Την απένταξη 39 έργων σε Δήμους από το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις καταγγέλλει η ΚΕΔΕ. Ευθύνες στους ΟΤΑ αποδίδει ο υπουργός Ανάπτυξης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί σε πρόσφατη συνάντηση με την ΚΕΔΕ ότι τα συγκεκριμένα έργα των ΟΤΑ δεν θα απενταχθούν, ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή συνέχισή τους καθώς επίσης ότι σε συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είναι και ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του προγράμματος, θα επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό πιστώσεις ύψους 52 εκ. ευρώ.
Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά εμπαιγμό για την Αυτοδιοίκηση αλλά και κόστος.
Υπενθυμίζει δε, ότι «για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος δεν ευθύνονται οι Δήμοι, αλλά οι σύνθετες και γραφειοκρατικές διαδικασίες προέγκρισης δημοπράτησης των υποέργων, η αδυναμία, αρχικά, πολλών Δήμων να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ιδία συμμετοχή (δόθηκε λύση με το Ν. 4203/2013) και οι αδυναμίες που εμφάνισε ο ΕΦΔ ΚΑΠΕ σε σχέση με τις τελικές εγκρίσεις τευχών που υπέβαλλαν οι Δήμοι».
Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση επανένταξη των έργων και να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ.
Επίσης ζητά στη νέα στη νέα Προγραμματική Περίοδο η διαχείριση του προγράμματος να γίνει εξ ολοκλήρου από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και όχι από το ΚΑΠΕ.
Σκρέκας: «Σκοπιμότητες ΚΕΔΕ για το “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ”»
Για «σκοπιμότητες» κάνει λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας απαντώντας στην ΚΕΔΕ για την απένταξη έργων από το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», την οποία και αποδίδει σε ολιγωρία των Δήμων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αντίστοιχη που εξέδωσε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Υπουργός κάνει λόγο για «ελάχιστη απορρόφηση», μόλις 2% ή αλλιώς 1.783.426 ευρώ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 81.663.094 ευρώ. «Απεντάχθηκαν δηλαδή έργα που παρέμεναν ανενεργά και ανώριμα επί μεγάλο χρονικό διάστημα και παράλληλα μειώθηκε ο προϋπολογισμός εκείνων που δεν είχαν προοπτική έγκαιρης ολοκλήρωσης» αναφέρει, χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει:
«Η απένταξη δεν έγινε εκ του μη όντος. Ήταν αναγκαία στο πλαίσιο της εξυγίανσης και τακτοποίησης του Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα”, όταν και έγινε αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των έργων μετά από συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωσή τους έως 31/12/2015 και να μην υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων ούτε επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
Και ο κ. Σκρέκας συνεχίζει: «Υπογραμμίζεται, ότι τα ανωτέρω έργα μπορούν να επανενταχθούν στα Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020,με την προϋπόθεση, βεβαίως, της τήρησης των κανόνων επιλεξιμότητας της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
Υπενθυμίζουμε, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης καταβάλλει τεράστια προσπάθεια σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για την αποτελεσματική διαχείριση των διαθεσίμων κοινοτικών πόρων μέσω της μείωσης της υπερδέσμευσης των εκχωρημένων πόρων, της άρσης των επισφαλειών, της εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της ομαλής ολοκλήρωσης και λειτουργίας των έργων» συμπληρώνει η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας».
Επαναλειτουργεία του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ σε συνεδρίασή του αποφάσισε επίσης την ανασυγκρότηση και επαναδραστηριοποίηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Στόχος είναι το ΙΤΑ να αποτελέσει επιστημονικό εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και τεκμηρίωσης για θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά και για την μετεξέλιξη του ίδιου του θεσμού.