Υλοποιώντας την απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Γ. Πατούλης επέστρεψε την Πέμπτη 3 Μαΐου ως «απαράδεκτο» τον «Κλεισθένη I». Όχι από ΥΠΕΣ στο αίτημα απόσυρσης
Στην επιστολή που απέστειλε προς τον Π. Σκουρλέτη, ο Γ. Πατούλης αναφέρει τους λόγους της ενέργειας αυτής, λέγοντας ότι:
-το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, που είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες
-δεν αντιμετωπίζει και δεν επιλύει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης
-δεν λαμβάνει υπόψη καμία από τις προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου που προηγήθηκε
Νέες ανακοινώσεις
Απορριπτική απάντηση στο αίτημα από την ΚΕΔΕ και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1», έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας τις δύο Ενώσεις ότι πολώνουν το κλίμα.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του, το υπουργείο σημειώνει:
«Οι οξείς χαρακτηρισμοί και οι αφορισμοί, από τις ηγεσίες των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, αναφορικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης («Κλεισθένης 1»), προωθούν την πόλωση.
Η επιλογή υπονομεύει τον διάλογο. Είναι ξένη προς την κουλτούρα της Αυτοδιοίκησης, δεν υπηρετεί τα συμφέροντά της και δεν συνάδει με το επίπεδο συνεργασίας που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στους αιρετούς και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ελπίζουμε σύντομα, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ να μορφοποιήσουν τις απόψεις τους και να τις καταθέσουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια πολύ σημαντική φάση εξέλιξης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε:
«Η ΚΕΔΕ θεωρεί αναγκαία την προώθηση της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους, για το λόγο αυτό συμμετέχει εδώ και δύο χρόνια στον εθνικό διάλογο που διεξάγεται. Αν επιθυμούσαμε τη σύγκρουση και την πόλωση, όπως άδικα και άστοχα μας κατηγορεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε στο διάλογο θα συμμετείχαμε, ούτε προτάσεις θα καταθέταμε. Ο διάλογος για να διεξαχθεί απαιτεί καταρχήν ειλικρίνεια, ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις και στη συνέχεια, επαρκή χρόνο διαβούλευσης.
Το υπουργείο Εσωτερικών μας έδωσε ένα σχέδιο νόμου που ούτε μεταρρύθμιση είναι, ούτε τις απόψεις της αυτοδιοίκησης λαμβάνει υπόψη, ούτε μας επιτρέπει να έχουμε επαρκή χρόνο, ώστε να γίνει διαβούλευση πάνω στο περιεχόμενό του.
Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη διάλυση των Δήμων και των τοπικών μας κοινωνιών. Είμαστε πρόθυμοι και να κάνουμε διάλογο και να συνεργαστούμε, για το καλό της Πατρίδας μας και της αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως απαιτεί έμπρακτο σεβασμό από την Κυβέρνηση του θεσμού μας και των αιρετών εκπροσώπων του. Την πόλωση και την αντιπαράθεση την προωθούν όσοι μας αγνοούν κι επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στην αυτοδιοίκηση ».