Κατά δήλωση Πατούλη, η ιστορική πλατεία προορίζεται για σταθμός μετρό, ενώ μέχρι πρόσφατα το σενάριο διαψευδόταν ως «απευκταίο».
Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 16 Ιουνίου να συνεδρίασε μέχρι τα ξημερώματα με αντικείμενο το υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας Ευτέρπης, μπορεί οι αντεγκλήσεις να έδιναν και να έπαιρναν ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τη μειοψηφία, ωστόσο πέρασε σχεδόν στα «ψιλά» η είδηση της βραδιάς: Η δημόσια δήλωση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη ότι η ιστορική και «φυσικού κάλλους» πλατεία Γαρδέλη προορίζεται για την κατασκευή σταθμού του μετρό στο πλαίσιο της νέας Γραμμής 4 που, σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τρίπρα, ξεκινά σύντομα (βλ. ρεπορτάζ κάτω).
Ωστόσο, προκαλεί απορίες το γεγονός ότι η φράση «πλατεία Γαρδέλη» ήταν… απαγορευμένη ως σενάριο, ακόμη και μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα, στο φύλλο της εβδομαδιαίας «Α» της 12ης Δεκεμβρίου 2015, με τίτλο «Στοίχημα για το Μαρούσι το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης», είχαμε καταγράψει στο σχετικό ρεπορτάζ (σελ. 6) τη δήλωση του τότε αντιδημάρχου Δημήτρη Καρλαύτη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Δεκεμβρίου 2015, την οποία είχε «προσυπογράψει» και ο δήμαρχος, ότι η Αττικό Μετρό Α.Ε. αφενός είχε δώσει το Ο.Κ. για να συνδυαστεί η κατασκευή του πάρκινγκ με την δημιουργία του σταθμού στην πλατεία Ευτέρπης (υπό προϋποθέσεις στατικής ασφάλειας) και αφετέρου να «καθησυχάζει» ως προς τα σενάρια που ήθελαν την πλατεία Γαρδέλη ως την εναλλακτική λύση.
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης τοποθετήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση σαν να μην υπήρξε… ουδέποτε σχεδιασμός για σταθμό Μετρό στην πλατεία Ευτέρπης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όχι μόνο τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρη Μαγιάκη, αλλά και όλες τις προηγούμενες τοποθετήσεις επί του θέματος από την ίδια τη διοίκηση του Δήμου. «Ο σταθμός έχει σχεδιαστεί για την πλατεία Γαρδέλη και όχι για την πλατεία Ευτέρπης! Οι υπηρεσίες του Μετρό μάς έχουν διαβεβαιώσει ότι το πάρκινγκ όχι απλώς δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς τους, αλλά εξυπηρετεί τη σύνδεση με τον σταθμό που σχεδιάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τα άλλα, η συζήτηση στην Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το υπόγειο πάρκινγκ, εκτός από τη λεπτομερή συζήτηση για όλες τις παραμέτρους του έργου που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί, έλαβε μορφή πολιτικής διαμάχης για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν την πόλη τα περασμένα χρόνια (υπόθεση κτήματος Παναγόπουλου, πάρκινγκ ΙΓΕ, βιοκλιματική ανάπλαση κέντρου κ.ά.). Τόσο οι έμποροι που τοποθετήθηκαν, όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας χαρακτήρισαν το έργο ως «καταστρεπτικό» για το κέντρο και το τοπικό εμπόριο και «άχρηστο» έργο που υποθηκεύει το μέλλον της πόλης, ζητώντας να σταματήσει.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιάννης Νικολαράκος, κατά την τοποθέτησή του, επιβεβαίωσε ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων από το εργοτάξιο στην πλατεία Ευτέρπης, ζητώντας από τη διοίκηση και τον δήμαρχο τη λήψη μέτρων, «προκειμένου να μειωθεί η όχληση».
Αν και δήλωσε ότι τον έχουν καλύψει οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής στα ερωτήματα του ΕΣΑΜ ως προς την υλοποίηση του έργου (βλ, ρεπορτάζ σελ.5), ωστόσο προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση που η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι κατώτερη των προσδοκιών του εμπορικού κόσμου, θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση του συλλόγου για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Ο Γ. Νικολαράκος εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι «οι δυσκολίες που παρουσιάζονται δεν μπορούν να έχουν ως λύση τη μη υλοποίηση του έργου, που το έχουν ανάγκη και η πόλη και οι επαγγελματίες».
Γραμμή 4 του μετρό δια στόματος Αλέξη Τσίπρα
Η πιο επίσημη επιβεβαίωση του «ξεπαγώματος» της κατασκευής της πολυαναμενόμενης Γραμμής 4 του Μετρό ήρθε από πρωθυπουργικά χείλη το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουνίου. Στην ομιλία του στο Μουσείο Ακρόπολης, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την έναρξη εντός του 2016 την δημοπράτηση του πρώτου τμήματος (Άλσος Βεΐκου – Γουδή), για το οποίο προβλέπονται 14 σταθμοί, σε μήκος 11,7 χλμ. Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες θα εξυπηρετεί συνολικά 200.000 επιβάτες.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η νέα γραμμή θα εξυπηρετεί πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές (Γαλάτσι, Κυψέλη, Παγκράτι κ.λπ.), την πρόσβαση σε νοσοκομεία (Παίδων, Λαϊκό, Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401, 251 – ΓΝΑ, Υγεία, Μητέρα, Ιατρικό Κέντρο), εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πολυτεχνείο – κεντρικά, Πανεπιστήμιο – κεντρικά, Νομική, Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη, Οδοντιατρική Σχολή), δικαστήρια και εμπορικά κέντρα (Αθήνα, Λ. Κηφισιάς), καθώς και τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ.
