Για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Βόρειου Τομέα Αθηνών, υπό τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Καραμέρο.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση πλημμυρικών ϕαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού εν όψει της χειμερινής περιόδου εξετάστηκε στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ του Βόρειου Τομέα Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Παπάγου-Χολαργού.
Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του οργάνου αντιπεριϕερειάρχης Βόρειου Τομέα, Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, τόνισε ότι «άμεσος στόχος του ΣΟΠΠ είναι η βελτίωση του μηχανισμού που συγκροτείται από όλους τους εμπλεκόμενους ϕορείς, τόσο στην πρόληψη, με την καλύτερη δυνατή οργάνωση, ενημέρωση και προετοιμασία, όσο και στην ετοιμότητα κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών ϕαινομένων, με έναν άρτιο συντονισμό και επαρκή επικοινωνία μεταξύ όλων».
Στον τομέα της πρόληψης, ο κ. Καραμέρος υπογράμμισε ότι «πρώτο αναγκαίο βήμα είναι η πλήρης καταγραϕή όλων των επικίνδυνων σημείων όπου μπορεί να χρειαστεί επέμβαση» και πρόσθεσε ότι «η Περιϕέρεια Αττικής διαθέτει ανοιχτές εργολαβίες που μπορούν να συνδράμουν επιχειρησιακά, προληπτικά, κατά την εξέλιξη των φαινομένων και στην μετέπειτα αποκατάσταση».
Σε μια προσπάθεια αποσαϕήνισης της σύγχυσης που έχουν επιϕέρει οι διαδοχικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων στον τομέα των αρμοδιοτήτων αρχικά ο κ. Καραμέρος πρότεινε να μεταφερθεί ο καθαρισμός των ϕρεατίων υδροσυλλογής των λεωφόρων Κηφισίας και Μεσογείων από την Περιϕέρεια μέσω προγραμματικών συμβάσεων και μεταφοράς πόρων στους Δήμους, στα όρια της χωρικής τους αρμοδιότητας, εξηγώντας πότε ένας ή περισσότεροι Δήμοι τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στα αντιπλημμυρικά έργα που δρομολογήθηκαν εφέτος σε Κηφισιά, Βριλήσσια, Μαρούσι, Χαλάνδρι και Φιλοθέη Ψυχικό, ενημερώνοντας για τις παρεμβάσεις που επίκεινται συνολικά στον Βόρειο Τομέα και ζήτησε καλύτερη επικοινωνία και συντονισμό μεταξύ των φορέων και επισήμανε την ετοιμότητα της Περιφέρειας εν όψει πιθανής χιονόπτωσης ή παγετού (σημεία προμήθειας αλατιού κλπ).
Ο κ. Καραμέρος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα. ενώ ενημέρωσε εκτός ατζέντας και για την ετοιμότητα της Περιφέρειας και την στενή συνεργασία με τον ΟΑΣΠ σε περίπτωση σεισμού στην Αττική.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν γόνιμη σε παρεμβάσεις και εποικοδομητική σε περιεχόμενο και επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων σε θέματα προσδιορισμού αρμοδιοτήτων και καθορισμού ρόλων, κάθε φορέα ξεχωριστά. Δόθηκαν αρκετές διευκρινήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν και καταγράφηκαν οι προτάσεις και οι προβληματισμοί πολλών φορέων σε πνεύμα ανοικτής διαβούλευσης και συνεργασίας.