Η κοινή αυτή διακήρυξη υπογράφεται από:
Γιώργος Πατούλης | Dr. Gerd Landsberg | |
Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δήμαρχος Αμαρουσίου | Γενικός Διευθυντής Ένωσης γερμανικών πόλεων και Δήμων |
Χριστόδουλος Μαμσάκος | Roger Kehle | |
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δήμαρχος Δράμας | Αντιπρόεδρος Δήμων και Κοινοτήτων της Γερμανίας. Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Βάδης-Βυρτεμβέργης |
Παράρτημα:
Θεματικές Ενότητες Συνεργασίας
Σύγχρονη διοίκηση – καλή υποδομή για την τοπική οικονομία.
α. Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Αυτή η ανταλλαγή αναφέρεται τόσο στην διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και την οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης ως προς την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν απλές και διαφανείς διαδικασίες καθώς και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
β. Ενίσχυση της αποδοτικότητας της διοίκησης
Για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του στελεχιακού δυναμικού των Δήμων, τα Ινστιτούτα των δύο χωρών θα συνεργαστούν στενά και θα αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν, ότι οι υφιστάμενες συνεργασίες κατάρτισης θα ενδυναμωθούν και να διευρυνθούν. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων.
γ. Συνεργασία στην ανάπτυξη τοπικών προγραμμάτων για την υποβολή αιτήσεων για χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τη συμμετοχή των ελληνικών φορέων της Αυτοδιοίκησης, όπως π.χ. την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης (ΕΕΤΑΑ).
δ. Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δομή και την οργάνωση των επιχειρήσεων του Δημόσιου και την κατανομή των δημόσιων επενδύσεων σε Δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
ε. Ανταλλαγή απόψεων για την παροχή υπηρεσιών των Δήμων
Οι Δήμοι δημιουργούν ένα κατάλληλο για την προσέλκυση επενδυτών περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Κοινός στόχος τους είναι να εξελιχθούν οι Δήμοι ως πάροχοι υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
στ. Συνεργασία των Επιμελητηρίων
Η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί από τα τοπικά Επιμελητήρια. Επιδιώκεται να ενταχθούν στο έργο και το δίκτυο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Η στενή και εντατική συνεργασία των γερμανικών και των ελληνικών Επιμελητηρίων στα πλαίσια των δημοτικών συνεργασιών είναι σαφώς ευπρόσδεκτη. Παρέχουν ώθηση σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.
ζ. Ανταλλαγή απόψεων με τις τοπικές αντιπροσωπείες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σκοπός είναι η εξεύρεση Ευρωπαϊκών κονδύλίων που μπορούν να αξιοποιηθούν εδώ από κοινού.
Τουρισμός και Πολιτισμός
α. Ανάπτυξη ατομικών προγραμμάτων τουρισμού
Τα ξεχωριστά γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής πρέπει να ενισχύσουν τον τουρισμό. Εδώ συμπεριλαμβάνονται επίσης και σχεδιασμοί για το θεματικό τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση νέων τουριστικών ομάδων.
β. Ανάπτυξη τουριστικών προσφορών για ορισμένες ομάδες-στόχου από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Τα ιδανικά κλιματολογικά προτερήματα είναι ένα πλεονέκτημα μεγάλης σημασίας για τις νέες ομάδες τουριστών π.χ. ηλικιωμένοι, πεζοπόροι και ποδηλάτες.
Αστική Ανάπτυξη:
α. Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τον σχεδιασμό μιας Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Οι σύγχρονες προσεγγίσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση πρέπει να συμπεριληφθούν στην αστική ανάπτυξη.
β. Η ανταλλαγή απόψεων για εμπειρίες στην Γερμανία και στην Ελλάδα για την προστασία και διαχείριση των δασών και των περιοχών NATURA 2000. (επεξηγήσεις από την ελληνική πλευρά)
γ. Συνεργασία για έναν ποιοτικότερο σχεδιασμό διοίκησης κοινής ωφέλειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.