Καζάνι που βράζει είναι η Αυτοδιοίκηση, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων Περιφερειών και Δήμων στην ΤτΕ.
Μετά το πρώτο σοκ και την οργή που προκάλεσε στην συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών παραγόντων Α’ και Β’ Βαθμού η αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση, η οποία ελήφθη προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας του Δημοσίου, Περιφέρειες, Δήμοι και τα κεντρικά συλλογικά τους όργανα περνούν στην αντεπίθεση.
Έτσι, μετά τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) απειλεί με κινητοποιήσεις και προσφυγή στο ΣτΕ.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τελικά με την παρουσία του αναπληρωτή Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση της ΚΕΔΕ, η οποία του ζήτησε να παραβρεθεί προκειμένου « να δώσει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις με το θέμα, πριν πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειές μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Με μακροσκελή δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και την καλεί να την ακυρώσει. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».
Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί δικαστικά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ σήμερα Τρίτη 21 Απριλίου συγκαλείται έκτακτο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στους δήμους.
Ο κ. Πατούλης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών και αμφισβητεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οι δήμοι στη μισθοδοσία του προσωπικού, σε βάθος μηνών».
Τι αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Τα ταμειακά τους διαθέσιμα και τα κεφάλαια των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ, που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών εντός δεκαπενθημέρου μεταφέρονται υποχρεωτικά σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Αυτό προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο στις οποίες διατηρεί συμμετοχή το δημόσιο.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επικαλείται εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη μεταφορά των ποσών τα οποία αναμένεται να καλυφθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων του δημοσίου
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΠΝΠ:
«Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον ”Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης” που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314) καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.
Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ’ της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α’ 38), όπως ισχύουν.
Η ισχύς της ΠΝΠ που θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχίζει από 17.3.2015».
Όπως είπε το πρωί στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, δεν γίνεται η κυβέρνηση να δανείζεται όταν οι φορείς διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς. Το θέμα είχε προαναγγείλει και την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας τότε ότι υπάρχει το σχετικό πλαίσιο, ενώ είχε υπογραμμίσει ότι ανά πάσα στιγμή οι φορείς θα μπορούν να ζητήσουν πίσω τα ταμειακά τους διαθέσιμα.