Κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και της ΠΕΔΑ για την Καταστατική Θέση των Αιρετών ήταν ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.
Την ημερίδα, η οποία κινήθηκε σε γενικό κλίμα αναγκαιότητας επανάκαμψης της απαξιωμένης ηθικά και υλικά αυτοδιοίκησης, ειδικά μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, προλόγισαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης και ο πρόεδρος της ΕΔΑ Παύλος Καμάρας, πρώην δήμαρχος Πεύκης.
Συμμετείχαν δήμαρχοι και λοιποί αυτοδιοικητικοί εν ενεργεία και διατελέσαντες.
Η πλήρης εισήγηση του δημάρχου Πεντέλης
Στην κεντρική του ομιλία κατά την ημερίδα, ο κ. Στεργίου είπε αναλυτικά τα εξής:
«Κύριοι Συνάδελφοι η ημερίδα αυτή αποτελεί για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης μία ευκαιρία προώθησης των σοβαρών θεμάτων που την απασχολούν, και τιμά τους διοργανωτές της.
Η Ένωση Δημάρχων και ο πρόεδρός της αγωνίζονται για την προώθηση της επίλυσης των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς υπηρέτες της και αξίζουν τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια.
Δυνατή αυτοδιοίκηση με καταρτισμένους, εργατικούς, καθαρούς και τίμιους αιρετούς στο τιμόνι της με ανθρωπιά, δίκαιο και παράδειγμα στη λειτουργία τους, μπορεί να στηρίξει την κοινωνία την σκληρή οικονομικά περίοδο που περνάει το μεγαλύτερο τμήμα της.
Σήμερα η αυτοδιοίκηση περνάει την δυσκολότερη ίσως περίοδο του τελευταίου μισού αιώνα. Οδηγήθηκε εδώ από τον σφιχτό εναγκαλισμό των κομμάτων που την χρησιμοποίησαν, χωρίς η ίδια να έχει τα ουσιαστικά και ηθικά στοιχεία για να αντισταθεί. Με τη μνημονιακή λειτουργία που εφαρμόστηκε και την αποδεκάτισε οικονομικά. Με σωρεία λαθών στελεχών της και συνδικαλιστικών της οργάνων που την έφθειραν ηθικά και ουσιαστικά ως θεσμό.
Ο Καλλικράτης, σωστός στην σύλληψη, λάθος στην υλοποίηση, ήρθε εσπευσμένα για να δημιουργήσει τον Αυτοδιοικητικό γίγαντα με τα ξύλινα πόδια. Δημιούργησε Δήμους χωρίς τελεσίδικες αποφάσεις, για σοβαρά θέματα της Ζώνης Ευθύνης τους, με δυσλειτουργίες διαδικαστικές και οικονομικές, εφαρμόζοντας σε αρκετές περιπτώσεις κομματικές σκοπιμότητες.
-Η δύσκολη Καλλικρατική διακυβέρνηση της πρώτης 4ετίας φορτώθηκε στις πλάτες ηρωϊκών αυτοδιοικητικών στελεχών που επέλεξαν οι κοινωνίες εν πολλοίς μέσα από κομματοκεντρικές δρομολογήσεις. Καταλήξαμε στον αιρετό της αυτοδιοίκησης, εξιλαστήριο θύμα μίας αυτοδιοίκησης χωρίς ρόλο για τα αυτονόητα, με συνδικαλιστικά όργανα που λειτούργησαν τις περισσότερες φορές κάτω από τις κομματικές γραμμές και με θεσμικό πλαίσιο που τις φορτώνει τα κενά της κεντρικής εξουσίας χωρίς αντίστοιχες δικαιοδοσίες και πόρους.
– Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού έχουμε σήμερα; Εφαρμόζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος για «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» για «ανάληψη αρμοδιοτήτων του Κράτους με τους αντίστοιχους πόρους», για «αρμοδιότητα στην διοίκηση των τοπικών υποθέσεων», για «εποπτεία αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας», για «εξασφάλιση από το Κράτος της οικονομικής αυτοτέλειας»;
Πώς εννοεί η κεντρική εξουσία το αυτοδιοίκητό μας αφού αυτή καθορίζει κομματοκεντρικά κατ’ αρχήν και στην συνέχεια κρατικά την διάρθρωση των Δήμων, τα όρια τους, την χρηματοδότησή τους, τον έλεγχό τους, τον τρόπο των εκλογών χωρίς καμία καταλυτική αυτοδιοικητική άποψη αφού στην ουσία η αυτοδιοίκηση είναι ο εκτελεστής κομματοκεντρικών στρατηγικών της κεντρικής εξουσίας με λίγα έως καθόλου περιθώρια αυτοπροσδιορισμού. Αυτή είναι η συνεργασία που θέλει η κεντρική εξουσία με μία αυτοδιοίκηση δέσμια και υποτελή χωρίς καμία τελεσίδικη αρμοδιότητα ούτε καν στον αυτοπροσδιορισμό της;
Ακόμα ένα ηχηρό δείγμα της απαξιωτικής αντιμετώπισης της αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία και η από 20 Απρ. 2015 υπ’ αρ. φύλλου ΦΕΚ 41 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την δέσμευση των ταμιακών διαθέσιμων των Δήμων. Στην έκδοση και το περιεχόμενο της Πράξης αυτής για μια ακόμα φορά δεν υπήρξε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι αντιμετωπίστηκαν οριζόντια και όχι με βάση την υφιστάμενη οικονομική τους κατάσταση.
-Προφανώς αυτό που σήμερα θέλουμε δεν είναι αναθεώρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος αλλά η εφαρμογή του υπάρχοντος άρθρου του Συντάγματος για την αυτοδιοίκηση.
2. Σημαντικά Αυτοδιοικητικά Ζητήματα Σήμερα
α. Εκλογή των προεδρείων των Συνδικαλιστικών μας Οργάνων απ’ ευθείας από τους εκλεγμένους εκλέκτορες από τα Δ.Σ. των Δήμων. Η διαδικασία αυτή περιορίζει τη σημερινή κομματοκεντρική διαπλοκή στην ανάδειξη των Προεδρείων ΚΕΔΕ και ΠΕΔ και εκφράζει την αναλογικότητα.
β. Δίμηνος εκπαίδευση των νεοεκλεγέντων Δημάρχων και λοιπών αιρετών της αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού αμέσως μετά τις εκλογές. Συνεχή επιμορφωτικά σεμινάρια κατά τομέα με στόχο η γνώση και οι εμπειρίες των παλαιότερων αιρετών να περάσουν στους νεότερους και να αποτρέψουν λάθη που το καμίνι της καθημερινής αυτοδιοικητικής λειτουργίας παράγει.
γ. Σύνταξη κεντρικά προτύπων ΟΕΥ κατά Δήμο σύμφωνα με τις ανάγκες το μέγεθος (πληθυσμιακό- εδαφικό) και τις ιδιαιτερότητές του.
δ. Υπολογισμός για κάθε Δήμο του ανελαστικού κόστους λειτουργίας του και χρηματοδότησή του με βάση αυτό.
ε. Θέση σε ισχύ ενός νέου αυτοδιοικητικού ISO με αρχές σύγχρονης διοίκησης με στοχοποίηση και μετρήσιμα αποτελέσματα, διαδικασίες διαφανείς, σύννομες και σύντομες.
στ. Ο κάθε Δήμος της Ελλάδας έχει την ιδιαίτερη ταυτότητά του και μ’ αυτή θα πρέπει να σχεδιάζεται η οργάνωση, η λειτουργία του, η στελέχωση, ο εξοπλισμός και η οικονομία του.
ζ. Η επαναφορά της εντοπιότητας στις προσλήψεις ΙΔΟΧ.
η. Κυρίαρχο αποφαντικό όργανο σε τοπικό επίπεδο το Δ.Σ. του Δήμου με τελεσίδικες αποφάσεις για τα θέματα:
(1).Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού για τη Ζ.Ε. του.
(2).Δασικών θεμάτων που τόσο ταλανίζουν τις ορεινές περιοχές και ταλαιπωρούν για χρόνια τις κοινωνίες.
(3). Κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για την εγκατάσταση των οποίων δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα στο Δήμο.
(4).Διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου μας. Είναι αδιανόητο τα χρήματα των δημοτών μας για τα απορρίμματα να τα διαχειρίζεται κεντρικά η Περιφέρεια την ίδια στιγμή που η κατακραυγή για τα όποια λάθη στη διαχείρισή τους παραμένει στους Δήμους και τα στελέχη της; Αυτός ο ρόλος ανήκει στις ΠΕΔ.