Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ για τις επόμενες 15 μέρες, καθώς θα πρέπει να καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ σε μισθούς, να δώσει στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 850 εκατ. ευρώ, να πληρώσει τόκους 200 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 Μαΐου θα πρέπει να πληρώσει 746 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση που επιχειρεί να διασφαλίσει όλες τις πληρωμές και τις υποχρεώσεις της, αναμένει την πορεία των εσόδων από τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Taxis, το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι αυξημένο.
Από εκεί λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να βάλει στα κρατικά ταμεία ένα σημαντικό ποσό, που θα δώσει ανάσα στη ρευστότητα, έχοντας παράλληλα την «ασφάλεια» των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Αυτή η πρακτικά μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία.
Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η πλήρης ανακοίνωση Πατούλη
Στην ανακοίνωσή του για την ΠΝΠ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«H προώθηση από την πλευρά της Κυβέρνησης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δεσμεύει υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι μια πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση, που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω.
– Πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αγγίξει τα χρήματα των Δήμων.
– Ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων.
– Θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας. Πως θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;
– Αμφισβητεί τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στη μισθοδοσία του προσωπικού μας, σε βάθος μηνών.
Η Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστεί στην Εθνική Προσπάθεια
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού αντιλαμβάνεται περισσότερο από τους εμπνευστές τέτοιου είδους Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου την κρισιμότητα των στιγμών.
Συμμετέχουμε όλα αυτά τα χρόνια με πράξεις, κι όχι με λόγια ή δημιουργικές ασάφειες, στην εθνική προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.
Είμαστε ο θεσμός που έχει συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια , στην προσπάθεια του Κράτους να περιορίσει τις δαπάνες του.
Για το λόγο αυτό η επίκληση των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων και της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο, δεν μπορεί να αποτελέσει για την περίπτωση μας επαρκή δικαιολογία για να μας δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούμε. Αντίθετα, λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ανικανότητας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να βρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.
Η Κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι η Αυτοδιοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Το 2015, οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού είναι αυτοί που σηκώνουν το κύριο βάρος της επίτευξης του «εθνικού στόχου» για δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος, αφού σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, θα προσφέρουμε 863 εκατ. ευρώ πλεόνασμα, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1.323 εκατ. ευρώ.
Η δέσμευση τους λοιπόν είναι μια κίνηση αποσπασματικού χαρακτήρα, που δεν λύνει με μόνιμο τρόπο και μακροπρόθεσμα τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση ρευστότητας.
Δημιουργεί μεγαλύτερα αδιέξοδα η δέσμευση των χρημάτων
Η δέσμευση των ταμειακών μας διαθεσίμων είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργούν αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεραστούν, τις συνέπειες των οποίων όμως θα πληρώσουμε ακριβά όλοι μας. Από την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, η απόσταση είναι μεγάλη.
Για τους παραπάνω λόγους:
– Ξεκαθαρίζουμε ότι πλέον ως θεσμός δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη. Η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω «το μερίδιο της στο λογαριασμό» της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας στηρίχθηκαν στα πλεονάσματα των Δήμων κι όχι στα ελλείμματα που εξακολουθεί να παράγει η κεντρική κυβέρνηση.
– Καλούμε την Κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων.
– Σε διαφορετική περίπτωση, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δημιουργώντας έναν ισχυρό μέτωπο αντίστασης Δήμων κι εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
– Θα προσφύγουμε άμεσα στο ΣτΕ για να ακυρώσουμε δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης .
– Παράλληλα, συγκαλείται την Τρίτη 21 Απριλίου στις 13.00 έκτακτο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ., στο οποίο θα προσκληθούν οι Πρόεδροι όλων των ΠΕΔ, για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού».
Πουλάκης: «Απόλυτα διασφαλισμένοι οι Δήμοι»
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα οξυμμένα πνεύματα, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Πουλάκης, αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τονίζει ότι «δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωρινή (15νθήμερη) εσωτερική ανακύκλωση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας της χώρας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα προσθέτει ότι «πρόκειται για μία κίνηση η οποία – την ίδια στιγμή που διασφαλίζει απολύτως την άμεση ταμειακή ρευστότητα των ΟΤΑ, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και την καθ’ όλα κανονική τους λειτουργία για το επόμενο διάστημα – ταυτόχρονα δίνει στο ελληνικό δημόσιο, το ίδιο που επιχορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τους ΟΤΑ, τη δυνατότητα να αντλήσει άμεσα την προσωρινή ρευστότητα που χρειάζεται, ώστε να είναι και το ίδιο καθ’ όλα εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις του, έναντι πρωτίστως των ίδιων των Ελλήνων πολιτών» συμπληρώνει.
Ενημέρωση Καμίνη στην Ε.Ε.
Για την απόφαση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαια Δήμων, Περιφερειών και λοιπών Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ενημέρωσε την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Corina Cretu ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος βρίσκεται στη Βιέννη προκειμένου να συμμετάσχει στη Συνάντηση των Δημάρχων των Πρωτευουσών της Ε.Ε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων ενημερώνει σε λίγη ώρα και τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις, στο πλαίσιο της Συνάντησης των 28 Ευρωπαίων Δημάρχων.