Στην τελική της φάση, η Γραμμή 4 (ή Γραμμή U) θα έχει μήκος 33 χλμ. Θα διαθέτει 30 νέους σταθμούς τελευταίας τεχνολογίας με αυτόματους συρμούς χωρίς οδηγό, με θύρες επί των αποβαθρών, ασύρματο σύστημα σηματοδότησης τύπου CTBC, εξελιγμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας κ.λπ. Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται στα 3.3 δισ. ευρώ.
Δυναμώνει το «φως στο τούνελ»
Η εξαγγελία Τσίπρα επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ του Σαββάτου 9 Απριλίου με τίτλο «Φως στο τούνελ της “Γραμμής 4” του μετρό», όπου και αναδεικνύαμε τις σχετικές δηλώσεις για έναρξη του έργου του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Ο δρόμος, πλέον, ανοίγει διάπλατα για την πολυαναμενόμενη έλευση του μετρό στα βόρεια προάστια (συνολικά προβλέπονται 5 στάσεις), ωστόσο για το Μαρούσι η χαρά μετριάζεται από τον προβληματισμό των συνεχών εκτεταμένων παρεμβάσεων στο κέντρο του. Μετά τους κυβόλιθους επί δημαρχίας Τζανίκου, την βιοκλιματική ανάπλαση και την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Αττικό Μετρό Α.Ε., η περιοχή θα γνωρίσει με μια ακόμη τεράστια και χρονοβόρα παρέμβαση. Θα αντέξει η εμπορική «καρδιά» της πόλης μια εικοσαετία συνεχών αναταράξεων;
Γιώργος Πατούλης | «Δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο έργο, που θα ολοκληρωθεί»
Την πεποίθησή του ότι το υπόγειο πάρκινγκ θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα κυκλοφορίας και στάθμευσης στο μαρουσιώτικο Κέντρο και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως κόντρα στις προβλέψεις της μειοψηφίας, εξέφρασε ο δήμαρχος Γ. Πατούλης, από το βήμα του Δ.Σ. Απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε για τα εξής:
• Οι άδειες και το έργο, είναι απολύτως νόμιμα
• Η εταιρεία διαθέτει οικονομική ευρωστία για να το ολοκληρώσει
• Η πλατεία Ευτέρπης θα παραμείνει κοινόχρηστος χώρος
• Δεν θα υπάρξει διακοπή των δρομολογίων του ΗΣΑΠ κατά τη διάρκεια του έργου
• Θα υπάρξει διαβούλευση για την τελική διαμόρφωση του χώρου πάνω από το πάρκινγκ
• Ο δρόμος μπροστά από τον σταθμό θα είναι «ήπιας κυκλοφορίας».
• Θα ενισχυθεί η σήμανση του έργου, ενώ υπάρχει αίτημα προς την Τροχαία για ρύθμιση της κυκλοφορίας.
• Θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για καλύτερη πρόσβαση στον σταθμό ΗΣΑΠ.
• Θα ενισχυθεί ο φωτισμός περιμετρικά του έργου.
«Στόχος μας είναι να μετατραπεί το κέντρο σε πρότυπο και πόλο έλξης επισκεπτών από τα βόρεια προάστια», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «είναι υποκρισία να γίνεται αναφορά στα 29 χρόνια παραχώρησης του πάρκινγκ στον ιδιώτη, όταν όλη η χώρα παραχωρείται για 99 χρόνια από την παρούσα κυβέρνηση».
Πυρά μειοψηφίας
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης έκανε λόγο για «ένα άχρηστο έργο, αφού οι οδηγοί θα προτιμούν να παρκάρουν στους γύρω δρόμους, αντί να πληρώνουν αντίτιμο», ενώ με δήλωσή του μια ημέρα αργότερα, τόνισε: «Ο δήμαρχος ήταν σκιά του εαυτού του στο Δ.Σ. Εκνευρισμένος και επιθετικός, δεν έπεισε ότι το έργο αξίζει τις θυσίες και τις ζημιές που θα υποστούν οι έμποροι και οι κάτοικοι του Κέντρου και το γενικότερο συμφέρον. Οδηγεί το Μαρούσι σε περιπέτειες κι αυτό που πιστεύει ότι θα τον “απογειώσει” δεν θα είναι παρά η αρχή του πολιτικού του τέλους στην πόλη».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Βλάχος (ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ) τόνισε ότι «εφόσον δεν είναι εύκολο να διακοπεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, θα πρέπει να βρεθεί η “χρυσή τομή” με τους επαγγελματίες και διαπαραταξιακή συνεννόηση για την ολοκλήρωση του έργου».
«Η διοίκηση βάζει το λιθαράκι της για τον “θάνατο του εμποράκου”», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος, κάνοντας λόγο για «παράνομο έργο – τερατούργημα» και καλώντας σε κινητοποιήσεις κατά της κατασκευής».
Για «εντελώς παράνομο έργο» μίλησε ο Δορύλαος Κλαπάκης (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), υποστήριζοντας ότι θα έπρεπε να προηγηθεί τροποποίηση του σχεδίου, προαναγγέλλοντας κατάθεση μηνύσεων και εκτιμώντας ότι το έργο «δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ».
Τέλος, ο Τάσος Σπυρόπουλος (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ) χαρακτήρισε το υπόγειο πάρκινγκ ως «περιβαλλοντικό έγκλημα που πρέπει να σταματήσει, αφού φρακάρει τη “βαλβίδα” της καρδιάς μιας πόλης, που εδώ και χρόνια είναι χωρισμένη στα δύο (λόγω της γραμμής και του σταθμού του ΗΣΑΠ)».