Επεσαν οι υπογραφές για τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για την απορρόφηση στους Παιδικούς Σταθμούς των παιδιών ευπαθών και οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, της αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και του υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση για το νέο σύστημα υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» υπεγράφη την Τετάρτη 22 Ιουνίου.
Στόχος του ανασχεδιασμού της δράσης είναι να διασφαλίσει ότι:
• όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από το κατώφλι της φτώχειας θα λάβουν τη σχετική ενίσχυση (αξία τοποθέτησης/voucher),
• όλα τα νοικοκυριά με ΑμεΑ θα λάβουν τη σχετική ενίσχυση
• θα αυξηθούν οι δυνατότητες επιλογής των γονέων ως προς τους παιδικούς σταθμούς
• θα διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός ενισχυομένων οικογενειών/παιδιών, χωρίς παράλληλα να αλλάζουν τα ηλικιακά όρια με βάση τα οποία οι ωφελούμενοι/παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα.
• θα απλοποιηθούν ριζικά οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και θα διασφαλιστεί η μηνιαία καταβολή των δόσεων.
Τα νέα στοιχεία για γονείς:
• μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.
• η αξία τοποθέτησης (voucher) δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο (γονέας). Δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χωρίς να χάνει το voucher.
Τα νέα στοιχεία για δομές:
• καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους.
• διασφαλίζεται η μηναία καταβολή των δόσεων.
• απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μειώνεται το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών.
Τα στοιχεία που διατηρούνται:
• Προτεραιότητα σε γονείς άνεργους ή επισφαλώς απασχολούμενους ή με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.
• Η ΕΕΤΑΑ προσφέρει υπηρεσίες (μη δεσμευτικής) σύζευξης ανάμεσα στις διαθέσιμες θέσεις φροντίδας και τις προτιμήσεις των γονέων.
• Απαγορεύεται η επιβολή πρόσθετων τροφείων στους ωφελούμενους. Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις υπηρεσίες που καλύπτει το voucher και δεν αφορά επιπλέον δραστηριότητες που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός.
Περιγραφή της δράσης
Α. Διαδικασία τοποθέτησης – πληρωμής – πιστοποίησης δαπανών
1. Η ΕΕΤΑΑ εκδίδει κάλεσμα προς τις δομές προκειμένου αυτές να δηλώσουν, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, την επιθυμία τους να αποδεχτούν voucher της δράσης Εναρμόνισης.
2. Η ΕΕΤΑΑ εκδίδει πρόσκληση προς τους γονείς να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
3. Η ΕΕΤΑΑ πραγματοποιεί τη μοριοδότηση των γονέων από την οποία προκύπτουν οι τελικοί ωφελούμενοι. Διενεργεί, επίσης, μία διαδικασία σύζευξης για όσους ωφελούμενους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τοποθέτηση σε συγκεκριμένη δομή. Κατόπιν, ενημερώνει κάθε ωφελούμενο εάν υπάρχει ή όχι κενή θέση στη δομή επιλογής του και πρέπει να αναζητήσει ο ίδιος κάποια κενή θέση σε δομή. Στην περίπτωση αυτή, η εγγραφή του παιδιού σε μια δομή δεν υπόκειται στον περιορισμό του 70% των προσφερόμενων θέσεων από τη δομή. Η διαδικασία σύζευξης δεν είναι δεσμευτική.
4. Για την εγγραφή του παιδιού στη δομή ο ωφελούμενος συνάπτει με τη δομή τυποποιημένο συμφωνητικό όπου προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις του σταθμού και υπογράφει εξουσιοδότηση προς την ΕΕΤΑΑ να δράσει ως πληρεξούσιος του ως προς τα ζητήματα πληρωμής.
5. Πληρωμές δομών: Πραγματοποιούνται μηνιαίως βάσει των προβλέψεων της ΚΥΑ.
Β. Χρονοδιάγραμμα
24 Ιουνίου: Πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ προς τις δομές να δηλώσουν τις θέσεις που κατ’ αρχήν θέλουν να διαθέσουν.
4 Ιουλίου: Πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ προς τους γονείς να κάνουν αίτηση συμμετοχής
1η Αυγούστου: Έκδοση από την ΕΕΤΑΑ τελικών αποτελεσμάτων ωφελούμενων γονέων.
«Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία ως το 2020»
«Η διασφάλιση της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών, Βρεφονηπιακών Σταθμών αλλά και των ΚΔΑΠ, ΚΔΠ – ΜΕΑ και η στήριξη των εργαζομένων οικογενειών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και την αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Στην επιστολή επαναλαμβάνονται οι πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ, με τις οποίες διεκδικεί:
• Την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος τουλάχιστον στα 200.000.000 ευρώ ετησίως για όλη την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
• Την άρση του περιορισμού των προσφερομένων θέσεων, ο οποίος σύμφωνα με την πρόσκληση (2015-2016) δεν έπρεπε να ξεπερνά το 70% της συνολικής δυναμικότητας της δομής. Αυτός ο περιορισμός δημιούργησε μείζον πρόβλημα στην κάλυψη των αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μείνουν εκτός προγράμματος.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι η πρόταση της κυβέρνησης για μειώσεις κατά 5% σε κάθε κατηγορία voucher και 500 ευρώ στα voucher των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, υπονομεύει τη βιωσιμότητα των δημοτικών δομών και ιδιαίτερα των ΚΔΑΠ-ΜEA. Όπως τονίζει ο Γ. Πατούλης «σε μία εποχή που την Ελλάδα μαστίζει η υπογεννητικότητα, οφείλουμε να ενισχύουμε με όλα τα μέσα τις δομές φύλαξης παιδιών και όχι να αφαιρούμε πόρους για τη στήριξη των οικογενειών. Επιβάλλεται να ενισχύσουμε όλες τις δημοτικές δομές και τους εργαζόμενους σε αυτές».