Στην τελική ευθεία μπαίνει η πολυαναμενόμενη κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο Μαρούσι, μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την ΓΓΑ.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Για τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 κλήθηκε να συζητήσει και να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, ωστόσο, η είδηση της διπλής συνεδρίασης της Τρίτης 11 Νοεμβρίου αφορούσε την πολυπόθητη για την πόλη και τους αθλητικούς συλλόγους κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο κτήμα Καρέλλα. Το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σύναψη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Για «ένα μεγάλο όραμα της διοίκησης και της πόλης που μπαίνει στην τελική ευθεία», έκανε λόγο ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης στην τοποθέτησή του, τονίζοντας τη δέσμευσή του ότι «όχι μόνο θα το φτιάξουμε, αλλά ο Δήμος δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του». Το έργο θα κοστίσει συνολικά 2.050.000 ευρώ και θα διατεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, με το γήπεδο να στρώνεται με συνθετικό χλοοτάπητα, πλήρως εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές της FIFA, με διαστάσεις 105 Χ 68 μ., μικρή λυόμενη κερκίδα χωρητικότητας 300 θέσεων, πιστοποιημένα ISO Box για τους χώρους των αποδυτηρίων και περίφραξη.
Όπως ξεκαθαρίστηκε τόσο από την εισήγηση, όσο και από τις απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος στις ερωτήσεις των μελών της μειοψηφίας, το γήπεδο, το οποίο θα φτιαχτεί στη νότια χέρσα πλευρά του κτήματος Καρέλλα, απέναντι από το 5ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, θα είναι κατάλληλο για διεξαγωγή αγώνων των Εθνικών Ερασιτεχνικών Κατηγοριών και σχολικών αγώνων, αλλά και ελεύθερο προς χρήση από όλους τους δημότες Αμαρουσίου.
Γιώργος Πατούλης: «Στόχος η ολοκλήρωση του έργου εντός του 2015»
Στόχος της διοίκησης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της σύναψης σύμβασης εντός του 2014, προκειμένου εντός της ερχόμενης χρονιάς να ξεκινήσουν οι εργασίες και να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015. Ο κ. Πατούλης εξήγησε, παράλληλα, για ποιους λόγους απορρίφθηκε η περίπτωση να ξαναχτιστεί το γήπεδο στο χώρο επί της οδού Αμαρυσίας Αρτέμιδος, εκεί δηλαδή που είχε αρχικά κτιστεί το 1999, επί διοίκησης Παναγιώτη Τζανίκου, για να γκρεμιστεί εν μια νυκτί από την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και να μην ανεγερθεί ξανά, παρά την έγγραφη δέσμευσή της προς τον Δήμο Αμαρουσίου.
Όπως θύμισε στο Σώμα, παρά το γεγονός ότι η «απελευθέρωση» του χώρου είχε προχωρήσει με την έκδοση ΦΕΚ και την εξασφάλιση 1,2 εκατ. ευρώ από τη ΓΓΑ, ωστόσο, «ο Ολυμπιακός νόμος που το δεσμεύει ως χώρο πάρκινγκ αποδείχθηκε ισχυρότερος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αφήνοντας ως μοναδική επιλογή για τη δημοτική αρχή το συγκεκριμένο τμήμα του κτήματος Καρέλλα, αφού πρώτα ξεπεράστηκε το εμπόδιο των υψομετρικών διαφορών του χώρου που έθεταν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα κατασκευής του γηπέδου εκεί.
Λευτέρης Μαγιάκης: «Ναι στο γήπεδο, όχι στη σαλαμοποίηση του κτήματος»
Επιφυλάξεις εκφράστηκαν από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρη Μαγιάκη και μελών της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ. Ο κ. Μαγιάκης, όπως και όλοι οι ομιλητές στη συζήτηση, χαρακτήρισε ως «αναγκαίο για την πόλη ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο, πόσω μάλλον με πλήρη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», ωστόσο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς τη «σαλαμοποίηση», όπως την χαρακτήρισε, του κτήματος Καρέλλα και την τμηματική αξιοποίησή του. Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο τμήμα του κτήματος είναι χαρακτηρισμένο ως Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) με διάταγμα του 1993, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ακόμη και την κατασκευή κατοικιών και με βάση αυτό, πρότεινε προς τη διοίκηση μια μικρή αναβολή του θέματος, προκειμένου να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα ειδικό ρυμοτομικό σχέδιο για την περιοχή, «το οποίο θα χωροθετεί το γήπεδο και θα προβλέπει μια συνολική αξιοποίηση του κτήματος, ενώ θα έχει προηγηθεί και δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δεν είχαν καν πληροφόρηση για το θέμα», όπως ανέφερε, για να προσθέσει: «Αν το αίτημά μας δεν γίνει δεκτό, εμείς θα απέχουμε από την ψηφοφορία».
