Κλιματική Αλλαγή και Τομέας Ενέργειας:
α. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ενσωμάτωση κριτηρίων βιοκλιματικού σχεδιασμού στις πολεοδομικές μελέτες και την χρήση ψυχρών υλικών.
β. Ανταλλαγή απόψεων για Τεχνολογίες και πρακτικές στον ενεργειακό τομέα. Και οι δύο πλευρές συνεργάζονται στενά στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και στην ανάπτυξη ευφυών και καινοτόμων προσεγγίσεων ενέργειας για τις πόλεις, τους δήμους και τις περιφέρειες. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας όπως και μείωση των ρύπων με την χρήση νέων τεχνολογιών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η Green Chiller και η LNG.
Διαχείριση Απορριμμάτων:
α. Ανταλλαγή ιδεών σχεδιασμού με σκοπό την παραγωγή λιγότερων αποβλήτων, την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση όπως προβλέπεται και στον εθνικό σχεδιασμό.
Η Διαχείριση Απορριμμάτων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα σε τοπικό επίπεδο. Η εμπειρία των γερμανών εταίρων στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού δικαίου από οργανωτική και τεχνική άποψη είναι ευπρόσδεκτη. Εδώ πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτά προσφέρουν νέους τρόπους, ιδίως για τη διαχείριση των αποβλήτων των νησιών. Οι εμπειρίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν κατά γράμμα, λόγω και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Πρέπει να εφαρμόσουμε τους από κοινού επεξεργασμένους σχεδιασμούς. Έως την έκτη Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα επιδιωχθεί η πρόοδος.
Αειφορική Διαχείριση Υδάτινων Πόρων:
α. Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας για την διαχείριση και εξοικονόμηση υδάτινων πόρων σε τοπικό επίπεδο τόσο για την ύδρευση όσο και την άρδευση γεωργικών εκτάσεων.
β. Ευρείας έκτασης καθαρισμός, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων και προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.
Πολιτική Προστασία:
α. Η Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας στην σύνταξη Τοπικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.
β. Συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για την Οργάνωση, Εκπαίδευση και Εξοπλισμό των Δήμων και του εθελοντικού κινήματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Απασχόληση
Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας για την δημιουργία και οργάνωση κοινωνικών δομών σε τοπικό επίπεδο (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, Δομές Φτώχειας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Δημιουργική απασχόληση για παιδιά με ειδικές ανάγκες, Κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων,, Κέντρα Στήριξης ΡΟΜΑ).
Πρόκειται και για ζητήματα που αφορούν μια ενεργή κοινωνία πολιτών και συμμετοχή ανεξάρτητων φορέων. Η συνεργασία στην διαικδίκηση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία έχει ιδιαίτερη σημασία.
β. Αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων.
Ενόψει της δραματικά υψηλής ανεργίας των νέων συμφωνούν αμφότερες οι πλευρές ότι θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο ώστε οι νέοι να έχουν μια ποιοτική επαγγελματική κατάρτιση. Η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης με το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και με τις δυνατότητες μαθητείας στην Γερμανία, με σκοπό την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους νέους, μπορεί να προσφέρει προοπτική απασχόλησης στην Ελλάδα.
γ. Ανάπτυξη μιας τοπικής και περιφερειακής Πολιτικής Απασχόλησης
Οι εμπειρίες των γερμανών και των ελλήνων εταίρων πρέπει να χρησιμοποιηθούν από κοινού με τους τοπικούς φορείς, μαζί με π.χ. τα Επιμελητήρια, οι κοινωνικοί εταίροι, οι Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών, για να αναπτυχθούν νέα εργαλεία, όπως μεθοδολογίες ανίχνευσης των τάσεων και των αναγκών στην τοπική αγορά εργασίας, τοπικές συμμαχίες και διασκέψεις απασχόλησης.
Αντιμετώπιση της Φτώχειας:
α. Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας για τον σχεδιασμό και εφαρμογή κοινωνικοπολιτικών μέτρων για την αποφυγή της φτώχειας.
β. Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας για σχεδιασμούς για την στοχευόμενη ενίσχυση των πολυτέκνων, τις μονογονεϊκών οικογενειών, των μακροχρόνια ανέργων και των ηλικιωμένων.
γ. Μεταναστευτικό – Προσφυγικό:
Η εισροή των προσφύγων-μεταναστών είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους δήμους και τις περιφέρειες των δύο χωρών. Η τοπική και περιφερειακή ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, μπορεί να έχει αμοιβαίο όφελος. Εδώ θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινά αιτήματα χρηματοδότησης για να ενεργοποιηθούν τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Αγροτική οικονομία:
Η βελτίωση της χρήσης και της εμπορίας προϊόντων υψηλής ποιότητας και τυποποιημένων προιόντων από την Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Η παρουσία σε εμπορικές εκθέσεις και συμμετοχή στο Φόρουμ Τροφίμων είναι κατάλληλα μέσα για το σκοπό αυτό.