Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε επίσης ότι η κρίση που αντιμετωπίζει χώρα μας έδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της ελληνικής διασποράς ως «κεφάλαιο» για τον τόπο και τους ανθρώπους του, ενώ παράλληλα ανέδειξε τους στενούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Ο Marco Galdi, δήμαρχος της Cava de΄Tirreni και πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, είπε ο Γ. Πατούλης, έκανε πριν λίγα χρόνια μια συμβολική κίνηση. Μαζί με τον τότε δήμαρχο του Baronissi, Giovanni Moscatiello, δώρισαν το μισθό τους στη δοκιμαζόμενη από την κρίση χρέους Ελλάδα, επειδή, όπως οι ίδιοι έγραψαν σε επιστολή τους και σας παραθέτω: «Η Ελλάδα μας έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μας έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της».
Παράλληλα, ο Μάρκο Γκάλντι πρότεινε την καθιέρωση της 24ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Στην πρόταση αυτή είχε συνοδοιπόρο τον Γιάννη Κορίνθιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Μαζί, ήρθαν σε επαφή με την ΚΕΔΕ, η οποία φυσικά υιοθέτησε και αγκάλιασε αυτήν την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή και θα συμβάλει με κάθε αναγκαίο μέσο και τρόπο για τη στήριξη και επιτυχία της. Αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει η πρόταση αυτή στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να γίνει ομόφωνααποδεκτό το αίτημα έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».
«Πιστεύω, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πατούλης, ότι οι καλές σχέσεις που έχουμε σήμερα με εσάς, η ύπαρξη και το έργο της Φιλελληνικής Εταιρείας, καθώς και η συμπόνια που νιώθουμε ως λαοί ο ένας για τον άλλον είναιαποτέλεσμα των 2.800 χρόνων διάδρασης και συνύπαρξης μεταξύ του Ιταλικού και του Ελληνικού στοιχείου. Γιατί, σε τελική ανάλυση, τι σκοπό έχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τι σκοπό έχει η πολιτιστική διπλωματία, τι σκοπό έχουν οι διακρατικές σχέσεις, αν όχι την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη μεταξύ λαών».
Νωρίτερα απηύθυνε χαιρετισμό ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Πύλου Νέστωρος, Δημήτρης Καφαντάρης.
Ο κ. Καφαντάρης, εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση για το γεγονός ότι 5.000 Κορωναίοι και Μεθωναίοι συμπατριώτες του, που εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη την περίοδο 1532-1534, «βρήκαν όλοι την υποστήριξη που χρειάζονταν» και «ξαναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες τους, δημιουργώντας από την αρχή τα νέα θεμέλια μιας απόδημης κοινωνίας ελληνισμού».
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους εσάς που οι πρόγονοί σας έδειξαν όλη τους την ανθρωπιά και τη συμπαράσταση στο πλήγμα των ελλήνων συμπατριωτών μας».