χώρο του Κέντρου και της πολιτικής Οικολογίας. Θέλουμε να αλλάξουμε το μοντέλο διακυβέρνησης. Να υπηρετήσουμε τους πολίτες και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν υποσχόμαστε, δεν κάνουμε ρουσφέτια. Επιστρέφουμε στον λαό τις υπηρεσίες, τα έργα που πληρώνει και το όραμα που δικαιούται. Χωρίς φανφάρες, κορδέλες και ναρκισσισμούς. Προχθές στο Δάσος Συγγρού ένας πολίτης με ευχαρίστησε γιατί εξασφαλίσαμε μέσα στα στενά για εφέτος περιθώρια αναθεώρησης του προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, για να γίνουν αναγνωστήρια, βιβλιοθήκη και τράπεζα σπόρων στον Πύργο Συγγρού. Αισθάνθηκα αμήχανα. «Είναι υποχρέωσή μου κύριε. Δεν κάνουμε κάποια χάρη και ακόμα έχουμε δρόμο», ήταν το μόνο που μπορούσα να απαντήσω.
Έχετε τονίσει επανειλημμένα, και στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, «τέλος η ανάθεση έργων και οι διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστά γραφεία», δήλωση η οποία αποτελεί σαφώς σοβαρή πολιτική αιχμή κατά της απελθούσας διοίκησης της Περιφέρειας. Τι ακριβώς εννοείτε με αυτή τη φράση;
Η τριπλέτα περιφερειάρχης – δήμαρχος – εργολάβος, μακριά από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, σάρωσε ως νοοτροπία και πρακτική τα προηγούμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα είχε να προκρίνονται πανάκριβα έργα που δεν είχαν καμία σχέση με τις προτεραιότητες των πολιτών. Γιατί έμπαιναν λάθος προτεραιότητες; Γιατί ήθελαν την πλατεία και όχι το αντιπλημμυρικό; Την πανάκριβη ανάπλαση και όχι τα φανάρια και τις διαβάσεις μπροστά στα σχολεία που κοστίζουν ελάχιστα; Ρωτήστε εκείνους…
Η Περιφέρεια είναι, πλέον, ο «κλειδοκράτορας» των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, στα οποία οι ΟΤΑ ποντάρουν πολλά προκειμένου να αναπνεύσουν οικονομικά και να πραγματοποιήσουν έργα σε περίοδο πραγματικά πενιχρής κατάστασης στα ταμεία τους. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει σε σχέση με τις μελέτες που έχετε βρει στο γραφείο σας από τους Δήμους του Βόρειου Τομέα; Και το ρωτώ αυτό γιατί είναι μεγάλη η συζήτηση που γίνεται περί «ώριμων» ή «μη ώριμων» μελετών, σε σχέση, ενδεχομένως, και με πολιτικές σκοπιμότητες ή προτεραιότητες προς «φίλα προσκείμενους» στον ΣΥΡΙΖΑ δημάρχους της περιοχής. Πώς θα κινηθείτε στον κομβικό αυτό τομέα;
Κύριε Μπεθάνη, δεν υπάρχουν για μας ημέτεροι και αντίπαλοι. Το ποιοι δήμαρχοι θέλουν να εργαστούν και να συνεργαστούν, φαίνεται δημόσια. Δουλειά μας είναι να δείξουμε τον εναλλακτικό τρόπο στους Δήμους, π.χ. στη διαχείριση των απορριμμάτων, να μειώσουμε την ανισότητα. Δεν νοείται να έχουν γίνει επί Σγουρού 19 έργα στην Κηφισιά και 4 στη Νέα Ιωνία. Πώς θα μειωθεί η ανισότητα ανάμεσα σε δυο περιοχές με μεγάλη διαφορά στο βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής; Ναι, υπάρχει γραφειοκρατία με τις μελέτες αλλά στον προϋπολογισμό, που ήταν ένα excell χωρίς διπλογραφικό σύστημα. Όποιος είχε τις προσβάσεις έβαζε κι ένα έργο. Ήταν μοιρασιά, όχι προγραμματισμός. Και μένω στη λέξη «μοιρασιά», δεν επεκτείνομαι.
Τόσο η Ρένα Δούρου, όσο και εσείς προσωπικά αναφέρεστε με έμφαση στην αναγκαιότητα στροφής της Περιφέρειας στην «κοινωνική πολιτική», εν μέσω οικονομικής κρίσης και φτωχοποίησης πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Πώς ακριβώς αντιλαμβάνεστε αυτόν το ρόλο;
Είναι αδιανόητο η Περιφέρεια να έχει πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ και να μην είχαν δώσει ούτε ευρώ στην πραγματική Κοινωνική Πολιτική. Ήδη η κ. Δούρου όρισε θεματική αντιπεριφερειάρχη κοινωνικής πολιτικής, την κ. Θανοπούλου. Θα κοπούν άμεσα οι χρηματοδοτήσεις σε ανενεργές οργανώσεις, συλλόγους και ιδρύματα. Τα χρήματα θα πηγαίνουν εκεί που υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη και έργο των φορέων. Ήδη παράλληλα εντάξαμε ένα εκατομμύριο ευρώ στον προϋπολογισμό για επανασυνδέσεις ρεύματος και νερού σε φτωχά νοικοκυριά. Είναι μόνο η αρχή. Όμως η Περιφέρεια δεν μπορεί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, την άγρια φορολογία. Ούτε μπορεί να προσλάβει, ενώ θέλει, προσωπικό. Πρέπει να αλλάξει και η κυβέρνηση πολιτική. Ή μάλλον εδώ που μας έφτασαν, να έρθει μια νέα κυβέρνηση. Ήταν επόμενο και το λέγαμε, αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα δεν μπορούν να την ξαναφτιάξουν. Χρειάζεται αλλαγή.
Ως δημοσιογράφος, αλλά και πολιτικός, είστε ενεργός οικολόγος, με έντονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Ποια είναι η άποψή σας περί της αποκομιδής/διαχείρισης των απορριμμάτων και του προγράμματος ανακύκλωσης;
Τα σκουπίδια είναι χρήμα για τους πολίτες σε τοπικό επίπεδο, αρκεί να μην τα πετάς όλα μαζί στη χωματερή της Φυλής ή σε όποια άλλη χωματερή. Τα ξεχωρίζεις σε αρκετά μικρά κέντρα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών ανά Δήμο ή όμορους Δήμους, βγάζεις υλικά προς πώληση (αλουμίνιο, χαρτί μέταλλο, πλαστικό), δημιουργώντας και θέσεις εργασίας. Δεν τα χαρίζεις σε ένα δύο μεγαλοεργολάβους, αυξάνοντας μάλιστα τα δημοτικά σου τέλη. Ήδη οι περισσότεροι δήμαρχοι ανταποκρίνονται θετικά στην πρότασή μας. Στον Βόρειο Τομέα, μόνο από τους Δήμους Πεντέλης και Αμαρουσίου δεν έχουμε ανταπόκριση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι αρνητικοί.