Ο περιορισμός της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου στις μικρές κατηγορίες έχει αλλάξει τις προτεραιότητες των εισαγωγικών εταιριών. Εκεί που μέχρι το 2009 το ενδιαφέρον συγκέντρωναν τα νέα suv, crossover ή και μπερλίνες άνω των 2 λίτρων, ο τότε υπουργός Οικονομικών (κα νυν υπόδικος!) έφερε την αγορά στα επίπεδα του 1970 και τα μίνι στο προσκήνιο!
Η Mitsubishi είναι από τις εταιρίες που σύνδεσαν το όνομά τους με πολύ ισχυρά τετρακίνητα μοντέλα, όπως το Pajero, αλλά και αγωνιστικά αυτοκίνητα που έγραψαν ιστορία. Η παγκόσμια κρίση, όμως, ανάγκασε την ιαπωνική εταιρία να μπει στα χωράφια των υπόλοιπων “αδελφών” της, που είχαν παράδοση σε μικρά αυτοκίνητα, όπως η Subaru και η Suzuki. Το ολοκαίνουργιο Space Star είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι δικαιολογημένο το ενδιαφέρον του κοινού και των ειδικών για το αποτέλεσμα.
Συμπέρασμα
Ας αρχίσουμε… απ΄το τέλος! Αντί να μιλήσουμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τον κινητήρα, την ανάρτηση κλπ, ας καταγράψουμε τις πρώτες εντυπώσεις του οδηγού που “γνωρίζεται” με το Space Star. Το μάτι πέφτει στην άνεση των καθισμάτων, τα οποία αναδιπλώνονται πολύ εύκολα, δημιουργώντας μεγάλο χώρο για μεταφορά ειδικών αποσκευών μεγάλου όγκου.
Η πόρτα του οδηγού ξεκλειδώνει και κλειδώνει πολύ εύκολα, με ένα απλό πάτημα του ειδικού κουμπιού, ενώ το “κλειδί” παραμένει στην τσέπη του οδηγού και κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η “μίζα” έχει επίσης τη μορφή κουμπιού και βρίσκεται… αριστερά του τιμονιού, προφανώς μια οικονομία κλίμακας από τα δεξιοτίμονα ιαπωνικά δεδομένα! Δύο σημεία τράβηξαν την προσοχή μας: η άριστη λειτουργία του start/stop και η ένδειξη eco για την τρέχουσα κατανάλωση. Η ένδειξη αυτή, αν και είναι απλούστατη, μπορεί πραγματικά να… εκπαιδεύσει τον οδηγό στη οικονομική οδήγηση, ακόμα κι αν αυτός θεωρεί (όπως ο υποφαινόμενος…) ότι έχει το πιο… μαλακό πόδι του κόσμου! Παρέλαβα το αυτοκίνητο της δοκιμής με ένδειξη κατανάλωσης 12.5 l/100 km και… φοβήθηκα. Μετά από 50 χιλιόμετρα συνεπής οδήγησης και μερικά ακόμη στην εθνική οδό με 5η, ο δείκτης έδειχνε 5,1 l/100 km και η λογική έκανε το καθήκον της!
Άλλα σημεία που μας άρεσαν ήταν ο στρωτός ήχος και η ομαλή λειτουργία του κινητήρα σε όλες τις στροφές και το τιμόνι που διακρίνεται για την ακρίβειά του και βοηθά την ούτως ή άλλως καλή ευελιξία (κύκλος στροφής 4,6 μέτρων!) του Space Star. Η πρώτη εικόνα, λοιπόν, υπήρξε πολύ θετική: θα μας άρεσε να οδηγούμε ένα Space Star στην πόλη, αλλά δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε μαζί του ταξίδια, ακόμα και μακρινά, ακόμα και με τέσσερα άτομα (χωρίς υπερβολικές αποσκευές…).
Κινητήρας με μέλλον…
Το νέο τρικύλινδρο μηχανικό σύνολο των 1.193 cc, με απόδοση 80 ίππων και 106 Nm ροπής ταιριάζει ιδανικά στο ελαφρύ Space Star, κινώντας το σβέλτα και οικονομικά. Με βοηθό το σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων (MIVEC), εμφανίζει θετικό τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές, ανεβάζει με ευκολία ρυθμούς, είναι πρόθυμος στις εντολές του οδηγού, ενώ οι κραδασμοί από τους τρεις κυλίνδρους είναι ελάχιστοι. Λίγο σκληρό για τα γούστα μας το κιβώτιο, αλλά σίγουρα θα βελτιωθεί κι αυτό στην πορεία. Στα θετικά και η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, που κυμαίνεται γύρω στα 6 l /100 km., ενώ με εκπομπές CO2 στα 100 gr/km δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας.
Στα πιο σημαντικά του πλεονεκτήματα του Space Star περιλαμβάνεται το αναμφισβήτητο value for money, αφού κοστίζει από 10.990 ευρώ (με απόσυρση) και ο εξοπλισμός του είναι υπερπλήρης σε κάθε επίπεδο, περιλαμβάνοντας ESP, 6 αερόσακους, όλες τις ηλεκτρικές ανέσεις, ηλεκτρονικό κλιματισμό, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων και υαλοκαθαριστήρων, ζάντες αλουμινίου, φιμέ παράθυρα κλπ. Επίσης, την ερχόμενη άνοιξη θα ξεκινήσει και η διάθεση του Space Star με το μικρότερο κινητήρα του 1.0 λίτρου ισχύος 71 ίππων στην τιμή των 9.690 ευρώ (χωρίς απόσυρση).
Χρήστος Φωτιάδης