Αναγκαιότητα μεν, αλλά…
Θετική ψήφο έδωσαν τα μέλη της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι «η πίεση απέδωσε για να μπει επιτέλους μπροστά η κατασκευή του γηπέδου που όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται η πόλη», προσθέτοντας ότι «θα ελέγχουμε συνεχώς αν όντως θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε αυτό από τους δημότες της πόλης».
Από την πλευρά του ο Δορύλαος Κλαπάκης (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) αναρωτήθηκε «πώς δίνει χρήματα η ΓΓΑ που αποτελεί κομμάτι μιας κυβέρνησης φιλικής προς τον κ. Πατούλη, τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε αν έχει αποπληρωθεί ο ιδιώτης για την αγορά του κτήματος Καρέλλα και κανείς δεν ξέρει αν ο χώρος είναι δασικός ή όχι, ενώ στο Πολεοδομικό Σχέδιο που εμείς καταθέσαμε, είχαν προβλεφθεί χώροι για 3 γήπεδα, αλλά κάποιοι τελικά θέλησαν να γεμίσουν το Μαρούσι με ακόμη περισσότερα μεγάλα κτίρια που με τη σειρά τους φέρνουν χιλιάδες ακόμη αυτοκίνητα στην πόλη».
Τέλος, ο εκπρόσωπος των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Τάσος Σπυρόπουλος, αφού πρώτα τόνισε την αναγκαιότητα για την ύπαρξη γηπέδου ποδοσφαίρου στο Μαρούσι, ζήτησε από την διοίκηση τη διασφάλιση της δασικής έκτασης του κτήματος και την αποφυγή τμηματικής αξιοποίησής του. «Είναι, επίσης, μεγάλο θέμα οι περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις στην περιοχή», ανέφερε, ολοκληρώνοντας ο κ. Σπυρόπουλος.
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θανάσης Βλαχοπιώτης, κάτοικος της περιοχής πέριξ του κτήματος Καρέλλα, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική δρομολόγηση της κατασκευής του γηπέδου στο κτήμα Καρέλλα «εφόσον εκ των πραγμάτων ήταν η μοναδική λύση που μας είχε απομείνει μετά τα όσο προηγήθηκαν στο Ο.Τ. 5 στον Άγιο Θωμά», όπως είπε, εν συνεχεία μετέφερε τις ανησυχίες του ιδίου αλλά και κατοίκων της περιοχής ως προς την τήρηση των όρων κατασκευής του γηπέδου. «Οι 300 θέσεις είναι το ανώτερο που μπορεί να δεχθεί η συγκεκριμένη περιοχή και δεν θα θέλαμε να δούμε τάσεις επέκτασης του γηπέδου τα επόμενα χρόνια σε μεγαλύτερες χωρητικότητες που θα φέρουν πολύ κόσμο και αυτοκίνητα σε μια περιοχή που δεν έχει τέτοιες υποδομές και δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαχοπιώτης, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές περί υπερβολικού ποσού αγοράς της έκτασης από τη διοίκηση Τζανίκου, με τον δήμαρχο να τον επιβεβαιώνει στη δευτερολογία του, αλλά και στελέχη της τότε και της τωρινής διοίκησης να μην κρύβουν την δυσαρέσκειά τους.
«Καμία σχέση το γήπεδο με το δασικό τμήμα»
Ο Γ. Πατούλης, απαντώντας στις τοποθετήσεις των μελών της μειοψηφίας, τόνισε ότι «το 30% του “Καρέλλα” είναι δασικό και το 70% ΖΟΕ με χρήσεις ήπιες αθλητικές και πολιτιστικές», ξεκαθαρίζοντας ότι «ο χώρος του γηπέδου δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το δασικό τμήμα του», ενώ επιφυλάχθηκε για το μέλλον να τοποθετηθεί ως προς την αξιοποίηση του υπόλοιπου κτήματος. Κάλεσε, τέλος, το Σώμα να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση με τη ΓΓΑ, «ομόφωνα και δίχως υπεκφυγές, ώστε να δώσουμε κάτι ωραίο στα παιδιά μας».
Η εισήγηση έγινε δεκτή εν τέλει ομόφωνα από το Σώμα, με τις παρατάξεις ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ του Λευτέρη Μαγιάκη και ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ του Δορύλαου Κλαπάκη να απέχουν από την ψηφοφορία.